Προετοιμασίες για τη φετινή δακοκτονία με τις καιρικές συνθήκες να αποτελούν απρόβλεπτο παράγοντα

Στα μέσα Ιουνίου ξεκινούν οι ψεκασμοί 

30/05/2020 - 20:03 Ενημερώθηκε 30/05/2020 - 22:15

Οι καιρικές συνθήκες και η ανάπτυξη του ελαιοκάρπου ο οποίος έως τα μέσα Μαΐου βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης θα καθορίσουν την οριστική ημερομηνία έναρξης των ψεκασμών της δακοκτονίας, η οποία ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Ιουνίου.

Ο διαγωνισμός όπως ήδη έχει αναφέρει το «Ε» σε αναλυτικό ρεπορτάζ προηγούμενης έκδοσής του, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές Μαΐου και ήδη οι εταιρείες Χ. Παπαδέλλης και ΣΙΑ και ΔΟΜΗΣΗ οι οποίες θα αναλάβουν ως κοινοπραξία την εκτέλεση του έργου, για τα επόμενα τρία χρόνια, προετοιμάζονται πυρετωδώς. Η διαδικασία γενικότερα κύλησε ομαλά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό χωρίς αντίπαλο. 

Διαγωνισμός για δακοπαγίδες 

Αυτές τις ημέρες εξάλλου ολοκληρώνεται και ο δεύτερος διαγωνισμός που αφορά στην τοποθέτηση δακοπαγίδων, από εργολάβο για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη διαβροχή και έως τότε οι γεωπόνοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα χρησιμοποιούν για τη μελέτη της εξάπλωσης του εντόμου τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία του λεσβιακού ελαιώνα τα στελέχη της υπηρεσίας. 

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Στο μεταξύ, οι εργολάβοι της δακοκτονίας εδώ και αρκετές εβδομάδες, από την ημέρα που οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη των εργασιών. Την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με εκπρόσωπο των εταιρειών ολοκληρώθηκε η προμήθεια και η παραλαβή του εξοπλισμού, και παράλληλα πραγματοποιείται η επιλογή του προσωπικού που θα στελεχώσει τα συνεργεία των ψεκαστών. Συνολικά στη δακοκτονία θα εργαστούν 800 άτομα με βασικό προσόν και προϋπόθεση, να διαθέτουν πιστοποιητικό ορθής χρήσης φυτοφαρμάκων. Η επιλογή των εργατών φέτος σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται με πολύ προσοχή, ώστε να μην επαναληφθούν περσινά φαινόμενα, που ανάγκασαν τους εργολάβους μεσούσης της περιόδου των ψεκασμών να προχωρήσουν σε αντικαταστάσεις ολόκληρων συνεργείων. 

Κατανομή αρμοδιοτήτων 

Οι δύο εταιρείες θα εφαρμόσουν και φέτος το επιτυχημένο μοντέλο της κατανομής των περιφερειών ώστε ο κάθε εργολάβος να ελέγχει συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες θα εργάζονται τα συνεργεία του. 

Συγκεκριμένα, τα συνεργεία της εταιρείας Χ. Παπαδέλλης και ΣΙΑ θα πραγματοποιούν ψεκασμούς στις περιοχές: Καγιάνι, Αγία Μαρίνα, Μόρια, Αφάλωνας, Πάμφιλα, Παναγιούδα και Δ.Ε. Θερμής, Δ.Ε. Μανταμάδου, Δ.Ε. Μήθυμνας, Δ.Ε. Πέτρας, Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής, Ανεμώτια, Σκαλοχώρι, Αγιάσος, Ασώματος, Ίππειος, Κεραμειά, Συκούντα, Λ. Μύλοι, Σταυρός, Πολιχνίτος, Βρίσα και Λισβόρι.

Τα συνεργεία της Εταιρείας ΔΟΜΗΣΗ θα αναλάβουν τον ψεκασμό των περιοχών: Γέρα, Κάτω Τρίτος, Μυχού, Τρύγωνα, Πλαγιά, Πλωμάρι και ορεινά χωριά Πλωμαρίου, Λουτρά, Μυτιλήνη, Αλυφαντά, Μόρια, Δ.Ε. Καλλονής έως Άντισσα και Ερεσό - Σίγρι, Μεσότοπο και Βατούσα.

Ψεκασμοί και στη Λήμνο

Για πρώτη φορά φέτος η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας προγραμματίζει ψεκασμό δακοκτονίας στη γειτονική Λήμνο, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ελαιώνας 28 χιλιάδων ελαιοδέντρων.

Η Λήμνος μάλιστα προσφάτως εντάχθηκε στο εθνικό μητρώο δακοκτονίας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός. 

Ο ψεκασμός του ελαιώνα της Λήμνου αποτελούσε πάγιο αίτημα των αγροτών και των παραγωγών του νησιού, τα τελευταία χρόνια το οποίο είχε διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το προηγούμενο διάστημα.

Ανησυχία για τον καιρό

Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται αυτή την περίοδο οι επιστήμονες και οι γεωπόνοι της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου οι οποίοι παρακολουθούν με προσοχή τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα για την εποχή τα οποία όπως σημειώνουν είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής. Όπως σημειώνουν στα μέσα Μαΐου βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες με καύσωνα και θερμοκρασίες που θυμίζουν Ιούλιο. Η ελιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης και της ανάπτυξης του καρπού, γεγονός και πιθανόν η ζέστη να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην εξέλιξη της παραγωγής. 

Συνιστάται μάλιστα στους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να επισκεφθούν τα κτήματά τους και να δουν την κατάσταση που επικρατεί στον ελαιώνα. Αν παρατηρήσουν αλλοίωση του καρπού, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στην περιοχή τους και αυτός στη συνέχεια να ενημερώσει την κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα. Η ζημιά θα πρέπει να αναγγελθεί εντός 48 ωρών στον ΕΛΓΑ και ακολούθως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την Αθήνα να έρθει εντός 15 ημερών στο νησί, για να εξετάσει επιτόπου το πρόβλημα και να αποφανθεί για την αναγκαιότητα αποζημιώσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey