Η ΕΑΣ Λέσβου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

«Ναι» στο πρώτο σενάριο

07/03/2014 - 16:12

Υπέρ του πρώτου σεναρίου, από τα έξι που έχει επεξεργαστεί η ΠΑΣΕΓΕΣ, τάσσεται η ΕΑΣ Λέσβου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της την Τρίτη, για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε επειδή δεν “περνάει” η αναγνώριση της νησιωτικότητας», δήλωσε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης.

Υπέρ του πρώτου σεναρίου, από τα έξι που έχει επεξεργαστεί η ΠΑΣΕΓΕΣ, τάσσεται η ΕΑΣ Λέσβου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της την Τρίτη, για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε επειδή δεν “περνάει” η αναγνώριση της νησιωτικότητας», δήλωσε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης.

Με την παραπάνω απόφαση, η ΕΑΣ Λέσβου τάσσεται υπέρ του σεναρίου που προκρίνει η πλειοψηφία τής ΠΑΣΕΓΕΣ. Πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει σύσκεψη με τους φορείς του Νομού και πρωτοβουλία τής ΕΑΣ Λέσβου.

Αύξηση των επιδοτήσεων
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, όλη η χώρα αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία περιφέρεια για όλες τις καλλιέργειες και όλα τα προϊόντα. Δε γίνεται κανένας διαχωρισμός μεταξύ της φυτικής παραγωγής και της ζωικής, δεν αναγνωρίζεται καμμία γεωγραφική ιδιαιτερότητα (π.χ. ορεινές και νησιωτικές περιοχές), όπως δε γίνεται και διαχωρισμός των καλλιεργειών σε δενδρώδεις και μονοετείς.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εφαρμογή αυτού του σεναρίου, κι αυτό γιατί η μέση ανά στρέμμα επιδότηση στο Βόρειο Αιγαίο θα αυξηθεί κατά 32% και στο Νότιο κατά 39%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν η Κρήτη με 15% και η Κεντρική Μακεδονία κατά 10%. Σε επίπεδο νομών, η ανά στρέμμα επιδότηση στο Νομό Λέσβου θα αυξηθεί κατά 22%, στη Χίο κατά 214% και στη Σάμο κατά 32%.

Στο Νομό Λέσβου η μέση επιδότηση ανά στρέμμα ανέρχεται στα 24,868 ευρώ, στο Νομό Χίου στα 10,49 ευρώ ανά στρέμμα και στο Νομό Σάμου στα 21,92 ευρώ ανά στρέμμα, σύμφωνα με τις πληρωμές επιδοτήσεων του 2012.

Τα παραπάνω ποσοστά αύξησης που αναφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ, στηρίζονται στην εκτίμηση ότι οι επιδοτούμενες εκτάσεις θα παραμείνουν ως είχαν το 2012.

Και στην κτηνοτροφία
Επίσης με το σενάριο αυτό επιτυγχάνεται μεταφορά πόρων προς την κτηνοτροφία, καθώς θα αυξηθεί η ανά στρέμμα επιδότηση των βοσκοτόπων σε βάρος των επιδοτήσεων που δίνονται για τη φυτική παραγωγή. Αρνητικό στοιχείο, κατά την άποψη της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι πως το σενάριο αυτό δε λαμβάνει υπ’ όψιν του τα αγρονομικά κριτήρια για την κατανομή των ενισχύσεων προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη σύγκλιση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προτείνεται να αξιοποιηθεί η δυνατότητα (παρ. 4 του άρθρου 25) σύμφωνα με την οποία για το έτος 2019 (το αργότερο) κανένα δικαίωμα ενίσχυσης δε θα έχει μοναδιαία αξία χαμηλότερη του 60% της εθνικής ή περιφερειακής μοναδιαίας αξίας. Η εφαρμογή του σεναρίου αυτού επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη και ιστορικοί παράγοντες (αξία ιστορικών δικαιωμάτων ενίσχυσης) στον υπολογισμό της αξίας των ενισχύσεων που θα έχουν οι γεωργοί το 2019. Παράλληλα, με την επιλογή αυτή, διασφαλίζεται ηπιότερη προσαρμογή των ενισχύσεων των γεωργών στο καθεστώς της σύγκλισης.

Τα αδύναμα σημεία
Πολλά είναι τα αδύναμα σημεία του σεναρίου αυτού για τα νησιά του Νομού μας και όλου του Αιγαίου. Το πρώτο αρνητικό στοιχείο από την αποδοχή του σεναρίου αυτού είναι πως απεμπολείται για δεύτερη φορά, και πιθανότατα οριστικά, η καταγραφή της ιδιαιτερότητας της νησιών, κάτι που συνεπάγεται μειωμένες αποδόσεις και υψηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με τις ηπειρωτικής περιοχές.

Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο του σεναρίου αυτού είναι πως οδηγεί σε μεταφορά πόρων από τον ελαιοκομία προς την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε μείωση εισοδήματος τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών του Νομού μας. Κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη θα είναι οι κτηνοτρόφοι, οι αμπελοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί κηπευτικών. Μέχρι τώρα τα αμπέλια και τα κηπευτικά είναι εκτός επιδοτήσεων.

Αμφίβολο είναι αν θα επιτευχθεί αύξηση του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων που έρχονται στα νησιά μας. Το σενάριο της ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ως δεδομένο πως οι επιδοτούμενες εκτάσεις παραμένουν αμετάβλητες όπως είχαν διαμορφωθεί το 2012. Όμως το 2013 οι επιδοτούμενες εκτάσεις στη Λέσβο είναι κατά πολύ μειωμένες. Το καλοκαίρι η μείωση ανερχόταν σε 400.000 στρέμματα, ενώ τον Ιανουάριο το πρόβλημα είχε περιοριστεί στα 120.000 στρέμματα. Αιτία είναι ο χαρακτηρισμός πολλών βοσκοτόπων ως μη επιλέξιμων. Το ίδιο είναι πιθανό να γίνει τα επόμενα χρόνια και στους ελαιώνες. Άγνωστες είναι οι διαστάσεις του προβλήματος αυτού στη Λήμνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey