Φλωρίδης: «Μπορούμε να τις έχουμε, αξιοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα»

Οι σταβλικές εγκαταστάσεις αλλάζουν μορφή

31/12/2021 - 11:00

Μία μονάδα πρότυπο του Χαράλαμπου Γεωργαντή, που πληροί όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές & ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κτηνοτρόφου, αποτελώντας το αποτέλεσμα συνεργασίας των εταιριών Γεωτεχνικής Αιγαίου Ο.Ε. που σύνταξε την μελέτη και το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα, ΑΦΟΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ Ο.Ε. που επιμελήθηκαν των εγκαταστάσεων και ΑΦΟΙ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ο.Ε. που φρόντισαν για τον εξοπλισμό παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Νάπη.  

Η παρουσίαση έγινε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής μονάδας του Χαράλαμπου Γεωργαντή στην είσοδο της Νάπης, η οποία αποτελεί μία σύγχρονη εγκατάσταση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων του νησιού στις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, τόσο στον σχεδιασμό την χρηματοδότηση αλλά και την υλοποίηση με νέα υλικά και καινοτόμο εξοπλισμό των ποιμνιοστασίων. 

Η σχεδίαση και η μελέτη του έργου έγινε από την Γεωτεχνική Αιγαίου, την κατασκευή των εγκαταστάσεων ανέλαβε η Εμμανουηλίδης κατασκευαστική και τον εξοπλισμό και τα αλμεκτήρια η εταιρία Αθανασίου. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου ποιμνιοστασίου που περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και τον εξοπλισμό που απαιτεί σήμερα η τεχνολογία και στόχο έχει μία σύγχρονη και καλή ποιοτικά παραγωγή γάλακτος.  

Το ποιμνιοστάσιο Γεωργαντή  

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μονάδα αυτή χρηματοδοτήθηκε μέσα από πρόγραμμα. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 64.907,97 ευρώ και η ιδιωτική συμμετοχή ήταν 16.226,99 ευρώ. 

Η μονάδα του κ. Γεωργαντή βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό της Νάπης η μονάδα είναι αμφίρικτη και τοξοτή με 12 μέτρα πλάτος. Το δίκτυο οροφής είναι ηλεκτρικό & μπορεί ανά πάσα στιγμή με αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί να ελέγχεται η ένταση του ανέμου, η θερμοκρασία χώρου και η εκδήλωση βροχής. Ανάλογα με τις συνθήκες τα παράθυρα παίρνουν εντολή και λειτουργούν αυτόματα, στην μονάδα όμως επειδή δεν υπάρχει σταθερό ρεύμα αλλά γεννήτριες τα παράθυρα λειτουργούν χειροκίνητα. Βασικό χαρακτηριστικό της κατασκευής είναι είναι πιο βαριά ανά τρία μέτρα, αλλά είναι πιο σταθερή στατικά διαθέτοντας πιο στιβαρούς μηχανισμούς. Στη συγκεκριμένη μονάδα υπάρχει το ποιμνιοστάσιο, η αποθήκη και το αλμεκτήριο. Τα αγκύρια έχουν τοποθετηθεί ανά τρία μέτρα & ο σκελετός είναι γαλβανισμένος εν θερμώ βασικό για τις οξειδώσεις στο χώρο. Δεξιά και αριστερά υπάρχει υδρορροή. Παράλληλα διαθέτει δύο αλμεκτικές μονάδες η μία είναι σταθερή η άλλη είναι κινούμενη.  

Οι θερμοκηπιακού τύπου μονάδες  

Οι μονάδες θερμοκηπιακού τύπου γίνονται γρήγορα, είναι τυποποιημένες, δεν θέλουν άδεια από την πολεοδομία, όπως απαιτείται για ένα συμβατικό κτίριο. Ακόμη οι μονάδες αυτές απαλλάσσονται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που είναι ένα σημαντικό βοήθημα για τον κάθε κτηνοτρόφο. Επιπλέον είναι λειτουργικές γιατί παρέχουν καλό αερισμό, μονώσεις, προδιαγραφές που απαιτεί μία μονάδα θερμοκηπιακού τύπου. «Έχουμε πολλούς τύπους μονάδων θερμοκηπιακού τύπου είναι και οι σωληνωτές οι οποίες είναι πιο ελαφριές κατασκευές με τα ίδια δεδομένα κάλυψης αλλά υπάρχουν και πιο βαριές κατασκευές, είτε όπως βλέπουμε αυτή η μονάδα η αμφίρικτη του κ. Γεωργαντή που είναι η πρώτη που γίνεται από την εταιρεία στο νησί» τόνισε ο Λευτέρης Καμινιώτης Γεωπόνος της Εταιρίας ΑΦΟΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ Ο.Ε. και πρόσθεσε ότι οι μονάδες έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ότι έχει να κάνει με το μήκος και το πλάτος ενώ το ύψος είναι πάντα 4,5 μέτρα στην κορυφή με ύψος πλευράς γύρω στα 3 μέτρα. Ακόμη διαθέτουν καθαρούς χώρους στο εσωτερικό που επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων υπολογίζοντας πάντα τις καλές συνθήκες διαβίωσης του ζώου και για αυτό χρησιμοποιούνται και αυτοματισμοί παραθύρου οροφής και δεξιά-αριστερά πλευρικά παράθυρα που είναι σε όλο το μήκος. Οι αυτοματισμοί επιτρέπουν τον έλεγχο του ανέμου, της θερμοκρασίας και την ύπαρξη βροχής ούτως ώστε ο κάθε κτηνοτρόφος να είναι καλυμμένος όταν απουσιάζει από το χώρο του.  

Ο σχεδιασμός της μονάδας γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε κτηνοτρόφου. Μπορεί να κατασκευαστεί αποθήκη και αρμεκτήριο σε συνδυασμό με το ποιμνιοστάσιο είτε σε ευθεία είτε σε γωνία είτε σε σχήμα ‘Τ’ και με το ενδεχόμενο επέκτασης με βάση την έκταση του κτήματος. «Είμαστε πάντα δίπλα σε ότι χρειαστεί σε ότι έχει να κάνει με το σχεδιασμό, τη συνεργασία με το μελετητή, πώς θα βολέψει να τρέξουμε πιο γρήγορα τα δεδομένα. Δίνουμε όλο το πακέτο των σχεδίων που χρειάζεται για να προχωρήσουν όλες τις διαδικασίες και ανά πάσα στιγμή είμαστε δίπλα στον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο».  

Φλωρίδης: «Αξιοποιώντας προγράμματα μπορούμε εύκολα να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους επενδύσεις» 

«Η μονάδα του κ. Γεωργαντή είναι μία μικρή μονάδα ενός νέου αγρότη η οποία ίσως είναι το πρώτο βήμα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με την Γεωργία - Κτηνοτροφία. Παράλληλα όμως αποτελεί και δείγμα για τους παλιούς κτηνοτρόφους ότι μπορούν να φτιάξουν πολύ μεγαλύτερες μονάδες» τόνισε στις δηλώσεις του ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης κάνοντας αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένα στα προγράμματα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα σχέδια βελτίωσης. «Είμαστε μία περιοχή που έχουμε μία σεβαστή επιδότηση και μπορούμε εύκολα να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους επενδύσεις» είπε και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να μη φτιάξουμε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις και να μην εκσυγχρονίσουμε τις υπάρχουσες όσο έχουμε τη δυνατότητα, από τη στιγμή που το ύψος της επιδότησης είναι σημαντικό και από ότι φαίνεται, για λίγο καιρό ακόμη, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα»  

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ παρέχεται η δυνατότητα για τον σχεδιασμό μιας κτηνοτροφικής μονάδας καθώς και για την εύρεση του χρηματοδοτικού εκείνου εργαλείου χάρη στο οποίο η μονάδα θα υλοποιηθεί. «Ξέρετε ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων, οι επιδοτήσεις αυτών των έργων, μπορούν εύκολα να συζητηθούν μαζί μας, για να βρούμε τους τρόπους και να αρχίσουμε να ψάχνουμε πρόγραμμα στο οποίο πρέπει να εντάξουμε το σχεδιασμό του καθενός κτηνοτρόφου ώστε να μπορεί να μπει στα σχέδια βελτίωσης» είπε και ολοκληρώνοντας επισήμανε: «Επειδή η τεχνολογία μας ξεπερνά κάθε φορά και έχουμε καινούργια πράγματα -βλέπετε ότι ξεκινήσαμε παλιά με τους στάβλους τους κλασικούς με το μπετό και τους τσιμεντόλιθους - και φτάσαμε σήμερα στην εξέλιξη της κατασκευής. Φτάσαμε να έχουνε κτίρια τα οποία είναι πολύ πιο λειτουργικά, κτίρια που γίνονται με πολύ πιο ελαφρά υλικά, κτίρια τα οποία έχουν δώσει μεγάλη δυνατότητα στην παραπέρα εξέλιξη της κτηνοτροφίας».  

Εν αναμονή νέων εργαλείων - προγραμμάτων  

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, έκανε αναφορά στα προγράμματα που τρέχουν και που αναμένονται δημιουργώντας ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του κλάδου καθώς και στους νέους εκείνους που προσανατολίζονται στον αγροτικό - κτηνοτροφικό τομέα που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες οικονομίας της Λέσβου.  

Αναλυτικότερα στις δηλώσεις του είπε: «Διανύουμε μία περίοδο στην οποία περιμένουμε διάφορα προγράμματα. Ήδη είμαστε προς το τέλος της προκήρυξης των νέων αγροτών, αφού στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 έκλεισε μία μεγάλη προκήρυξη για τους νέους αγρότες του 2021, οι οποίοι θα έχουν τη χαρά να μπορούν να αξιοποιήσουν και εκείνοι σχέδια βελτίωσης πάρα πολύ σύντομα». 

Ακόμη αναμένεται, εντός του καινούργιου χρόνου, η προκήρυξη των Νέων Σχεδίων Βελτίωσης όπως επίσης αναμένεται και μία νέα προκήρυξη για τα Βιολογικά που περιλαμβάνουν τόσο βιολογική γεωργία όσο και βιολογική κτηνοτροφία.    

Η μελέτη  

Η σύνταξη της μελέτης του έργου έγινε από την ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Ο.Ε. Η «Γεωτεχνική Αιγαίου» αποτελεί συνέχεια των ατομικών επιχειρήσεων του Γιάννη Φλωρίδη με διακριτό τίτλο «AGROnet» με στόχο την ανάπτυξη αγροτικού λογισμικού και των γεωτεχνικών υπηρεσιών και προγραμματισμού παραγωγής της Αικατερίνης Κόττικα και του Παναγιώτη Κατσαβέλλη. 

Βασικός σκοπός της επιχείρησης είναι η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, η εφαρμογή συστημάτων παραγωγής, η σύνταξη πάσης φύσεως γεωτεχνικών και οικονομοτεχνικών μελετών που αναφέρονται στην επιχειρηματική γεωργική δραστηριότητα, την προώθηση της παραγωγής και την εκπαίδευση στελεχών του αγροτικού χώρου. 

Η ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Ο.Ε. έχει αναπτύξει ειδική τεχνογνωσία για τη συνεχή παρακολούθηση και υποβοήθηση των γεωργικών επιχειρήσεων μέσα στα πλαίσια του ολοκληρωμένου συστήματος αγροτικών ενισχύσεων της Ε.Ε., καθώς και για την παροχή συμβουλών σε όλους τους κλάδους πρωτογενούς παραγωγής με σκοπό την παραγωγή ασφαλών προϊόντων ποιότητας. 

Οι δραστηριότητές της καλύπτουν αγρότες , ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις σε όλο τον νησιωτικό χώρο. Υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται ποικιλοτρόπως και επί μονίμου βάσεως. Το επίπεδο γνώσεων των στελεχών της σε συνδυασμό με την άριστη γνώση της νέας τεχνολογίας, της χρήσης καινοτομιών, προηγμένων συστημάτων πληροφορικής και χρηματοοικονομικών εργαλείων εξασφαλίζουν την υλοποίηση έργων που στοχεύουν στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μας. 

Ειδικά στα τελευταία χρόνια το κέντρο του επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος μας μεταφέρθηκε στον σχεδιασμό, την ίδρυση, την εξυγίανση και την βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων των νέων αγροτών, των ομάδων παραγωγών καθώς και την παραγωγή και την προώθηση καινοτόμων και πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων, την εφαρμογή νέων πολιτικών πρωτοβουλιών, με την υλοποίηση νέων παραγωγικών μοντέλων, επωφελεία του κλίματος και του περιβάλλοντος. 

 

Οι εγκαταστάσεις  

Την κατασκευή της μονάδας ανέλαβε η εταιρία ΑΦΟΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ Ο.Ε.. Η εταιρία παράγοντας μηχανολογικό εξοπλισμό από το 1981, έχει αποκτήσει βαθιά γνώση στις κατασκευές των θερμοκηπιακών μονάδων προσφέροντας ποιοτικές λύσεις στις ανάγκες των πελατών της.  

Η επεξεργασία της πρώτης ύλης και η κατασκευή των προϊόντων, γίνονται στις καινούργιες εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Ιωνία Θεσσαλονίκης. Ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των εγκρίσεων τύπου από το Ελληνικό Δημόσιο και πιστοποιητικό ISO 9001, προσδίδουν σταθερή ποιότητα στις κατασκευές αλλά και στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται. Επίσης όλα τα προϊόντα, συμμορφώνονται και με το πιστοποιητικό CE που διασφαλίζει την εργονομία και την μέγιστη ασφάλεια κατά τη χρήση τους.  

Γνωρίζοντας καλά τις απαιτήσεις της αγροτικής παραγωγής, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα τεχνικής υποστήριξης και υπηρεσιών μετά την εγκατάσταση των θεμροκηπιακών μονάδων. Όποτε και αν χρειαστεί η εταιρία μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στην επισκευή ή συντήρηση του εξοπλισμού.  

 

Ο εξοπλισμός  

Τον εξοπλισμός της μονάδας ανέλαβε η εταιρία ΑΦΟΙ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ο.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα των γεωργικών ειδών και μηχανημάτων από το 1994. Με ανοδική πορεία από το 1994 έως τώρα ασχολείται με την εισαγωγή και εμπορία κτηνοτροφικών μηχανημάτων. Πλέον έχει διαμορφώσει ένα πολυκατάστημα με κτηνοτροφικά μηχανήματα. Η εταιρεία εδρεύει στην Καλλονή Λέσβου και στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1000m. Στόχος όπως εξέφρασε και ο Γεώργιος Αθανασίου είναι η άριστη και άμεση εξυπηρέτηση των πελατών σε όλη την Ελλάδα. «Η άριστα οργανωμένη αποθήκη μας επιτρέπει την αυθημερόν εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες σας, με συνέπεια και σεβασμό, γιατί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας είναι υποχρέωσή μας».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey