Περιμένοντας την τροποποίηση

30/06/2012 - 14:57

Ως αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε γίνει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που παρέτεινε την περίοδο εφαρμογής του νέου νόμου περί συνεταιρισμών. Η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, καλύπτει μόνο τις ενώσεις συνεταιρισμών, γι’ αυτό ζητήθηκε να τροποποιηθεί προκειμένου να καλύπτει και τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς

Ως αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε γίνει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που παρέτεινε την περίοδο εφαρμογής του νέου νόμου περί συνεταιρισμών. Η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, καλύπτει μόνο τις ενώσεις συνεταιρισμών, γι’ αυτό ζητήθηκε να τροποποιηθεί προκειμένου να καλύπτει και τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η τροποποίηση βρισκόταν έτοιμη στο γραφείο του υπουργού και αναμενόταν η υπογραφή της από την Πέμπτη.

Η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του νόμου από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ήταν η 30ή Ιουνίου.

Αν η τροποποίηση δε δοθεί στη δημοσιότητα έως τη Δευτέρα το πρωί, τότε η λειτουργία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών θα βρίσκεται «στον αέρα» μέχρι την έκδοση της απόφασης, διότι δε θα μπορούν να κάνουν καμμία ενέργεια, όπως είναι η λήψη πιστώσεων από τράπεζες ή οι συναλλαγές με πελάτες και προμηθευτές. Δηλαδή οτιδήποτε έχει σχέση με την καθημερινή τους λειτουργία.

Τα παραπάνω είναι πιθανότατα άνευ ουσίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της χώρας, καθώς είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της Λέσβου.

Περίπου 20 συνεταιρισμοί της Λέσβου έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συμμόρφωσή τους με το νέο νόμο, ασχέτως αν συμφωνούν με τα όσα προβλέπει ή όχι. Κατέθεσαν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Συνεταιριστικών Οργανώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έκαναν γενικές συνελεύσεις, ξεκίνησαν την τροποποίηση των καταστατικών τους και εξέλεξαν νέα όργανα διοίκησης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Οι περισσότεροι από αυτούς μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την τροποποίηση των καταστατικών τους, καθώς οι εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από το Υπουργείο έχει σαφή πολιτικά κίνητρα. Είναι μια προσπάθεια να πιεστούν οι συνεταιρισμοί να εφαρμόσουν το νόμο. Πολιτικά κίνητρα, βέβαια, έχει και η καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου εκ μέρους των συνεταιρισμών, οι οποίοι προσπαθούν να τον ακυρώσουν στην πράξη.

Το πού θα καταλήξει αυτή η ιδιότυπη διελκυστίνδα είναι άγνωστο επί του παρόντος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey