Ποιοι εντάσσονται και ποιοι όχι στο πρόγραμμα

Τα μυστικά του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας

06/02/2017 - 14:48

Ενδιαφέρουσες πτυχές της νέας προκήρυξης του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, με ομιλήτρια την προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Αιγαίου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γεωργία Φούζα.

 

Ενδιαφέρουσες πτυχές της νέας προκήρυξης του προγράμματος της βιολογικής γεωργίας αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, με ομιλήτρια την προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής και Αιγαίου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γεωργία Φούζα.

Όσοι θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τύχη οι αιτήσεις τους αν τα αγροκτήματα που θα δηλωθούν δεν είναι σωστά τοποθετημένα στους ψηφιακούς χάρτες του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Αυτό σημαίνει ότι όσοι υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές έχουν έτοιμα τοπογραφικά σχέδια για τα αγροκτήματά τους ή έχουν καταφέρει να διορθώσουν τη θέση των αγροκτημάτων τους τα προηγούμενα χρόνια έχουν προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα.

Με τη ρύθμιση αυτή ασκείται μια πίεση προς τους αγρότες να προχωρήσουν σε διορθώσεις το επόμενο διάστημα ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την επόμενη προκήρυξη, η οποία αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο.

 

Προτεραιότητα σε ενιαίες εκμεταλλεύσεις

Μια άλλη σημαντική πτυχή της τρέχουσας προκήρυξης είναι πως προτεραιότητα στην ένταξη στο πρόγραμμα θα έχουν οι αγρότες που δηλώνουν ενιαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις έναντι αυτών των οποίων είναι πολυδιασπασμένες σε πολλά μικρά τμήματα. Είναι φανερό πως η συγκεκριμένη ρύθμιση ασκεί πίεση προς τους αγρότες να ενοποιήσουν τα κτήματά τους και να μειωθεί έτσι η μεγάλη κατάτμηση του αγροτικού κλήρου. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η σχεδόν υποχρεωτική μεταβίβαση αγροτικής γης από συνταξιούχους και ετεροεπαγγελματίες αγρότες σε νέους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ακόμη, πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις αγροκτημάτων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας. Γι’ αυτό και εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγρότες είναι πως, αν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία μεταβίβασης των αγροκτημάτων και των δικαιωμάτων επιδότησης πριν από τη λήξη των υποχρεώσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, είναι προτιμότερο να αποφύγουν την κατάθεση αίτησης στην παρούσα προκήρυξη.

 

Εκτός οι διευθύνσεις γεωργίας

Μια σημαντική καινοτομία στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας είναι ότι παύουν να ασχολούνται με αυτό οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις περνούν από τα μελετητικά γραφεία και τους φορείς διαχείρισης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα η «Gaia Επιχειρείν» έστειλε μήνυμα στο κινητό όλων των δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων και τους καλούσε να περάσουν από τα κατά τόπους γραφεία της (ΚΕΑ) για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την εύλογη αντίδραση πολλών μελετητών και φορέων διαχείρισης αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης ανά την Ελλάδα, διότι η «Gaia Επιχειρείν» χρησιμοποίησε τα προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και δικαιούχων επιδοτήσεων στα οποία θα έπρεπε να έχει πρόσβαση αποκλειστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το μήνυμα που έλαβαν οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων της Λέσβου αναφέρει: «Επικοινωνήστε με το ΚΕΑ Λέσβου - Gaia Επιχειρείν για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Πλωμάρι».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey