Με την καθοριστική συμβολή του αντιπροέδρου της Βουλής Χαρ. Αθανασίου έκτακτη ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Προσπάθειες για καταβολή της αποζημίωσης πριν τις γιορτές

«Μποναμάς» 8 εκ. ευρώ, σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

06/12/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 06/12/2022 - 21:11

Οκτώ (8) εκ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για αποζημίωση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπου Αθανασίου. Η αποζημίωση αφορά την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021, όταν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σημειώθηκε μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου.  

Της ανακοίνωσης οριστικοποίησης της αποζημίωσης προηγήθηκε συνάντηση του κ. Αθανασίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά κατά τη διάρκεια της οποίας δρομολογήθηκε η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης (de minimis) στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών. 

«Διευκρινίζω ότι το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται να είναι ύψους 8.000.000 ευρώ περίπου και αφορά ΟΛΟΥΣ τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού», διευκρινίζει στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αθανασίο, εκφράζοντας στη συνέχεια τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο οποίος προσωπικά έδωσε την εντολή καταβολής της ενίσχυσης» όπως σημειώνει ο κυβερνητικός βουλευτής,, και στον κ. Γεωργαντά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταβολής μέσω του de minimis», αναφέρει ο κ. Αθανασίου. 

Των συναντήσεων και ανακοινώσεων είχε προηγηθεί στοιχειοθετημένη έκθεση, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, που δικαιολογεί την ενίσχυση των παραγωγών της Λέσβου.  

Τουλάχιστον 20€/ στρέμμα  

Στις δηλώσεις του, στο «Ε» ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι το ύψος της αποζημίωσης εκτιμάται πως θα είναι τουλάχιστον 20 ευρώ ανά στρέμμα. Δικαιούχοι της αποζημίωσης δεν θα είναι μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά όλοι όσοι είναι ελαιοκαλλιεργητές- ελαιοπαραγωγοί, ανεξαρτήτως επαγγέλματος.  

Το Υπουργείο αναμένεται να συγκεντρώσει τα στοιχεία που αντιστοιχούν στα στέμματα ελαιοκαλλιέργειας των παραγωγών της Λέσβου, σύμφωνα με τις δηλώσεις που υποβάλλονται στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Έπειτα θα διανείμει το ποσό της αποζημίωσης στους ελαιοπαραγωγούς οριζόντια και σύμφωνα με τον αριθμό των στρεμμάτων που ο καθένας δηλώνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκτιμάται ότι το σύνολο των δηλωθέντων στρεμμάτων στην Λέσβο αντιστοιχεί στα περί 390.000 στρέμματα.  

Όταν γνωστοποιηθεί ο πίνακας όλων των στοιχείων θα παρθεί Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία από το πρόγραμμα de minimis θα καταβληθεί σε όλους τους παραγωγούς το ποσό που προβλέπεται (8 εκ.ευρώ), ανάλογα με τα στρέμματα που δηλώνει ο καθένας. Η Υπουργική αυτή Απόφαση υπογράφεται και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ακολούθως η απόφαση δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και αυτόματα θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών. 

Στις 9 Δεκεμβρίου ο κ. Γεωργαντάς στην Λέσβο 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κ. Αθανασίου , θα επισκεφθεί τη Λέσβο στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και θα συναντηθεί με τους αρμόδιους φορείς, τους οποίους θα ενημερώσει για τις λεπτομέρειες καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και θα συζητήσει κάθε άλλο θέμα που αφορά τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Τότε, εκτιμάται πως θα γίνει γνωστή η χρονική περίοδος καταβολής της αποζημίωσης, αν και οι πηγές αναφέρουν ότι αυτό αναμένεται να γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς έχει ζητηθεί να επισπευστεί η όλη διαδικασία.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey