Ισχύει μέχρι το τέλος τού 2014, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης

Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

01/04/2014 - 16:18

Στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διάρκειας ενός έτους με ισχύ από 1/1/2014, προχώρησαν την προηγούμενη Τετάρτη ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ).

Στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διάρκειας ενός έτους με ισχύ από 1/1/2014, προχώρησαν την προηγούμενη Τετάρτη ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ).

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, ενώ η σύμβαση περιλαμβάνει και άρθρο που επεκτείνει από την ημέρα υπογραφής της τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου λόγω φροντίδας παιδιού και στους δύο γονείς.

Βασικό σημείο που ορίζεται με άρθρο της νέας ΕΓΣΣΕ, αποτελεί η αυτοδέσμευση των κοινωνικών φορέων ότι εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το κείμενο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ξεκινά με το προοίμιο, όπου τονίζεται: «Τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν κατηγορηματικά την ομόφωνη και ανεπιφύλακτη απόφασή τους να κρατήσουν ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ν’ αποκαταστήσουν το ρόλο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), παρά τα εμπόδια της πρωτοφανούς για τη χώρα ύφεσης και του ασφυκτικού νομικού πλαισίου που επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στη συλλογική αυτονομία.

Τα συμβαλλόμενα μέρη επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλουν στη μείωση της εφιαλτικής για τη χώρα ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, τη μετενέργεια, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος τής Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να παρέμβουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020, με τη σύναψη μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη συγκρότηση δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους, στη βάση των παρακάτω θεματικών ενοτήτων:

1. Απασχόληση - Εκπαίδευση - Κατάρτιση

2. Κοινωνική Προστασία

3. Ανταγωνιστικότητα

4. Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία

Τέλος, τα μέρη συμφωνούν να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κ.λπ.)».

Ακολουθεί το βασικό κείμενο της Σύμβασης, που αποτελείται συνολικά από έξι άρθρα, εκ των οποίων το τελευταίο αφορά στην περίοδο ισχύος της, που είναι απ’ την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014. Με κοινή συμφωνία των μερών, η ισχύς τής ΕΓΣΣΕ δύναται να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, με τους ίδιους όρους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey