Ανάκληση απόφασης ζητά το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

Καταργήθηκε οριστικά ο θεσμός των «ανταποκριτών» του ΟΓΑ

05/03/2022 - 12:00

Καταργήθηκε οριστικά ο θεσμός των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους, που για χρόνια εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους του οργανισμού που ήταν διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα χωριά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα παύει η θητεία των 20 ανταποκριτών του ΟΓΑ που υπήρχαν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και των 29 στον Δήμο Μυτιλήνης με την έναρξη λειτουργίας της Τοπικής Διευθύνσης Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη, που διατηρεί τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Καλλονή και Αποκεντρωμένο Τμήμα Ασφάλισης στη Λήμνο. 

Ειδικότερα κατέφθασε στις αρμόδιες δημοτικές Υπηρεσίες της χώρας η σχετική απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ, με την οποία επήλθε «η παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων ανταποκριτών του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)». Την ίδια στιγμή το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου ζητά ανάκληση της σχετικής απόφασης, που όπως επισημαίνει, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο του νησιού, ο οποίος θα εξυπηρετείται πλέον από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εδρεύουν σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Λήμνο.  

Το ερώτημα πλέον είναι αν τα κατά πόσο ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος να υποστηρίξει την όλη διαδικασία, διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα με τους ασφαλισμένους αγρότες αλλά και για τους υπαλλήλους του Οργανισμού, που θα σηκώσουν ένα επιπλέον εργασιακό βάρος. Δεδομένο είναι ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι υποστελεχωμένες και αν δεν υπάρξει πρόνοια από την πολιτεία, που χωρίς να έχει προηγουμένως διευθετήσει αυτό το ζήτημα, κατήργησε τους ανταποκριτές, τότε το... μάρμαρο θα πληρώσουν οι αγρότες στους οποίους στηρίζεται ένας βασικός πυλώνας της οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας, της χώρας.  

Η απόφαση  

Με απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενημερώθηκαν οι ανταποκριτές Ο.Γ.Α. των Κοινοτήτων των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, για την παύση άσκησης των αρμοδιοτήτων τους στις 28 Φεβρουαρίου 2022. Και έτσι από την 1η Μαρτίου οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ καλούνται να εξυπηρετηθούν για τις υποθέσεις τους από τον ΕΦΚΑ, όπως όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι της χώρας.  

Αίτημα ανάκλησης  

«Σας ζητούμε να αναθεωρήσετε την απόφαση αυτή, σαν ελάχιστο δείγμα στήριξης των αγροτών της Λέσβου, που αντιμετωπίζουν πολλαπλά και οξύτατα προβλήματα» αναφέρουν στην επιστολή που κοινοποιούν στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στους Βουλευτές της Λέσβου η Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου που αποτελείτο από τους Κίμων Χρυσίδη, Πρόεδρο Περάματος, Βασίλη Μαμώλη, Πρόεδρο Λουτρών, Θέμη Καμένο, Πρόεδρο Λεπέτυμνου.  

Αναλυτικότερα στην επιστολή τους εξηγούν ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι ένα πλήγμα στους αγρότες των 73 Κοινοτήτων του νησιού που θα στερηθούν απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες και πληροφόρηση για τον ασφαλιστικό τους κλάδο. Ειδικότερα σημειώνουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν στους αγρότες οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, καλύπτουν ανάγκες που αφορούν στις συντάξεις, στην δρομολόγηση συνταξιοδότησής τους, στα επιδόματα, στην ασφαλιστική τους ικανότητα, στην ενημερότητά τους κλπ. 

Τονίζουν δε πως αν τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή, θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στους αγρότες, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων χωριών του νησιού μας και θα δυσκολέψει τις καθημερινές τους ανάγκες, ειδικά σε περίοδο πανδημίας. «Δεν υπολογίσθηκαν τα χαρακτηριστικά των αγροτικών περιοχών του νησιού μας, όπως οι μεγάλες αποστάσεις, οι δυσκολίες μετακινήσεων, η πλειοψηφία ηλικιωμένων αγροτών και η αδυναμία τους για υλοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών με τον e-ΕΦΚΑ», σημειώνεται μεταξύ άλλων.  

Ακόμη υποστηρίζεται ότι πρόσθετα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες από την 1 Μαρτίου, θα είναι μεγαλύτερες καθυστερήσεις επίλυσης αιτημάτων, αφού είναι γνωστή η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.  

Και η επιστολή καταλήγει : «Δεν κατανοούμε, ούτε διαπιστώνουμε την εξαγγελία ότι «…λόγω της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη». Αντιθέτως όσοι αγρότες προσπαθούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν τα καταφέρνουν. Οι δε μετακινήσεις τους ούτε εύκολες είναι ούτε μπορούν να παρατούν συχνά τις απαιτητικές αγροτικές δουλειές σε αντίξοες συνθήκες. Με την κατάργηση των Υπηρεσιών των Ανταποκριτών του ΟΓΑ, θα συγκεντρωθούν όλες οι υποθέσεις στις υπερφορτωμένες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Μυτιλήνης, με προφανές αποτέλεσμα τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, που βέβαια υποβαθμίζουν τις συνθήκες ζωής των Αγροτών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών συγχωριανών μας». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey