Λείπουν τα έξτρα παρθένα λάδια

01/07/2012 - 05:56
Οι τιμές του λαδιού συνεχίζουν να κινούνται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα . Όμως παράλληλα είναι φανερό ότι στην ελληνική αγορά φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Οι τιμές του λαδιού συνεχίζουν να κινούνται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Όμως παράλληλα είναι φανερό ότι στην ελληνική αγορά φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Κι αυτό έχει ως συνέπεια να πιέζονται πολύ έντονα οι τυποποιητικές επιχειρήσεις.

Ειδικά στη Λέσβο, η πτώση της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε συνδυασμό με τη συνολική πτώση της παραγωγής έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, οδηγώντας τις τοπικές τυποποιητικές επιχειρήσεις στα όρια της τρέλας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νησί είναι ότι η ΕΑΣ Λέσβου, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πληρώνει τοις μετρητοίς για να αγοράσει λάδια (κυρίως έξτρα παρθένα) αλλά δε βρίσκει. Επίσης η Ένωση έχει δώσει πιστώσεις σε πρωτοβάθμιους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού για να αγοράσουν έξτρα παρθένα λάδια από τα μέλη τους, αλλά και πάλι οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν είναι πολύ περιορισμένες.
Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος μπορούν ελεύθερα όλες οι τυποποιητικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της ενεργητικής τελειοποίησης, δηλαδή να αγοράσουν λάδια από τρίτες χώρες, να τα εισάγουν στην Ελλάδα και να τα τυποποιήσουν σε μείγμα με τα εγχώρια. Το μέτρο αυτό ενδιαφέρει τις τυποποιητικές επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές, διότι οι κοινοτικοί κανονισμοί για την ενεργητική τελειοποίηση προβλέπουν ότι τα λάδια αυτά θα πρέπει να επανεξάγονται.
Ωστόσο, η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι οι καταναλωτές που έχουν συνηθίσει μια συγκεκριμένη ποιότητα και γεύση ελαιολάδου και δε θα δέχονταν εύκολα μια σημαντική αλλαγή. Αυτό κάνει πολλές τυποποιητικές επιχειρήσεις εξαιρετικά επιφυλακτικές στις εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που χρησιμοποιούν την ενεργητική τελειοποίηση σημειώνουν πως αν δεν καλύψουν τους πελάτες τους με τις ποσότητες που ζητούν, πολύ σύντομα θα βγουν από την αγορά κι αυτό θα είναι καταστροφικό.

Πρόβλημα των τυποποιητών
Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μεγάλο για τις τοπικές τυποποιητικές επιχειρήσεις της Λέσβου. Πρώτα από όλα γιατί στη Λέσβο καλλιεργούνται ποικιλίες ελιάς που δε συναντώνται σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Αδραμυτινή), γι’ αυτό και το λάδι της Λέσβου έχει διαφορετική υφή, γεύση, χρώμα και ρευστότητα. Κατά συνέπεια, όποιοι τυποποιητές της Λέσβου θα επέλεγαν την ενεργητική τελειοποίηση, θα έπρεπε να ψάξουν πολύ για να βρουν καλής ποιότητας λάδια, με παρόμοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για την τυποποίηση.

Η εξέλιξη των τιμών παραγωγού

Η μεγάλη έλλειψη έξτρα παρθένων ελαιολάδων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανέβουν οι τιμές παραγωγού, τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία λαδιών. Από την άλλη πλευρά, το άνοιγμα της ενεργητικής τελειοποίησης πιέζει τις τιμές των έξτρα παρθένων ελαιολάδων προς τα κάτω. Αλλά όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στην αγορά σύντομα θα αλλάξει. Θεωρούμε σίγουρο πως το επόμενο διάστημα θα δούμε τις τιμές του έξτρα παρθένου να παρουσιάζουν μια σχετική ανάκαμψη και τις τιμές των βιομηχανικών να παρουσιάζουν κάμψη.
Παρατηρώντας την πορεία των τιμών χονδρικής του ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας, από τις αρχές του χρόνου ως σήμερα, βλέπουμε ότι οι τιμές των βιομηχανικών λαδιών παρουσιάζουν μια σταθερά πτωτική πορεία επί ενάμιση μήνα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές χονδρικής των έξτρα παρθένων ελαιολάδων δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί γύρω από τα 2,10 ευρώ το κιλό. Στα παρθένα ελαιόλαδα οι τιμές χονδρικής παρατηρούμε ότι κινούνται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 1,98 ευρώ το κιλό.
Στην Ιταλία παρατηρούμε ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου παραμένουν σταθερές ή καταγράφουν οριακή μείωση 1,1% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Μπάρι) είναι αυξημένες κατά 11,1%. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν και στις τιμές των παρθένων ελαιολάδων. Στα βιομηχανικά λάδια οι τάσεις είναι πτωτικές, καθώς οι τιμές παραγωγού υποχωρούν στις περισσότερες περιοχές ως και 5,8%, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea.
Τα στοιχεία του ίδιου Ινστιτούτου για την Ελλάδα δείχνουν ότι στις τιμές όλων των κατηγοριών του ελαιολάδου κυριαρχούν σταθεροποιητικές τάσεις.
Οι τιμές χονδρικής στην Κρήτη και τη Μεσσηνία για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα έχουν διαμορφωθεί στα 2,20 έως 2,50 ευρώ το κιλό και στη Σπάρτη στα 2,35 ευρώ το κιλό. Στη Μυτιλήνη η τιμή χονδρικής για τα παρθένα ελαιόλαδα είναι στο 1,90 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη στα 2,00 ευρώ το κιλό. Στα βιομηχανικά λάδια η τιμή παραγωγού στη Μυτιλήνη έχει διαμορφωθεί στο 1,73 ευρώ το κιλό, στην Κρήτη στο 1,67 ευρώ το κιλό, στα Δωδεκάνησα και την Κέρκυρα στο 1,63 ευρώ το κιλό.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey