Ισότιμη κατανομή βοσκοτόπων ζητούν στη Στύψη

26/05/2012 - 14:17

Κτηνοτρόφοι της Στύψης ζητούν δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων του ενιαίου Δήμου Λέσβου, από τη στιγμή που όλοι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν την ίδια τιμή ανά ζώο για τους βοσκοτόπους που νοικιάζουν.

Κτηνοτρόφοι της Στύψης ζητούν δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων του ενιαίου Δήμου Λέσβου, από τη στιγμή που όλοι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν την ίδια τιμή ανά ζώο για τους βοσκοτόπους που νοικιάζουν.

Σήμερα στη Στύψη εκτρέφονται 8.388 πρόβατα και 25 βοοειδή. Οι δημοτικοί βοσκότοποι που νοικιάζονται, ανέρχονται σε 2.329 στρέμματα. Έτσι, ανά πρόβατο κατανέμονται 277 τ.μ. βοσκοτόπου. Αν, δε, συνυπολογιστούν και τα βοοειδή, σε κάθε ζώο αντιστοιχούν 200 τ.μ. βοσκοτόπου.

Στο γειτονικό Υψηλομέτωπο εκτρέφονται 3.285 πρόβατα και τα δημοτικά βοσκοτόπια που νοικιάζονται είναι 3.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει πως όταν γίνεται η κατανομή των βοσκοτόπων, οι κτηνοτρόφοι του χωριού λαμβάνουν 910 τ.μ. ανά ζώο. Δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα στρέμμα. Όμως, τόσο οι κτηνοτρόφοι της Στύψης, όσο και του Υψηλομετώπου, πληρώνουν το ίδιο ενοίκιο στο Δήμο Λέσβου, αν και στο δεύτερο η έκταση που νοικιάζουν είναι πενταπλάσια. Το ενοίκιο υπολογίζεται ανά ζώο και είναι 0,35 ευρώ ανά πρόβατο ή γίδα και 0,54 ευρώ για τα βοοειδή.

Αν γίνει υπολογισμός των εκτάσεων που νοικιάζονται ως βοσκότοποι σε άλλα χωριά της Λέσβου και στα ζώα που εκτρέφονται, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Το αποτέλεσμα είναι, όταν τα ενοίκια υπολογίζονται με βάση την έκταση που νοικιάζει κάθε κτηνοτρόφος, να προκύπτουν πολύ μεγάλες διαφορές. Σε άλλα χωριά το ενοίκιο, ανά στρέμμα, είναι ακριβότερο και σε άλλα φθηνότερο. Αυτό οφείλεται στο ότι αν και έχουμε έναν ενιαίο δήμο στη Λέσβο, η κατανομή των βοσκοτόπων δε γίνεται με ενιαίο τρόπο.

Οι κτηνοτρόφοι της Στύψης ζητούν η κατανομή των δημοτικών βοσκοτόπων να γίνεται με ενιαίο και ισότιμο τρόπο σε όλο το νησί.

Ας σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των δημοτικών βοσκοτόπων που νοικιάζονται στους κτηνοτρόφους, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη λήψη επιδοτήσεων. Ελάχιστες είναι οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση των κοπαδιών.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα πρέπει ο Δήμος να αναθεωρήσει την πολιτική του στο θέμα των βοσκοτόπων. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει, είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων. Από τη στιγμή που είναι γνωστός ο αριθμός των κτηνοτρόφων, των ζώων που εκτρέφονται και των υφιστάμενων δημοτικών βοσκοτόπων, η επίλυση του ζητήματος είναι πολύ εύκολη.

Από εκεί και πέρα, απαιτείται να αξιοποιηθούν και τα δάση που διαθέτει ο Δήμος Λέσβου. Συγκεκριμένα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες βοσκοιϊκανότητας για τα δάση του νησιού. Με βάση αυτές τις μελέτες, μπορεί να γίνει ενοικίαση των δασών στους κτηνοτρόφους για βόσκηση κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η βόσκηση των δασών θα τα προστατέψει από τις πυρκαγιές και οι κτηνοτρόφοι θα εξασφαλίσουν αυξημένες επιδοτήσεις στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey