ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για το πρόγραμμα βιοκαλλιεργητών

«Έκθετη η κυβέρνηση απέναντι στους βιοκαλλιεργητές του προγράμματος 2019»

30/03/2022 - 10:30 Ενημερώθηκε 30/03/2022 - 12:47

Τα στελέχη της θεματικής αγροτικού της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε δελτίο Τύπου που κοινοποίησαν σημειώνουν ότι στην νέα πρόσκληση του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που δημοσιεύτηκε (ΚΥΑ. 2916/374421/28-12-2021(ΦΕΚ Β΄ 6266/2021)) αναφέρεται ότι αποκλείονται από την ένταξη οι βιοκαλλιεργητές του έτους 2019 που εξακολουθούν να έχουν υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα (Δράση 11.1.1 τριετίας) που λήγει στις 31/5/2022.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί και ο τοπικός Βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς ήδη έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή από τις 12/1/2022 χωρίς να πάρουν απάντηση.

«Επειδή πριν αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης  οι βιοκαλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα δηλώσουν τα αγροτεμάχιά τους στο νέο ΟΣΔΕ τόσο ο τοπικός Βουλευτής της ΝΔ όσο και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να επιληφθούν του θέματος για να μην μείνουν εκτός του προγράμματος οι  βιοκαλλιεργητές του νησιού μας που είναι ενταγμένοι σ αυτό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται να εξαπατά και να εμπαίζει αγρότες μη τηρώντας τις έγγραφες υποσχέσεις του»

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Στην πρόσκληση, όμως, με την οποία εντάχθηκαν, τότε, οι παραπάνω βιοκαλλιεργητές δινόταν η δυνατότητα παράτασης μετά την λήξη της αρχικής περιόδου μετά από σχετική πρόσκληση.

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται να εξαπατά και να εμπαίζει αγρότες μη τηρώντας τις έγγραφες υποσχέσεις του.

Σημειώνουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ,και ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, στην προκήρυξη του 2016 είχαν φροντίσει να υπάρξει ανάλογη μέριμνα και σχετική πρόβλεψη για τους παλιούς τότε βιοκαλλιεργητές, που δεν είχαν λήξει οι δεσμεύσεις τους, εντάσσοντάς τους στο νέο πρόγραμμα από την ημερομηνία που τέλειωναν οι υποχρεώσεις τους στο παλιό πρόγραμμα ( άρθρο 8 ΚΥΑ 4310/3012, ΦΕΚ Β΄4310/21016).

Επειδή ο αποκλεισμός συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας των  «παλαιών» βιοκαλλιεργητών δεν εξυπηρετεί κανένα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό όραμα,

Επειδή οι βιοκαλλιεργητές ήδη έχουν επενδύσει σε τεχνογνωσία και τεχνολογία,

Επειδή η προσπάθεια της χώρας μας να αυξήσει τις βιοκαλλιέργειές της από το 9% που είναι σήμερα στο 25% που θέτει ως στόχο η ΕΕ με τη στρατηγική από το «Αγρόκτημα στο πιάτο» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, 

Επειδή η έναρξη εφαρμογής των οικολογικών προγραμμάτων του Στρατητικού Σχεδίου της ΚΑΠ μπορεί να πάρει παράταση σύμφωνα με προτάσεις που ήδη ακούγονται λόγω των έκτακτων πολεμικών γεγονότων

Επειδή η μοριοδότηση του προγράμματος είναι εις βάρος των νησιωτών γεωργών και κτηνοτρόφων που δεν έχουν μεγάλες εκτάσεις να καλλιεργήσουν, ούτε την δυνατότητα να παράγουν οι ίδιοι ζωοτροφές,

Επειδή το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να εμπαίζει τους παραγωγούς αλλά αντιθέτως να δημιουργεί μαζί τους δεσμούς εμπιστοσύνης και σταθερότητας, που να τους διευκολύνουν στην παραγωγική τους διαδικασία, πρέπει να βρει τρόπο να εντάξει στο νέο πρόγραμμα τους παραπάνω βιοκαλλιεργητές.

Η δυνατότητα για να υλοποιηθεί πρότασή μας και να μην μείνουν εκτός προγράμματος υπάρχει

  • εάν γίνει η ίδια πρόβλεψη με την ΚΥΑ του 2016,
  • εάν παραταθεί για δύο επί πλέον έτη το τρέχον πρόγραμμα,
  •  εάν αυξηθεί η ο προϋπολογισμός του Μέτρου αξιοποιώντας αδιάθετους πόρους του ΠΑΑ ή από άλλους διαθέσιμους πόρους».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey