Χοντρό ψαλίδι στους μισθούς με τη ΣΣΕ που προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ

48ωρη απεργία στην ΕΑΣ Λέσβου

10/05/2012 - 14:50

Σε κάθετη μείωση των μισθών και των αμοιβών όλων των εργαζόμενων στις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας οδηγεί η νέα πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που τους αφορά. Έτσι, με απόφαση της ΟΣΕΓΟ, οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο.

Σε κάθετη μείωση των μισθών και των αμοιβών όλων των εργαζόμενων στις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας οδηγεί η νέα πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που τους αφορά.

Έτσι, με απόφαση της ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας), οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο. Στην απεργία συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΑΣ Λέσβου, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Βασίλης Χαμαλέλλης.

Οι Συνεταιριστικοί Υπάλληλοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και αξιοπρεπείς μισθούς. Δηλώνουν ότι σέβονται τους αγρότες και το μόχθο τους και την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια και ζητούν την κατανόησή τους και τη συμπαράστασή τους «γιατί η ΠΑΣΕΓΕΣ προσπαθεί να φορτώσει όλο των βάρος των ευθυνών της στις πλάτες των εργαζομένων».

Επίσης η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητάει: «να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όχι απλά με μισθούς πείνας, όχι απλά με μισθούς Βουλγαρίας, αλλά με μισθούς Εσθονίας, και να είναι απλήρωτοι αρκετούς μήνες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΟΣΕΓΟ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εργαζομένων τής ΕΑΣ Λέσβου, οι προτάσεις τής ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οδηγούν σε μειώσεις μισθών 40% και άνω.

Η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ
Η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει την υπογραφή νέας κλαδικής Σύμβασης Εργασίας για ένα χρόνο. Η Σύμβαση θα καλύπτει όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, δε θα καλύπτει τους εργατοτεχνίτες, τους εποχικούς υπαλλήλους και τους εργαζόμενους με απλή εργασιακή σχέση, για τους οποίους προτείνεται η εφαρμογή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτους τους εργατοτεχνίτες.

Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών του προσωπικού τής παρ. 2 διαμορφώνονται από την έναρξη ισχύος της νέας ΣΣΕ, σύμφωνα με το βασικό μισθό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας του προσωπικού μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης, μειωμένο σε ποσοστό 13%. Εδώ δε γίνεται καμμία αναφορά για τους υπαλλήλους ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι πλέον εντάσσονται στην κατηγορία των υπαλλήλων μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης.

Στο βασικό αυτό μισθό προστίθεται επίδομα ωρίμανσης σε ποσοστό 10%, ανά τριετία, και μέχρι τρεις τριετίες, η οποία υπολογίζεται επί του βασικού μισθού όπως έχει διαμορφωθεί την αμέσως προηγούμενη τριετία. Σύμφωνα με τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους, οι νέοι μισθοί των πτυχιούχων πανεπιστημίου θα ξεκινούν από τα 840 ευρώ περίπου.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι θα έχουν εισαγωγικό βασικό μισθό κατά 42% υψηλότερο από αυτόν που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey