Η ΕΑΣ Λέσβου τού καταλογίζει εξόντωση των κτηνοτρόφων

Επίθεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ

30/08/2013 - 15:42

Η επίκληση της νησιωτικότητας φαίνεται ότι είναι το τελευταίο καταφύγιο για να διασωθούν οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΣ Λέσβου, που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.

Η επίκληση της νησιωτικότητας φαίνεται ότι είναι το τελευταίο καταφύγιο για να διασωθούν οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΣ Λέσβου, που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.

Στην πρώτη παράγραφο της ίδιας ανακοίνωσης, η Ένωση τονίζει ότι είχε προκαλέσει σύσκεψη για το θέμα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις αρχές Ιουλίου, όταν προέκυψε το ζήτημα. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα -αναφέρει η ΕΑΣ Λέσβου- βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς, με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, ενώ είχε σειρά επαφών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος αυτής της αναφοράς είναι να καταδειχθεί πως όλοι γνώριζαν το πρόβλημα που, όπως γράφαμε χθες, θα στερήσει από τη Λέσβο 4 εκατ. ευρώ.
Εξαιτίας του αιφνίδιου και δραματικού περιορισμού των εκτάσεων που χρησιμοποιούν δεκαετίες τώρα ως βοσκοτόπια, με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών που κατήρτισε και κοινοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου οδηγούνται σε έξοδο από την παραγωγή.


Σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο, από τα 634.000 στρέμματα βοσκοτόπων της Λέσβου που δηλώθηκαν και ήταν επιλέξιμα το 2012, μένουν μόνο 388.000 στρέμματα το 2013. Πρόκειται για δραματική μείωση σε ποσοστό που, κατά μέσο όρο, φτάνει το 40%.
Από τον πίνακα που δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη, γίνεται αντιληπτό, αν εξαιρέσει κανείς τις περιοχές που βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, ότι η άσκηση της κτηνοτροφίας καθίσταται αδύνατη.
«Η Λεσβιακή κτηνοτροφία που ήταν στηριγμένη στην ελεύθερη βόσκηση και εκ των πραγμάτων βιολογική εκτροφή, εξανεμίζεται και το κόστος εκτροφής πολλαπλασιάζεται. Προφανώς οι συνέπειες θα είναι άμεσες και θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της τοπικής οικονομίας», τονίζει η ΕΑΣ Λέσβου, δίνοντας μια νέα διάσταση στο θέμα. Αφού πέρα από την απώλεια των επιδοτήσεων, εκτιμά πως θα υπάρξει και συρρίκνωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στη Λέσβο.


Οι κτηνοτρόφοι χάνουν τα δικαιώματα που έχουν διασφαλίσει, χάνουν την εξισωτική αποζημίωση και απεντάσσονται από τα διάφορα καθεστώτα επιδοτήσεων που ισχύουν για τη Λέσβο.
Από την ανακοίνωση της Ένωσης δεν προκύπτει κανένας νέος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του θέματος. Κάτι που ίσως γίνει τις επόμενες ημέρες καθώς μόλις χθες το μεσημέρι επέστρεψε στη Λέσβο από την Αθήνα, ο πρόεδρος της, Αλέκος Γιαζιτζόγλου.


Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey