Προβληματισμένοι οι συνεταιριστές

01/07/2012 - 05:56
Την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί, στα γραφεία της ΕΑΣ Λέσβου, πραγματοποιείται σύσκεψη των Συνεταιρισμών του νησιού. Το θέμα της σύσκεψης είναι οι συνενώσεις των συνεταιρισμών που έθεσε ως άμεση προτεραιότητα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, και το έγγραφο που έχει σταλεί από το υπουργείο στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.
Ανοίγει η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις των συνεταιρισμών

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 10 το πρωί, στα γραφεία της ΕΑΣ Λέσβου, πραγματοποιείται σύσκεψη των Συνεταιρισμών του νησιού. Το θέμα της σύσκεψης είναι οι συνενώσεις των συνεταιρισμών που έθεσε ως άμεση προτεραιότητα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, και το έγγραφο που έχει σταλεί από το υπουργείο στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, ζητώντας σειρά στοιχείων για τη λειτουργία τους. Τα στοιχεία που ζητάει το υπουργείο είναι οι ισολογισμοί, τα πρακτικά των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και των τακτικών συνελεύσεων και τα πρακτικά των εκλογικών διαδικασιών στους συνεταιρισμούς. Ακόμη ζητήθηκαν κι άλλα στοιχεία, που δείχνουν τον κύκλο εργασιών των συνεταιρισμών και τη λειτουργία του διοικητικού συμβούλιο. Μέχρι και το αν οι ισολογισμοί έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές ζητάει το υπουργείο.

Η συνένωση των συνεταιρισμών είναι μια πραγματική ανάγκη, η οποία έχει επιβληθεί από τις εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία. Σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία) γίνονται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και χωρίς να μπαίνει σε κίνηση ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Για παράδειγμα, το προηγούμενο εξάμηνο οι ισπανικοί ελαιουργικοί συνεταιρισμοί ξεκίνησαν διαδικασίες συγχώνευσης επειδή πιστεύουν πως έτσι μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των τυποποιητών του ελαιολάδου. Στη χώρα μας το θέμα άνοιξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα της περασμένης άνοιξης, υπό μορφή διαβούλευσης μέσω διαδικτύου, για το πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας. Η ΠΑΣΕΓΕΣ αντέδρασε πολύ γρήγορα, προτείνοντας οι σημερινές ενώσεις να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί σε τμήματα των ενώσεων. Η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνει ότι επιδιώκει να γίνουν μικρότερες δυνατές αλλαγές στο συνεταιριστικό κίνημα. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, είχε δηλώσει ότι η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Λέσβου, γιατί στη Λέσβο υπάρχουν οι 50 από τους 500 συνεταιρισμούς της χώρας που λειτουργούν. Τυπικά στη χώρα μας υπάρχουν 6.500 συνεταιρισμοί.
Από τις αρχές του καλοκαιριού έχει σταματήσει κάθε συζήτηση του θέματος, έως ότου το «άνοιξε» εκ νέου η κ. Μπατζελή από τη Μυτιλήνη.
Το «Ε» και το «νησιωτικό Αγρόκτημα» είναι από τα λίγα μέσα ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο που παρακολουθούν στενά το θέμα εδώ και τρία χρόνια.

Τι λένε οι συνεταιριστές

Με αφορμή αυτό το θέμα, ζητήσαμε από τέσσερις γνωστούς συνεταιριστές της Λέσβου τις απόψεις τους για τη συγχώνευση των συνεταιρισμών, αλλά και για το κλείσιμο των συνεταιρισμών που δεν έχουν αντικείμενο. Οι απόψεις τους σε πολύ μεγάλο βαθμό απεικονίζουν τις τάσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των συνεταιριστών για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Λευτέρης Μανδάνης, μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Πέτρας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, μας είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται συνεταιρισμοί-σφραγίδες. Κατά την άποψή μου πρέπει να κλείσουν. Οι συνενώσεις των συνεταιρισμών είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, που πρέπει να προχωρήσει με προσοχή και πρέπει να δούμε τις προϋποθέσεις. Θα είναι θετικό να γίνουν συνενώσεις συνεταιρισμών με ομοειδή αντικείμενα. Ωστόσο, κατά την άποψή μου, το κεντρικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι πώς θα διοικούνται αυτοί οι συνεταιρισμοί. Για να λειτουργήσει σωστά ένας συνεταιρισμός, θα πρέπει ο πρόεδρος να αμείβεται, γιατί θα πρέπει να αφιερώνει πολλές ώρες καθημερινά στο συνεταιρισμό. Θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μέλη του, τα οποία δε θα προέρχονται πια μόνο από ένα χωριό. Επιπλέον θα πρέπει να βγαίνει έξω από το νησί για να βλέπει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Να έρχεται σε επαφή με τις κρατικές υπηρεσίες και τις τράπεζες για τις υποθέσεις του συνεταιρισμού. Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται χρόνος κι ένας πρόεδρος που δε θα αμείβεται δε θα μπορεί να τα κάνει.»
Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, σημειώνει: «Τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα μέλη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου είμαστε αντίθετοι με τις συνενώσεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να καταλάβει ότι τα πράγματα στη Λέσβο δεν είναι όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εδώ οι συνεταιρισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί. Υπάρχουν συνεταιρισμοί που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις. Τα κεφάλαια αυτά τα έχουν πληρώσει τα μέλη τους. Δεν μπορεί να υποχρεωθούν αυτοί οι συνεταιρισμοί να συγχωνευθούν με άλλους συνεταιρισμούς, που είτε έχουν οικονομικά προβλήματα είτε είναι ανενεργοί.
Πιστεύω ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να στραγγαλίσει τους συνεταιρισμούς. Κι αν συνεχιστεί η πίεση, ίσως τα μέλη των υγιών συνεταιρισμών να τους μετατρέψουν σε ανώνυμες εταιρείες.
Κατά την άποψή μου, το αν ένας συνεταιρισμός θα λειτουργεί σωστά ή όχι σχετίζεται με τα πρόσωπα που τον διοικούν. Αν γίνεται καλό κουμάντο στο συνεταιρισμό, όλα πηγαίνουν καλά. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για μια συγχώνευση θα ληφθεί από τα μέλη του συνεταιρισμού.
Η κυβέρνηση αν θέλει να στηρίξει του αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους, θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων, όπως είναι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων, η δημιουργία του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, το κόστος των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών.»
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, σημειώνει: «Πρέπει να δούμε κατ’ αρχήν αν όντως υπάρχουν συνεταιρισμοί-σφραγίδες. Είναι πράγματι καλύτερο να κλείσουν οι συνεταιρισμοί αυτοί ή θα ήταν καλύτερο να γίνουν συνενώσεις τέτοιων συνεταιρισμών με άλλους υγιείς συνεταιρισμούς; Ίσως από τις συνενώσεις αυτές να προκύψουν οφέλη για τους υγιείς συνεταιρισμούς. Δηλαδή να αποκτήσουν περισσότερα μέλη.
Θα ήταν θετικό να προχωρήσει η συνένωση συνεταιρισμών που έχουν παραγωγική δραστηριότητα, αλλά δε βλέπω θετικά το να υποχρεωθούμε εμείς να συνενωθούμε με ένα συνεταιρισμό που έχει χρεωκοπήσει. Εκτός κι αν διαγραφούν τα χρέη του.
Οι συνενώσεις υγιών συνεταιρισμών είναι καλό να γίνουν διότι θα κάνουν πιο ισχυρούς τους συνεταιρισμούς και οι παραγωγοί θα δουν περισσότερα οφέλη.»
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μανταμάδου και μέλος του Δ.Σ. του, Παναγιώτης Σταμάτης, μας είπε: «Εκτιμώ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε βίαιες επιλογές. Ας μη μας φανεί παράξενο αν δούμε δραστήριους συνεταιρισμούς να κλείνουν με υπουργικές αποφάσεις.
Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με τις συνενώσεις των συνεταιρισμών. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος στην περιοχή μας να υπάρχουν τέσσερα ελαιουργεία και οι ισολογισμοί όλων μας να είναι παθητικοί. Ωστόσο, πρέπει να δούμε με ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν οι συνενώσεις των συνεταιρισμών.
Το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους συνεταιρισμούς φαίνεται από σειρά άλλων μέτρων. Στην περίπτωσή μας, το επιτόκιο δανεισμού από 6,5% που ήταν, ανέβηκε στο 9,9% από την ΑΤΕ. Δηλαδή για κάθε κιλό τυρί που παράγουμε, έχουν κόστος ενός ευρώ σε τόκους.
Άλλοτε ζητούσαμε οι συνεταιρισμοί να έχουν καλύτερη μεταχείριση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σήμερα παρακαλάμε να έχουμε ίση μεταχείριση. Με τέτοια μέτρα στραγγαλίζουν τους συνεταιρισμούς.»
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey