Οι ανακοινώσεις Παπαγιαννίδη

Νωρίτερα η εξισωτική Φωτογραφία Δημήτρης Ταλιάνης

Νωρίτερα η εξισωτική

15/11/2021 - 12:14 Ενημερώθηκε 15/11/2021 - 15:29

Ανακοινώσεις για πληρωµή της εξισωτικής, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 15 ∆εκεµβρίου έκανε ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών του υπουργείου ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης την τρίτη µέρα του ∆ιεθνούς Συνεδρίου Κλιµατικής Αλλαγής: «Το µέλλον του αγροδιατροφικού τοµέα» που διοργάνωσε ο µη Κερδοσκοπικός Οργανισµός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», ως φαίνεται σε µια προσπάθεια να αµβλύνει τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου µετά την «κακοπληρωµή» του Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, που συνήθως πληρώνεται µια ή δύο µέρες µετά την εξόφληση της ενιαίας πριν τα Χριστούγεννα.

Εν τω µεταξύ, όλο και πιο δύσκολα µοιάζουν τα πράγµατα όσον αφορά µια διορθωτική ενδιάµεση πίστωση, που θα «µάζευε» όλα τα κακώς κείµενα της προκαταβολής του τσεκ. Το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θεωρείται αρκούντως ικανό να σηκώσει τέτοιο φόρτο εργασίας και ο χρόνος που µένει -κάτι λίγο παραπάνω από ένας µήνας- δεν αρκεί για να γίνουν διπλοί διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να έχει κάποιο νόηµα αυτή η πληρωµή. Με αυτά τα δεδοµένα, οι πάνω από 50.000 αγρότες που έµειναν απλήρωτοι για µεγάλο µέρος των δικαιωµάτων τους στην πίστωση της 26ης Οκτωβρίου, οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποχρεωθεί σε πρωτοφανείς περικοπές, µάλλον θα κληθούν να περιµένουν µέχρι…. τα Χριστούγεννα.

Κι ενώ η προηγούµενη εβδοµάδα πέρασε µε απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο και τους Κρητικούς να ανεβαίνουν στην Αθήνα, απαντήσεις δεν δόθηκαν, µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίµο Κεδίκογλου να παραπέµπει τα αιτήµατα που αφορούν µε τις κοµµένες ενισχύσεις σε επιτροπή τεχνοκρατών που θα επανεξετάσει την υπόθεση. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι πολιτικές πιέσεις είναι έντονες και σε καµία περίπτωση δεν θα ήθελε η κυβέρνηση και οι τοπικοί γαλάζιοι βουλευτές να βρουν απέναντί τους τους Κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους. Πάντως, η Συντονιστική Οµάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων δροµολογεί για τις 16 Νοεµβρίου παραστάσεις διαµαρτυρίας στις έδρες των περιφερειών.

Πριν βγει ο Νοέµβριος η προκαταβολή Βιολογικών και Νιτρικών

Αντιµέτωποι µε τα σφιχτά χρονικά περιθώρια είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που περιµένουν την προκαταβολή των Προγραµµάτων (Βιολογικά, Νιτρικά, Αυτόχθονες Φυλές κλπ). Αφενός το γεγονός ότι το σύστηµα για τις µεταβολές των αιτήσεων και την υποβολή αιτηµάτων διοικητικής πράξης, που άνοιξε φέτος µε πάνω από ένα µήνα καθυστέρηση και έκλεισε την περασµένη Πέµπτη 11 Νοεµβρίου και αφετέρου η προθεσµία µέχρι την ερχόµενη ∆ευτέρα 15 του µήνα για την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, αυξάνουν την αγωνία των δικαιούχων για µια «επανάληψη» των προβληµάτων που δηµιουργήθηκαν στην προκαταβολή του τσεκ. Άλλωστε να σηµειωθεί ότι στη Βιολογική Κτηνοτροφία οι δικαιούχοι πληρώνονται βάσει του βοσκότοπου που δηλώνουν. Οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ακόµα κανένα δεκαήµερο, µετά το πέρας των τροποποιήσεων από την πλευρά των παραγωγών, µέχρι να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι για να βγει η παρτίδα πληρωµής.

Αν όλα πάνε καλά, υπάρχουν κάποιοι από τους γνωρίζοντες που δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο η πληρωµή να βγει µέσα στον Νοέµβριο, µε πιθανότερη ηµεροµηνία τη ∆ευτέρα 29 ή την Τρίτη 30 του µήνα. Αν βέβαια, η διαδικασία των ελέγχων πάρει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζεται, τότε θα «γραφτεί» µεν η πληρωµή στις 30 Νοεµβρίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, αλλά η πίστωση θα πάει για την Πέµπτη 2 ή Παρασκευή 3 ∆εκεµβρίου.

Σε επεξεργασία οι εκκρεµείς µεταβιβάσεις

Όσον αφορά το ζήτηµα των µεταβιβάσεων, που δεν πληρώθηκαν στην προκαταβολή του τσεκ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωράει η επεξεργασία των αιτηµάτων των παραγωγών, χωρίς κάποια προβλήµατα. Μάλιστα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε την προκαταβολή της ενιαίας, «υπάρχουν 4.120 αγρότες για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων (προσκόµιση συµπληρωµατικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονοµιάς κλπ.) και ο συνολικός αριθµός των αιτήσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων ανήλθε στις 41.747».

Αιτήσεις ως 22 Νοέµβρη για χοίρους και µέλι

Περιθώριο µέχρι τη ∆ευτέρα 22 Νοεµβρίου έχουν οι ενδιαφερόµενοι για να υποβάλλουν αιτήσεις για την κρατική ενίσχυση covid-19 που αφορά παραγωγούς µελιού, χοίρου και µαύρου χοίρου. Για τους εκτροφείς χοίρων δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλει στοιχεία για τον αριθµό των χοιροµητέρων και κάπρων για το έτος 2020 στο Πληροφοριακό Σύστηµα. Για τους εκτροφείς µαύρου χοίρου, οι εγγεγραµµένοι στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής για το έτος 2020. Για τους µελισσοκόµους όσοι έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 3.2 για το 2020.

Εκτός αποζημιώσεων παγετού μήλα, αχλάδια

Θέµα µη καταβολής αποζηµιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς σε παραγωγούς µήλων, αχλαδιών και όψιµων ποικιλιών κερασιών θέτει η Οµοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής, ∆υτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης. Ειδικότερα, στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ αναφέρονται µεταξύ άλλων τα εξής:

∆έσµευση της Κυβέρνησης ήταν να αποζηµιωθούν άµεσα όσοι επλήγησαν από τον παγετό της Άνοιξης, αλλά έως σήµερα έχει δοθεί µόνο το 40% σε επιτραπέζια ροδάκινα-βερίκοκα -νεκταρίνια και δεν έχει δοθεί σε µήλα κι αχλάδια. Όπως και προ 3 ηµερών σε πρώιµα κεράσια. Αφορά το ίδιο σοβαρό πρόβληµα που αντιµετωπίζουν πάρα πολλοί παραγωγοί µε όψιµες ποικιλίες κερασιών, όπου δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για το προανθικό στάδιο.

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey