Έκλεισε το Ταμείο

01/07/2012 - 05:56
Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που γράφαμε ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλος αριθμός βιοκαλλιεργητών να μην πληρωθεί μέσα στο 2009 την επιδότηση του 2007
Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που γράφαμε ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλος αριθμός βιοκαλλιεργητών να μην πληρωθεί μέσα στο 2009 την επιδότηση του 2007, ακόμη κι αν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος. Ο λόγος είναι η εξάντληση της πίστωσης που έχει διατεθεί για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Αφορμή για εκείνο το ρεπορτάζ απετέλεσε μια δήλωση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ξενοφώντα Βεργίνη. Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουνίου είχε δηλώσει: «Εξελίσσονται ομαλά οι πληρωμές των δικαιούχων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, μείωσης νιτρορρύπανσης κ.λπ.). Από την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης διάθεσης πιστώσεων το Μάρτιο του 2009, οι πληρωμές έχουν ανέλθει σήμερα (3/6/2009) στο ύψος των 95 εκατ. ευρώ. Έτσι, σε δύο μήνες εκταμιεύθηκε κοντά στο 60% των προβλεπόμενων πιστώσεων (δηλαδή 95 εκατ. ευρώ σε σύνολο 169 εκατομμυρίων).
Στόχος του Οργανισμού παραμένει η έγκαιρη και ορθή καταβολή των ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες, ώστε οι ίδιοι να απολαμβάνουν το εισόδημά τους, αλλά και πάντα στο πλαίσιο των κοινοτικών διατάξεων, ώστε ο Οργανισμός να αποκτά κύρος και σεβασμό.»

Γνωστοποιήθηκε…
Η δήλωση δεν έγινε σε κάποιο δημοσιογράφο. Γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του Οργανισμού μέσα από επίσημη ιστοσελίδα του και ήταν ανηρτημένη έως και χθες. Η δήλωση έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μια δείχνει ότι οι πληρωμές προχωρούσαν με γρήγορους ρυθμούς, έως τότε. Από την άλλη δείχνει ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις ήταν περιορισμένες και θα τις έπαιρναν οι παραγωγοί των νομών που θα έστελναν γρηγορότερα στον Οργανισμό έτοιμους φακέλους για πληρωμή.
Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα και βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο, είναι αναμενόμενο να έγιναν και πολιτικές παρεμβάσεις, με στόχο να γίνουν πληρωμές κατά προτεραιότητα σε εκλογικά κρίσιμες περιοχές της χώρας (π.χ. θεσσαλικός κάμπος, κεντρική Μακεδονία).
Το ποσό των 169 εκατ. ευρώ φαντάζει πολύ μεγάλο, αλλά δεν είναι, διότι αφορά όλη την Ελλάδα και όλα τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, η μείωση της νιτρορρύπανσης, η εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας κ.λπ..
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι από τα 74 εκατ. ευρώ που είχαν μείνει αδιάθετα στις αρχές του Ιουνίου, ένα πολύ μεγάλο μέρος δόθηκε για την πληρωμή αγροτών των νομών Λάρισας και Τρικάλων που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα καταπολέμησης της νιτρορρύπανσης (πρόκειται κυρίως για βαμβακοπαραγωγούς). Επίσης έγιναν πληρωμές βιοκαλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα, και στο νομό Λέσβου. Οι πληρωμές που έγιναν στη Λέσβο και τη Λήμνο γνωστοποιήθηκαν περί τα τέλη του Ιουνίου.
Όμως στο νομό μας η πλειοψηφία των παραγωγών δεν έχει πληρωθεί έως σήμερα. Για αρκετούς από αυτούς η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Λέσβου έχει ετοιμάσει του φακέλους και τους έχει στείλει για πληρωμή στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αρκετές εκατοντάδες όμως υπολογίζονται οι παραγωγοί για τους οποίους - έως σήμερα - δεν έχουν σταλεί οι φάκελοι στον Οργανισμό. Ή οι φάκελοι τους επιστράφηκαν πίσω. Αναφερόμαστε πάντα στην επιδότηση του έτους 2007. Για πληρωμή της επιδότησης του 2008 (δηλαδή τις αιτήσεις που κατατέθηκαν την άνοιξη του 2009) δε γίνεται λόγος, διότι επί της ουσίας δεν έχει ξεκινήσει ο διοικητικός τους έλεγχος.
Η εξάντληση των διαθέσιμων πιστώσεων αναβάλλει την πληρωμή των παραγωγών για το 2010, αφού είναι απίθανο να διατεθεί νέα πίστωση για το τρέχον οικονομικό έτος. Θυμίζουμε ότι για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο το οικονομικό έτος κλείσει στις 15 Οκτωβρίου. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι αγρότες που περιμένουν να λάβουν τις επιχορηγήσεις που δικαιούνται από προγράμματα νέων αγροτών και σχέδια βελτίωσης.
Η μόνη πιθανότητα να επισπευσθούν οι πληρωμές σε όλες τις κατηγορίες των αγροτών είναι η κυβέρνηση να αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο φθινόπωρο. Αρκεί να μην πρόκειται για αιφνιδιαστική κίνηση. Διότι σε διάστημα 15 ημερών είναι πρακτικά αδύνατο να κινηθούν οι διαδικασίες έγκρισης των κονδυλίων, διάθεσης των πιστώσεων και οι πληρωμές.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey