Συγχωνεύσεις συνεταιρισμών

Βήμα σημειωτόν

29/03/2012 - 19:03

Σειρά προβλημάτων δημιουργεί η ανάκληση του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του Οργανισμού «Δήμητρα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή του οργανισμού στο πλαίσιο του οποίου συνενώνονταν όλοι οι μέχρι σήμερα υφιστάμενοι οργανισμοί του Υπουργείου.

Σειρά προβλημάτων δημιουργεί η ανάκληση του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του Οργανισμού «Δήμητρα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή του οργανισμού στο πλαίσιο του οποίου συνενώνονταν όλοι οι μέχρι σήμερα υφιστάμενοι οργανισμοί του Υπουργείου. Μέσα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονταν 19 τροπολογίες του Νόμου 4015 τού 2011 (Νόμος Περί Συνεταιρισμών), δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Με τις τροπολογίες γίνονταν πρακτικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία συγχώνευσης των συνεταιρισμών και τη μετατροπή των ενώσεων συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις.

Μια από τις σημαντικότερες τροπολογίες αφορούσε στον τρόπο συγκέντρωσης του ελάχιστου κεφαλαίου των 30.000 ευρώ που έπρεπε να διαθέτει κάθε πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός και συγκεκριμένα γινόταν ρύθμιση ώστε αρκετοί συνεταιρισμοί να καλύψουν αυτό το κριτήριο. Άλλη τροπολογία έδινε παράταση στο χρόνο εγγραφής στο μητρώο των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, προκειμένου να εγγραφούν συνεταιριστικές οργανώσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν εγγραφεί. Πολύ βασική ρύθμιση ήταν αυτή που προέβλεπε την προσωρινή απαλλαγή των συνεταιρισμών από ποινικές ευθύνες.

Το πότε θα εισαχθεί για ψήφιση το σχέδιο νόμου είναι άγνωστο. Κατά συνέπεια, αυτήν τη στιγμή κανείς δε γνωρίζει με ποιο τρόπο θα διευθετηθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Επίσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε ανακοινώσει ποιοι συνεταιρισμοί θεωρούνται ενεργοί και ποιοι κατατάσσονται στην κατηγορία των ανενεργών. Οι ανενεργοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε σε συγχώνευση είτε με κάποιο γειτονικό συνεταιρισμό, είτε με την οικεία ένωση συνεταιρισμών.

Όσο δε διευκρινίζεται αυτό το ζήτημα, τόσο μακροημερεύει η αβεβαιότητα για τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και το μέλλον τους. Επιπλέον μπλοκάρεται και η εφαρμογή του νόμου. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν χθες ρωτήσαμε τον κ. Γιαζιτζόγλου πότε θα γίνει η δεύτερη γενική συνέλευση (προβλέπεται από το νόμο) για τη μετατροπή τής ΕΑΣ Λέσβου σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, δεν μπορούσε να μας δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Συγκεκριμένα μάς είπε: «Πώς να προσδιορίσουμε τη δεύτερη γενική συνέλευση, από τη στιγμή που δε γνωρίζουμε ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey