Ανοίγει ο φάκελος της αξιολόγησης στο Νοσοκομείο

Συνάντηση Μουζάλα με Βορίδη

23/07/2014 - 14:52

Ο φάκελος της αξιολόγησης του δημόσιου τομέα δε θα μπορούσε να αφήξει έξω και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά και τα κέντρα υγείας του νησιού.

Ο φάκελος της αξιολόγησης του δημόσιου τομέα δε θα μπορούσε να αφήξει έξω και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά και τα κέντρα υγείας του νησιού.

Συνάντηση για το επίμαχο θέμα της αξιολόγησης επρόκειτο να έχει χτες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλης Μουζάλας, με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, στο πλαίσιο της συνάντησης όλων των διοικητών με το νέο υπουργό.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, που ήδη έχουν προειδοποιήσει με κατάληψη σε περίπτωση εφαρμογής της αξιολόγησης, αλλά και οι Γιατροί, που εκτιμούσαν μέχρι χτες το μεσημέρι ότι θα αξιολογηθούν.

«Λάθος» συναγερμός χτύπησε την Παρασκευή στην Ένωση Γιατρών τού ΕΣΥ, με μια διαδικασία που προχώρησε ο Βασίλης Μουζάλας και στη συνέχεια αποδείχτηκε, με νέα ερμηνευτική εγκύκλιο, ότι δεν είχε κάποια βάση. Με απόφαση του διοικητή, την Παρασκευή 18 Ιουλίου εστάλη στο Υπουργείο Υγείας ο επιμερισμός των ποσοστώσεων της αξιολόγησης εργαζόμενων και γιατρών στο Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας.

Όπως έχουμε γράψει, αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης, με τον επιμερισμό των ποσοστών από τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιακών μονάδων του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι γενικοί διευθυντές προσδιορίζουν πόσοι υπάλληλοι εντάσσονται στο 15%, το 60% και το 25%. Στην κατηγορία τού 15% εντάσσονται οι υπάλληλοι που πιθανόν θα βγουν σε διαθεσιμότητα το φθινόπωρο ή τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, όσοι υπάλληλοι υπαχθούν στην κατηγορία τού 60%, κινδυνεύουν να υποστούν μείωση των αποδοχών τους τα επόμενα χρόνια, όταν η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων θα συνδεθεί με τις αποδοχές τους. Τέλος, στην κατηγορία τού 25% περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία και θα έχουν καλύτερη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου και τα όσα ισχύουν για το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης, θα πρέπει να κριθούν «ανεπαρκείς» με βαθμό από 1 έως 6,9 οι εξής: 36 νοσηλευτές (σε σύνολο 239), 20 διοικητικοί υπάλληλοι (σε σύνολο 132), 13 εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας (σε σύνολο 87), ένας εργαζόμενος (σε σύνολο επτά) στο ΚΕΦΙΑΠ και εννιά γιατροί σε σύνολο 58. «Στο κόκκινο», δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση, θα έμπαιναν συνολικά 79 εργαζόμενοι και γιατροί.

«Δεν αφορά τους γιατρούς»
Εν τέλει και μετά από διευκρινίσεις, αναδεικνύεται σύμφωνα με το γραμματέα της Ένωσης Γιατρών Λέσβου τού ΕΣΥ, Στρατή Παυλή, ότι η αξιολόγηση δεν αφορά στο ιατρικό προσωπικό, αλλά τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και το προσωπικό στη διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, σε κάποιους γιατρούς με διοικητική θέση θα ανατεθεί η αξιολόγηση του προσωπικού του τομέα τους. «Θα δημιουργηθεί μία δεξαμενή εργαζομένων “ανεπαρκών”, που στη συνέχεια δε θα μπορούν ούτε να συνδικαλίζονται, ούτε να έχουν δεδομένη την εργασία τους, αφού θα βρίσκονται υπό το φόβο της απόλυσης».

Ο κ. Μουζάλας ξεκαθαρίζει: «Θα εφαρμόσω ό,τι λέει ο νόμος. Ο επιμερισμός των ποσοστώσεων δεν είναι μια πράξη αξιολόγησης.

Εξάλλου εγώ, και σύμφωνα με το νόμο πάλι, δεν μπορώ να αξιολογήσω τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, εφόσον η διαδικασία αφορά το 2013 και αντικειμενικά δε θα μπορούσα να αξιολογήσω τους υφισταμένους μου αφού δεν είχα συμπληρώσει ούτε έξι μήνες διοικητής».

Παράλληλα προσθέτει: «Πιστεύω ότι σήμερα (σ.σ. χτες) σε σχέση με την αξιολόγηση θα τεθούν πολλά ερωτήματα από τους διοικητές στον υπουργό, ώστε να διευκρινιστούν ασάφειες, αλλά και να γίνει μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον υπουργό Υγείας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey