Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Αιγαίου, Κατσαβέλλης Παναγιώτης, χάρηκε ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία των ΕΠΑΣ Μυτιλήνης

Αίτημα για τη δημιουργία τμήματος Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας στη Λέσβο

06/06/2019 - 14:42 Ενημερώθηκε 06/06/2019 - 14:58

Σε επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Αιγαίου, Κατσαβέλλης Παναγιώτης, λέει πως τους χαροποιεί ιδιαίτερα η πρωτοβουλία των ΕΠΑΣ Μυτιλήνης  να ζητήσουν να δημιουργηθεί Τμήμα Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας στη Λέσβο.

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στη Λέσβο κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα σε άλλα του κόσμου και η κτηνοτροφία αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η φέτα και το λαδοτύρι Μυτιλήνης, αλλά και η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι, η μυζήθρα ή ακόμα και το γιαούρτι, συμβατικό ή από γάλα βιολογικών εκτροφών» τονίζει.

Ενώ σημειώνει πως το ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας αγγίζει περίπου τα 350000 αιγοπρόβατα εγχώριας φυλής και πως δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ και αρκετά χρονιά  κατέχουμε τη τρίτη θέση στη παραγωγή πρόβειου γάλακτος σε όλη τη Ελλάδα .

Στο Νησί μας  λειτουργούν 17 εγκεκριμένες εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος (Τυροκομία) και 8 βιοτεχνίες γάλακτος και παραγωγής γιαουρτιού συνολικής επεξεργασίας πολλών εκατοντάδων τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος ημερησίως.

«Η ίδρυση του ΙΕΚ γαλακτοκομίας και τυροκομίας θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Περιφερειακή μας Ενότητα, αφού καταρχάς θα μεταλαμπαδεύσει στους νέους τεχνικούς-αποφοίτους την ιδιαίτερη τεχνική της περιοχής μας για την παραγωγή προϊόντων γάλακτος και αφετέρου θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ζωή της περιοχής μας, αφού οι σπουδαστές θα μένουν μόνιμα αποτελώντας ένα εξειδικευμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, για τη στελέχωση αυτών των μονάδων οι οποίοι θα στηρίξουν την παραγωγή με γνώσεις και δεξιότητες δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προς πώληση προϊόν» σημειώνει.   

Η ανοδική πορεία της Λέσβου στο χώρο της κτηνοτροφία φαίνεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στις προκηρύξεις των προγραμμάτων του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο στο μετρό των Νέων Γεωργών όσο και στα επενδυτικά σχέδια.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, ακόμα είπε πως η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου κατάφερε να είναι από τις λίγες που υλοποίησε  τη προηγουμένη περίοδο κατασκευαστικά σχέδια με σκοπό τον εξ χρονισμό των κτηνοτροφικών μας εγκαταστάσεων και τη δημιουργία σύγχρονων δομών ανάλογων εκείνων των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών.

Ως  Γεωτεχνικό επιμελητήριο, επικαλούμενοι το συμβουλευτικό τους ρόλο σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, ζητάν τη δημιουργία Τμήματος  Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας στη Λέσβο.

Ενώ ακόμα, τόνισε πως δεν πρέπει να χάνονται ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν την αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία του νησιού μας, ώστε να βρει το δικό της βηματισμό, συμβατό με τη μακρά παράδοση του τόπου μας, για τη δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα και ποιότητα, διασφαλίζοντας στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητα ζωής τους.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey