Διαμαρτυρίες για τα ενοίκια στα βοσκοτόπια

Ένα ευρώ ανά πρόβατο το κόστος

09/05/2012 - 15:02

Σε αναπροσαρμογή των τιμών στα βοσκοτόπια που νοικιάζουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου προκειμένου να μπορούν να επιδοτηθούν, πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Λέσβου. Η σχετική απόφαση έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και θα τεθεί σε συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, σήμερα Τετάρτη.

Σε αναπροσαρμογή των τιμών στα βοσκοτόπια που νοικιάζουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου προκειμένου να μπορούν να επιδοτηθούν, πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Λέσβου. Η σχετική απόφαση έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και θα τεθεί σε συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, σήμερα Τετάρτη. Οι κτηνοτρόφοι της Στύψης, που έμαθαν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, είναι ανάστατοι, καθώς βλέπουν ότι θα αυξηθούν τα κόστη τους σε μια εποχή που το εισόδημά τους δέχεται δραματικές πιέσεις.

Το ετήσιο ενοίκιο των βοσκοτόπων, σύμφωνα με την πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Τσακίρη, από τα 0,35 ευρώ θα διαμορφωθεί στο 1,00 ευρώ για τα μικρά ζώα (πρόβατα και κατσίκες). Στα μεγάλα ζώα (αγελάδες και μοσχάρια), το ετήσιο ενοίκιο των βοσκοτόπων διαμορφώνεται από τα 0,54 ευρώ ανά ζώο, στα 3,00 ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν απαράδεκτη την αύξηση των ενοικίων, όμως ο κ. Τσακίρης απαντά ότι πριν από ένα χρόνο από λάθος τα ενοίκια των βοσκοτόπων είχαν μειωθεί πολύ κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν τη σύσταση του Δήμου Λέσβου. Έτσι, αυτό που γίνεται φέτος είναι ότι επιστρέφουν οι τιμές στα επίπεδα που ήταν το 2010. Επιπλέον, σημειώνει ότι η ενοικίαση βοσκοτόπων προς 1,00 ευρώ ανά πρόβατο το χρόνο, δεν μπορεί να θεωρείται υψηλό κόστος. Άλλωστε, χάρη σε αυτούς τους δημοτικούς βοσκοτόπους, οι κτηνοτρόφοι εξασφαλίζουν την είσπραξη πολλαπλάσιων επιδοτήσεων.

Αντιδράσεις
Η συζήτηση του θέματος αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αυτό φάνηκε στη συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άρης Χατζηκομνηνός, Βαγγέλης Παλαιολόγος, Δημήτρης Ζαφειρίου και Παντελής Πατερέλλης πρότειναν να μη γίνει καμμία αύξηση στα ενοίκια των βοσκοτόπων. Υπέρ της εισήγησης του κ. Τσακίρη τάχθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλαος Κατράνης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστασία Αντωνέλλη, Σωτήρης Μαρινάτος και Σταύρος Πολίτης.

Οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν και φέτος δημοτικούς βοσκοτόπους, θα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις στις τοπικές/δημοτικές κοινότητες. Οι σχετικές βεβαιώσεις παραχώρησης θα χορηγούνται από τους κατά τόπους αντιδημάρχους της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey