Με αρκετά προβλήματα συνεχίστηκε η δακοκτονία

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη διαβροχή

01/08/2020 - 17:30 Ενημερώθηκε 01/08/2020 - 15:29

Με μικροπροβλήματα και δυσλειτουργίες εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά μεγάλης μερίδας παραγωγών, ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες ο δεύτερος ψεκασμός κατά του δάκου στο πλαίσιο του έργου της δακοκτονίας που υλοποιείται με ευθύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η δεύτερη περίοδος των ψεκασμών διήρκησε περίπου 10 ημέρες στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν αρκετά παρατράγουδα με αποτέλεσμα οι εργολάβοι κατόπιν υπόδειξης της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν στην αντικατάσταση συνεργείων, τα οποία είτε δεν τηρούσαν τα ωράρια εργασίας, είτε δεν πειθαρχούσαν στις οδηγίες των συντονιστών του έργου, είτε έβαζαν στα ψεκαστικά μηχανήματα μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμάκου από τις ενδεδειγμένες. Τα προβλήματα αυτά εντοπίστηκαν κυρίως στις περιοχές Αφάλωνα, Βρίσας, Βασιλικών κ.λπ.

Αδιαφορία παραγωγών

Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης μόνιμη πληγή για τη σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου παραμένει η αδιαφορία μερίδας παραγωγών οι οποίοι δεν μεταβαίνουν στα κτήματά τους, τις ημέρες των εργασιών και ούτε ενδιαφέρονται να ξεκλειδώσουν τις πόρτες.

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Λαγουτάρης, οι εργάτες δεν έχουν πρόσβαση στα κλειδωμένα αγροκτήματα και ούτε μπορούν να μπούνε σε αυτά παράνομα παραβιάζοντας κλειδαριές και πόρτες.

Κλειδωμένα κτήματα - ρουμάνια - βιολογικά τρέφουν το δάκο

«Δυστυχώς τα κλειδωμένα κτήματα τα οποία είναι πάρα πολλά στο σύνολο του ελαιώνα, μαζί με τα εγκαταλελειμμένα, τα γνωστά ως “ρουμάνια”, αποτελούν φυσικά εκτροφεία του δάκου, ο οποίος μέσω αυτών εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλη τη γύρω περιοχή. Σημαντικό πρόβλημα εκτός από τα κλειδωμένα και τα ρουμάνια δημιουργείται και από τα λεγόμενα βιολογικά κτήματα στο μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα δακοπροστασίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα του δάκου, η ανάπτυξη του οποίου ήδη ευνοείται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τη δροσιά στις αρχές του καλοκαιριού ευνοούν την επιβίωση και την εξάπλωση του εντόμου. Πολλές φορές έχει τεθεί και θέμα της κλιματικής αλλαγής στο Υπουργείο γραπτά και προφορικά και έχουμε ζητήσει τη λήψη ειδικών μέτρων κατόπιν εκπόνησης μελετών για τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη της ελιάς».

Τρίτη διαβροχή

Η έναρξη της τρίτης διαβροχής δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του καιρού και τις θερμοκρασίες. Ο καύσωνας των τελευταίων ημερών ευνοεί την αναστολή δράσης του εντόμου το οποίο δεν είναι ανθεκτικό στη ζέστη. Η ημερομηνία έναρξης της επόμενης διαβροχής θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα στις δακοπαγίδες.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της μέχρι στιγμή η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, δείχνουν ότι υπάρχουν στο Λεσβιακό ελαιώνα μεγάλοι πληθυσμοί δάκου οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν προσβάλει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τις ελιές. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει μικρή έως μέτρια δακοπροσβολή.

Απομένει ακόμη μία ολόκληρη διαβροχή και μία μισή, η οποία θα γίνει προς το τέλος της περιόδου. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί για φέτος 3,5 ψεκασμοί. Αν κριθεί απαραίτητο, ωστόσο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μπορεί να προστεθεί άλλη μία διαβροχή.

Μικρή παραγωγή

Την ίδια ώρα οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν φέτος για μία δύσκολη ελαιοπαραγωγική περίοδο με ελάχιστη παραγωγή, τη μικρότερη των τελευταίων ετών σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια διαφύλαξης της υγείας του ελαιοκάρπου ώστε να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερο προς όφελος των παραγωγών.

Χαμηλές τιμές

Εντωμεταξύ και από το μέτωπο της αγοράς του ελαιολάδου τα νέα είναι πολύ δυσάρεστα αφού η τιμή παραμένει καθηλωμένη στο 1,50 ευρώ για τον άσσο και 2,30 περίπου για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (τρία δέκατα). Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί έμποροι και ιδιώτες ελαιοτριβείς στο πλαίσιο της κατανόησης και της αλληλεγγύης απέναντι στους παραγωγούς που δοκιμάζονται, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν 10 με 15 λεπτά επιπλέον από την τιμή του τιμοκαταλόγου ώστε να μην ζημιωθεί τόσο πολύ ο αγρότης.

Όπως εκτιμούν γνώστες του αντικειμένου η περίοδος της καραντίνας που προηγήθηκε και η γενικότερη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη λεκάνη της Μεσογείου έχει βραχυκυκλώσει τις αγορές οι οποίες τηρούν στάση αναμονής για το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει. Φαίνεται ότι φέτος ο ισχυρός παίκτης της αγοράς ελαιολάδου, η Ισπανία, διαθέτει μεγάλη παραγωγή γεγονός που δεν αφήνει, δυστυχώς, μεγάλα περιθώρια ελπίδας για άνοδο των τιμών.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey