Επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει πρόωρες ζημιές

Ανησυχία για την εξέλιξη της περιόδου της φετινής ελαιοπαραγωγής

13/06/2020 - 13:14 Ενημερώθηκε 13/06/2020 - 01:17

Μετά τις 20 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν τελικά οι ψεκασμοί στο πλαίσιο του έργου της δακοκτονίας με δεδομένο ότι παρατηρείται όψιμη ωρίμανση του ελαιοκάρπου στις περισσότερες περιοχές του Λεσβιακού ελαιώνα.

Όπως αναφέρεται από επιστημονικά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι πριν μερικές ημέρες, όπου έγινε αυτοψία σε διάφορες περιοχές, τα ελαιόδεντρα βρισκόταν είτε στη φάση της ανθοφορίας, είτε στη φάση της καρπόδεσης, χωρίς όμως οι ελιές να βρίσκονται στο απαιτούμενο στάδιο για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί κατά του δάκου. Επιπλέον παρατηρείται ότι τα ελαιόδεντρα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται, ορεινά ή παραλιακά βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης. Έτσι στις ορεινές περιοχές όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή ο καρπός βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, ενώ στους πεδινούς και τους παραθαλάσσιους ελαιώνες ο καρπός είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Συνέπειες καύσωνα

Έντονη ωστόσο ανησυχία προκάλεσε τις προηγούμενες εβδομάδες, η παρατήρηση αγροτών και παραγωγών, κυρίως από την περιοχή Μανταμάδου, Λ. Θερμής και Αγίας Παρασκευής, φαινομένων πτώσης του ανθού της ελιάς και ξήρανσης των καρπιδίων, λόγω του τριήμερου καύσωνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο βρέθηκε κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ, το οποίο πραγματοποίησε περιοδεία στον ελαιώνα προκειμένου να εκτιμήσει τη ζημιά που προκλήθηκε.

Σύσκεψη για αποζημιώσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παρουσία των στελεχών του ΕΛΓΑ και ειδικότερα της Επόπτριας Παγώνας Αθανασάκου και του Τμηματάρχη Νίκου Κλεάνθη, που αναφέρθηκαν στα ευρήματά τους από την περιοδεία που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Κουφέλος, στελέχη της Περιφέρειας καθώς και επαγγελματίες αγρότες και τυποποιητές του νησιού μας.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΛΓΑ, παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιοχές της Λέσβου, κυρίως στους ελαιώνες που έχουμε την ποικιλία της Αδραμυτιανής ελιάς, που είναι πιο πρώιμη, ξήρανση και πτώση του ανθού και καρβουνιασμένα καρπίδια, όπου η ελιά πρόλαβε να δέσει. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αυτών εντοπίζεται στα Μιστεγνά, την Κάπη, την Αγία Παρασκευή και λιγότερο σε Μανταμάδο και Θερμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ ανέφεραν ότι δεν αποζημιώνεται η καταστροφή του ανθού.

Επισήμαναν ωστόσο ότι θα επιστρέψουν τον Ιούλιο όπου θα έχουν πλέον δέσει οι ελιές, για να δουν πιο ολοκληρωμένα τις επιπτώσεις του πρόωρου ανοιξιάτικου καύσωνα.

Προτάσεις Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Από την πλευρά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ίδιου του αντιπεριφερειάρχη Π. Κουφέλου αναφέρθηκε ότι υπάρχει γενικότερα πρόβλημα στην ελαιοκαλλιέργεια σε όλη την Ελλάδα και αυτό σχετίζεται κυρίως με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν σημαντικά στην εξέλιξη της παραγωγής.

Οι μόνες δυνατές λύσεις αποζημίωσης των παραγωγών, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε είναι είτε μέσω του ειδικού λογαριασμού φυσικών καταστροφών των γνωστών ΠΣΕΑ στο παρελθόν, είτε μέσω του γνωστού προγράμματος DEMINIMIS.

Η πρόταση της Περιφέρειας είναι να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς από την επιδότηση των 32 δις ευρώ που θα λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Μάλιστα όπως επισήμανε ο Π. Κουφέλος από την πλευρά του θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το αίτημα να γίνει αποδεκτό από τους φορείς του Υπουργείου.

Στη συζήτηση τέθηκε ακόμη και το θέμα της περσινής απώλειας παραγωγής σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας της όψιμης δακοπροσβολής στα μέσα του φθινοπώρου. Οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ ωστόσο ήταν κάθετοι ως προς το ζήτημα των αποζημιώσεων, αναφέροντας ότι εφόσον η Λέσβος είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Δακοκτονίας δεν δικαιούται αποζημιώσεις για ζημιές από δακοπροσβολή. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι οι διεκδικήσεις κινούνται στη σωστή βάση εφόσον το κύριο επιχείρημα είναι η κλιματική αλλαγή.

Το τρίτο ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτηση, αφορά στη διοργάνωση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων από τον ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς των νησιών μας, ώστε να γνωρίζουν ποιες ζημιές δικαιούνται και ποιες όχι αποζημιώσεων και πώς πρέπει να ενεργεί ο αγρότης σε περίπτωση που εντοπίσει πρόβλημα στις καλλιέργειές του.

Χαμηλές τιμές

Την ίδια ώρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του βασικού προϊόντος της αγροτικής οικονομίας του νησιού μας, του ελαιολάδου, με βάση τον τελευταίο τιμοκατάλογο της αγοράς. Ειδικότερα, η οξύτητα των 3/10, δηλαδή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται προς 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ ο «άσσος» πωλείται προς 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ προς 1,20 ευρώ πωλείται το βιομηχανικό «πεντάρι».

Υπερπαραγωγή από Ισπανία

Όπως αναφέρεται από επιχειρηματίες της αγοράς και τυποποίησης ελαιολάδου οι τιμές κατά μεγάλο ποσοστό καθορίζονται από τον βασικό παίκτη της αγοράς, την Ισπανία. Φέτος η Ισπανία έχει δώσει εκτίμηση παραγωγής 1.800.000 τόνων, 700 χιλιάδων δηλαδή περισσότερων από την περσινή χρονιά. Στην ουσία, αυτή η ποσότητα ελαιολάδου καλύπτει το μισό της παγκόσμιας ζήτησης στην αγορά.

Στις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες δηλαδή σε Ισπανία και Ιταλία, η παραγωγή είναι σχεδόν βιομηχανοποιημένη και δεν έχει καμία σχέση με τους παραδοσιακούς ελαιώνες της Λέσβου.

Οι παραγωγοί του νησιού δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην ποσότητα, διότι με τις μορφές καλλιέργειας που εφαρμόζονται είναι πολύ περιορισμένη.

Υπάρχει ωστόσο δυνατότητα επένδυσης, και αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο, στην καλή ποιότητα του προϊόντος μέσα από προσεγμένη φροντίδα στην παραγωγή και προβολή του λεσβιακού ελαιολάδου.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey