Ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Στο... βάλτο των δασικών χαρτών, η κυβέρνηση

28/02/2017 - 14:01

Αντικείμενο σφοδρής ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης έχει γίνει το θέμα των δασικών χαρτών. Από τη μια το Υπουργείο Περιβάλλοντος στηριζόμενο στην παράλογη δασική νομοθεσία της χώρας, προχωρά στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί, και από την άλλη, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «τραβάει τα μαλλιά» της, καθώς αντιλαμβάνεται ότι θα χαθεί το 20% των αγροτικών επιδοτήσεων, αν ενσωματωθούν οι δασικοί χάρτες στο ΟΣΔΕ (ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου).

Αντικείμενο σφοδρής ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης έχει γίνει το θέμα των δασικών χαρτών. Από τη μια το Υπουργείο Περιβάλλοντος στηριζόμενο στην παράλογη δασική νομοθεσία της χώρας, προχωρά στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί, και από την άλλη, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «τραβάει τα μαλλιά» της, καθώς αντιλαμβάνεται ότι θα χαθεί το 20% των αγροτικών επιδοτήσεων, αν ενσωματωθούν οι δασικοί χάρτες στο ΟΣΔΕ (ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου).

Οι πρώτες αναρτήσεις έδειξαν ότι τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου βοσκοτόπια και δενδρώδεις καλλιέργειες γειτνιάζουν με δάση και δασικές εκτάσεις.

Ένα από τα παράδοξα της διαδικασίας είναι, όταν μια έκταση του 1945 εμφανιζόταν ως δάσος θεωρείται και σήμερα δάσος. Αν όμως το 1945 εμφανιζόταν ως δάσος και σήμερα είναι καλλιεργούμενη έκταση, και πάλι χαρακτηρίζεται ως δάσος. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν πολλές εκτάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, στη Λέσβο συνήθως παρουσιάζεται η πρώτη περίπτωση. Χωρίς φυσικά να λείπουν οι εκτάσεις που έχουν δασωθεί κι είναι εμφανέστατο ότι σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν καλλιεργούμενες.

Το όλο θέμα θα μπορούσε πολύ εύκολα να λυθεί αν υπήρχε πραγματική βούληση να γίνει αυτό. Στην πραγματικότητα, πίσω από το όλο πρόβλημα βρίσκεται ο διακαής πόθος του ελληνικού κράτους να βρίσκει τρόπους να επιβάλλει χαράτσια στους πολίτες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα των δασικών χαρτών αποτέλεσε αντικείμενο κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε στην Βουλή και στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος. Αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν η εγκύκλιος του κ. Φάμελλου, που αναφέρει ότι δεν εντάσσονται στις αναδασωτέες γαίες, οι γεωργικές εκτάσεις. Πρόκειται για μια άνευ ουσίας εγκύκλιο που δεν οδηγεί σε καμία ουσιαστική αλλαγή. Διότι οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται το θέμα των δασικών χαρτών (μαζί και οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκπόνηση τους) κινούνται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

 

Ο μπελάς του ΟΣΔΕ

Η απώλεια αγροτικών επιδοτήσεων για χιλιάδες παραγωγούς της χώρας, είναι μόνο μια πτυχή του θέματος. Διότι οι παραγωγοί που δηλώνουν ότι καλλιεργούν εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν και τις επιδοτήσεις που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια αν δεν καταφέρουν να πείσουν τις αρμόδιες αρχές ότι οι εκτάσεις τους δεν είναι δασικές. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην ανάκτηση των επιδοτήσεων, θα είναι εκείνη υπόλογη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά θα επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα στη χώρα.

 

Οι περιφέρειες

Όπως έχουμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες, το θέμα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της ΕΝΠΕ αυτή την περίοδο, η οποία έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τις προηγούμενες ημέρες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε σειρά προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα προτείνει:

- Να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία αναρτήσεως και κυρώσεως των δασικών χαρτών έως ότου αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από το αρμόδιο Υπουργείο, τα ανωτέρω εκτεθέντα και πολλαπλώς προβληματικά σημεία που αφορούν τη θεματική αποτύπωση και τον ειδικότερο χαρακτήρα των αποτυπούμενων εκτάσεων γης στις περιοχές της Περιφέρειάς της.

- Σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί επαρκής παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών και η οποία θα επιτρέψει την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών σε συνεργασία με τους απαραίτητους επαγγελματίες.

- Να μη γίνει χρήση και να αποσυνδεθεί από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, η αποτύπωση της αεροφωτογραφίας του έτους 1945 καθ’ ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της διαχρονικής και αληθούς εμπράγματης κατάστασης και παράγει εσφαλμένη αντίληψη για το χαρακτήρα σημαντικών εκτάσεων γης. Δια τούτο να αντικατασταθεί από την αεροφωτογραφία του έτους 1960, και η θεματική αποτύπωση να διασυνδεθεί με την αποτύπωση στο πλαίσιο του Ο.Σ.Δ.Ε..

- Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες οίκοθεν διορθώσεις και τροποποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να συμπεριληφθούν στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, τα παραχωρητήρια του Δημοσίου, οι πράξεις εποικισμού, αναδασμού και διανομής, καθώς επίσης και να αντιπαραβληθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών, ώστε να διαπιστωθεί η αληθής μορφή των εκτάσεων.

- Να καταργηθούν ή να μειωθούν σε απολύτως συμβολικό επίπεδο, τα τέλη υποβολής αντιρρήσεωνμε ρητή πρόβλεψη αποδόσεώς τους στους πολίτες σε περίπτωση ευδοκιμήσεως των αντιρρήσεων, καθώς επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ατελή υποβολή αντιρρήσεων για κατοίκους ορεινών οικισμών.

- Να τροποποιηθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ώστε έκαστος πολίτης να υποβάλει συνολικά μία φορά αντιρρήσεις για όλες τις εκτάσεις και ιδιοκτησίες του που επηρεάζονται, με ανώτατο τέλος αντιρρήσεων.

- Να υπάρξει υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους, καθώς επίσης και συγκεκριμένη δεσμευτική προθεσμία της Διοίκησης για εξέταση και απάντηση επί των ενστάσεων.

- Να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων που έχουν αλλάξει χρήση γης (ΔΑ), χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, έναντι συμβολικού τιμήματος.

- Να υπάρξει ρύθμιση για σαφή διάκριση των δασωθέντων αγρών που δεν απώλεσαν το χαρακτήρα τους, από τις δασικές εκτάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey