Πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

14/05/2014 - 14:34

Στα 10.549,44 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για μη εγγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας όταν ο εργαζόμενος είναι άνω των 25 ετών.

Στα 10.549,44 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για μη εγγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας όταν ο εργαζόμενος είναι άνω των 25 ετών.

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών, το πρόστιμο περιορίζεται στα 9.200,49 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο της επιχείρησης για την παραπάνω παράβαση επιβάλλεται, πέραν των ανωτέρω χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας της.

Τυχόν αλλαγή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή. Πρόκειται για το βαρύτερο διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Πρόστιμα επίσης επιβάλλονται στις περιπτώσεις μη επίδειξης του ειδικού βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών, του βιβλίου ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων, των εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού και των εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα πρόστιμα για κάθε επιμέρους παράβαση ξεκινούν από τα 300 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 εργαζομένους, από τα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 11 έως 50 εργαζομένους και 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με 51 έως 150 εργαζομένους.

Πρόστιμα γενικώς
Πρόστιμα από 300 έως 50.000 ευρώ επιβάλλονται όταν παραβιάζεται η νομοθεσία για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, των επιδομάτων εορτών και αδείας, των αναδρομικών αποδοχών, των αποδοχών διαθεσιμότητας των προσαυξήσεων, των αποζημιώσεων και των μισθών και ημερομησθίων.

Στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, αν ο εργοδότης μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης επιβολής προστίμου συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του επιθεωρητή Εργασίας, αποδείξει ότι συμμορφώθηκε και εξοφλήσει πλήρως και ολοσχερώς τον εργαζόμενο, το διοικητικό πρόστιμο μειώνεται κατά 80%.

Η επανάληψη όμως κάποιας από τις παραπάνω παραβάσεις μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από τη διενέργεια του αρχικού ελέγχου θεωρείται υποτροπή και συνεπάγεται τη μη χορήγηση της έκπτωσης του 80%.

Πρόστιμα από 300 έως 50.000 ευρώ επιβάλλονται και για μη ανάρτηση πίνακα προσωπικού ωρών εργασίας, για μη επίδειξη βιβλίου αδειών, για μη επίδειξη βιβλίου δρομολογίων των οδηγών και για μη επίδειξη βιβλιαρίου εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Υπό προϋποθέσεις η έκπτωση του προστίμου μπορεί να φθάσει στο 30%.

Αν μια επιχείρηση απασχολεί παρανόμως διαμένοντα στη χώρα αλλοδαπό, κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που βρεθεί υπότροπη εντός τεσσάρων ετών, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ακόμη, ο εργοδότης υποχρεούται να παρίσταται κατά τη διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω του νόμιμου εκπροσώπου του. Αν δεν παρασταθεί (χωρίς εύλογη αιτία), ο συμφιλιωτής μπορεί να επιβάλει τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται, διατυπώνοντας αιτιολογημένη γνώμη γι’ αυτό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey