Καρατόμησαν τη δακοκτονία

01/07/2012 - 05:56
Στις 20 Απριλίου, το «Ε» αποκάλυψε ότι οδεύουμε προς νέα περικοπή του προσωπικού που θα προσληφθεί για τη δακοκτονία. Δυστυχώς το ρεπορτάζ μας επιβεβαιώθηκε στο πολλαπλάσιο. Αντί για μείωση κατά 15%, έχουμε μείωση κατά 50% του προσωπικού που θα προσληφθεί.
Ήταν Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου, όταν το «Ε» αποκάλυψε ότι οδεύουμε προς νέα περικοπή του προσωπικού που θα προσληφθεί για τη δακοκτονία. Τότε οι πληροφορίες που είχαμε μέσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η περικοπή του προσωπικού θα έφθανε στο 15%. Δυστυχώς το ρεπορτάζ μας επιβεβαιώθηκε στο πολλαπλάσιο. Αντί για μείωση κατά 15%, έχουμε μείωση κατά 50% του προσωπικού που θα προσληφθεί. Έτσι «τινάζεται στον αέρα» το πρόγραμμα.

Το «Ε» έχει ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα αυτό από τις αρχές τις άνοιξης. Στις 6 Απριλίου, σε άλλο δημοσίευμά μας, καταγράφαμε τον κίνδυνο περικοπής των δαπανών για τη δακοκτονία και το σχετικό ρεπορτάζ είχε τίτλο «“Στον αέρα» η δακοκτονία». Σε αυτό επισημαίναμε την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν οι τοπικοί φορείς ώστε να εγκριθούν εγκαίρως οι πιστώσεις και παράλληλα να αποφευχθούν οι περικοπές. Μάλιστα τονίζαμε ότι νέες περικοπές μετακυλύουν τις ελπίδες για αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου στις καιρικές συνθήκες, δηλαδή στους καλοκαιρινούς καύσωνες.
Οι φόβοι μας για το πρόγραμμα της δακοκτονίας βασίζονταν στην απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί το προσωπικό που απασχολεί το Δημόσιο, αλλά και στη διαχρονική υποβάθμιση του προγράμματος.
Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, φέτος στη δακοκτονία θα εργαστούν 479 αρχιεργάτες και δακοκτόνοι, από 951 που ήταν πέρυσι. Επίσης οι γεωπόνοι που θα εργαστούν θα είναι 12 από 21 που ήταν πέρυσι και ένας αποθηκάριος, όπως και πέρυσι.

Ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Κυριάκος Βάσσος, μας είπε ότι θα χρειαστεί να γίνει αναπροσαρμογή όλων των τομέων της δακοκτονίας. Έτσι, για παράδειγμα, ο ελαιώνας της Γέρας θα καλυφθεί από ενάμιση γεωπόνο, όταν πέρυσι καλυπτόταν από τρεις.
Οι αρχιεργάτες θα είναι ταυτοχρόνως παρασκευαστές και μεταφορείς. Τα συνεργεία θα αποτελούνται από τέσσερις δακοκτόνους και έναν αρχιεργάτη, όπως και πέρυσι, αλλά θα καλύπτουν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις. Πέρυσι είχαν συγκροτηθεί 177 συνεργεία και φέτος θα συγκροτηθούν μόλις 92.
Μετά την πολύ καθυστερημένη έγκριση του προσωπικού, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας τρέχουν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης των γεωπόνων που περνούν από το ΑΣΕΠ. Γρηγορότερα εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη των αρχιεργατών της δακοκτονίας, καθώς γίνεται με απόφαση του περιφερειάρχη. Την επόμενη εβδομάδα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Χίο, αναμένεται να εγκριθούν τα κριτήρια πρόσληψης του προσωπικού.
Ο κ. Βάσσος εκτιμά ότι η πρώτη καθολική διαβροχή θα ξεκινήσει στα τέλη του Ιουνίου, κι επειδή η φετινή παραγωγή είναι όψιμη, πιστεύει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα καθυστερημένης έναρξης.
Ωστόσο, καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να συνεργαστούν με τα συνεργεία της δακοκτονίας και να κάνουν και οι ίδιοι ψεκασμούς, διότι διαφορετικά δε θα υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου.

«Αρνητική εξέλιξη»
Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος, σε δηλώσεις του στο «Ε», χαρακτήρισε την περικοπή του προσωπικού αρνητική εξέλιξη και τόνισε: «Όσοι γνωρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς ξέρουν ότι με τέτοια περικοπή δεν μπορεί να γίνει σωστή δουλειά. Στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα θέσω το θέμα για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Ούτε εγώ ούτε ο περιφερειάρχης, που ασχολούμαστε καθημερινά με το θέμα, περιμέναμε τόσο μεγάλη περικοπή προσωπικού.»
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και αντιδήμαρχος Αγροτικών Θεμάτων, Γιάννης Τσακίρης, σε δήλωσή του στο «Ε» σχολίασε πως η πραγματική μείωση φθάνει στο 70% αν συνυπολογίσουμε και την περσινή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητη τη μείωση του προσωπικού κατά 50%: «Ως Δήμος Λέσβου εκδώσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τη δακοκτονία ώστε να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί τι πρέπει να κάνουν. Πέραν αυτού, δυστυχώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συστήσουμε στους ελαιοπαραγωγούς να συνεργαστούν με τα συνεργεία της δακοκτονίας για να γίνει αποτελεσματικότερη δουλειά, όσο αυτό είναι δυνατό μετά την κάθετη μείωση του προσωπικού.»
Η παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας», του τέως νομάρχη Παύλου Βογιατζή, έστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, με την οποία ζητάει να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία της Περιφέρειας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη. Επίσης ζητάει το θέμα να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να ληφθεί σχετική απόφαση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey