Ξεπερνούν τις 50.000 οι αιτήσεις σε όλη τη χώρα

Κακός «μπελάς» έγινε η βιολογική γεωργία

01/03/2017 - 14:11

Κακό μπελά βρήκε με τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εκτίμηση του Υπουργείου ήταν να κατατίθεντο περί τις 20.000 αιτήσεις και τελικά να εντάσσονταν στα προγράμματα περί τους 17.000 παραγωγούς.

Κακό μπελά βρήκε με τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εκτίμηση του Υπουργείου ήταν να κατατίθεντο περί τις 20.000 αιτήσεις και τελικά να εντάσσονταν στα προγράμματα περί τους 17.000 παραγωγούς.

Τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να πεισθούν οι αγρότες πως θα λάβουν πρόσθετες επιδοτήσεις και στο παιχνίδι αυτό μπήκαν φορείς διαχείρισης των αιτήσεων επιδότησης των παραγωγών (βλέπε «Gaia Eπιχειρείν»), εταιρείες πιστοποίησης αγροτών κ.λπ.

Όλοι αυτοί κινήθηκαν μέσα στο πλαίσιο που το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησε και ενίσχυσε. Το Υπουργείο με τη συγκεκριμένη μεθόδευση ήθελε να δημιουργήσει προσδοκίες στους αγρότες προκειμένου να είναι μειωμένη η συμμετοχή τους στα μπλόκα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, τώρα όμως είναι μπροστά σε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδα προσέγγιζα τις 50.000 σε όλη τη χώρα, υπερδιπλάσιες δηλαδή από την αρχική εκτίμησή του.

Μάλιστα αναμενόταν ως χθες 28 Φεβρουαρίου, όπου ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων, ο τελικός αριθμός των αιτήσεων να ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις 50.000.

 

Ανεπαρκές το κονδύλι

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την προκήρυξη που διαμόρφωσε έβαλε στην ίδια μοίρα τους παλιούς βιοκαλλιεργητές με αυτούς που τώρα μπαίνουν στο πρόγραμμα. Σε παλαιότερες προκηρύξεις, όσοι ήταν ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση στη νέα προκήρυξη. Πολλοί από τους ήδη ενταγμένους αγρότες έχουν αυξήσει τις εκτάσεις που καλλιεργούν. Τούτο σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά επιδοτήσεων.

Το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί για την πληρωμή των επιδοτήσεων των βιοκαλλιεργητών ήδη θεωρείται ανεπαρκές. Ακόμη χειρότερα, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη των συγκεκριμένων προγραμμάτων μαζί με τα άλλα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα το Σεπτέμβριο. Δηλαδή δεν φθάνει που δεν υπάρχουν πιστώσεις για να καλυφθούν τα αιτήματα της τρέχουσας προκήρυξης, πρέπει να βρεθούν πιστώσεις και για τα αιτήματα της επόμενης προκήρυξης.

 

Θα τα φορτώσουν στην επόμενη

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι να αναμορφωθεί το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ώστε να αυξηθούν οι πόροι για τα συγκεκριμένα προγράμματα. Το δεύτερο που θα γίνει είναι να κοπεί από το πρόγραμμα μεγάλος αριθμός παραγωγών που κατέθεσαν αιτήσεις και έχουν λάβει χαμηλή μοριοδότηση.

Αυτοί που θα προκριθούν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι οι παραγωγοί που βρίσκονται σε νησιά, ορεινές περιοχές, μειονεκτικές περιοχές, περιοχές Natura, όσοι εμφανίζουν ενιαίες καλλιέργειες. Όσοι μείνουν εκτός προγράμματος θα δυσαρεστηθούν. Για να μειωθούν οι αντιδράσεις από τους δυσαρεστημένους, το Υπουργείο θα μειώσει όσο μπορεί τις απορρίψεις.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια κατά τα τελευταία έτη υλοποίησης του προγράμματος (2020-2021) να μην υπάρχουν πόροι για να πληρωθούν οι επιδοτήσεις και οι απλήρωτες επιδοτήσεις να καλυφθούν από τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου.

Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις πετούν το μπαλάκι του προβλήματος στους διαδόχους τους, διότι καμία από τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας δεν πιστεύει στην επανεκλογή της. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές όπου η μια ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πετάει την ευθύνη στην επόμενη.

Τα παραπάνω πρέπει να τα γνωρίζουν όσοι πρόκειται να προχωρήσουν στην κατάθεση αιτήσεων τις επόμενες ημέρες κι όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν πώς θα αξιοποιήσουν τις πρόσθετες επιδοτήσεις που αναμένουν να λάβουν.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το ποιοι εντάσσονται στα προγράμματα θα είναι γνωστό τις πρώτες ημέρες του Μάρτη, διότι οι αιτήσεις κατατίθενται σε ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Στόχος του Υπουργείου είναι τον προσεχή Οκτώβριο μαζί με την προκαταβολή της επιδότησης να πληρωθεί και η επιδότηση για το πρώτο έτος εφαρμογής των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας.

Αν τα καταφέρει, σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων θα έχουν μια σημαντική ρευστότητα ακριβώς την εποχή που τη χρειάζονται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey