«Το Δεκέμβρη και βλέπουμε» για τις επιδοτήσεις

01/07/2012 - 05:56
Στο 30% έχει φθάσει η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων της Λέσβου, μετά από δουλειά έξι μηνών. Αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η διαδικασία της ψηφιοποίησης, τότε ούτε το Μάιο του 2010 δε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Στο 30% έχει φθάσει η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων της Λέσβου, μετά από δουλειά έξι μηνών. Αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η διαδικασία της ψηφιοποίησης, τότε ούτε το Μάιο του 2010 δε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Άγνωστο παραμένει ως αυτή την ώρα τι θα γίνει με τις μη επιλέξιμες εκτάσεις και ιδιαίτερα τα βοσκοτόπια, αφού εκεί βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα. Έτσι, είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν οι προκαταβολές των επιδοτήσεων στους παραγωγούς της Λέσβου.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπατζελή, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης, διευκρίνισε ότι οι επιδοτήσεις δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν από τα μέσα του Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 40% (αν και υπάρχουν ενώσεις στις οποίες το ποσοστό ψηφιοποίησης ανέρχεται στο 80 ως 90%). Το υπουργείο επιλέγει σε αυτήν τη φάση να ακολουθήσει το γράμμα του κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο, για να δοθούν οι προκαταβολές πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και να έχουν ολοκληρωθεί και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι δηλώσεις αυτές της κ. Μπατζελή διαψεύδουν τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα για άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αγρότες. Οι ελπίδες αυτές είχαν βασιστεί στη σύναψη δανείου μεταξύ της κυβέρνησης και της Αγροτικής Τράπεζας λίγο πριν τις εκλογές της 4η Οκτωβρίου. Η κ. Μπατζελή δεν προσδιόρισε ούτε το ποσοστό προκαταβολής, ούτε με ποιον τρόπο θα δοθεί στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, μέθοδο που ακολούθησε κατά κόρον η απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ..
Τη θέση της αυτή την τεκμηρίωσε σε δύο κυρίως λόγους:
- Το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο είναι υψηλό, άρα η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είναι μεγάλη.
- Η Ελλάδα απορροφούσε τα χρήματα για την πληρωμή των τόκων του δανείου από τον κανονισμό De Minimis της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι πόροι και η σημερινή κυβέρνηση να μην μπορεί να ενισχύσει για παράδειγμα τους αιγοπροβατοτρόφους. όπως κρίνει σήμερα αναγκαίο.
Στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου έλεγαν χθες ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία της ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων. Κι εξήγησε ότι πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, που θα διευκολύνει τις ενώσεις συνεταιρισμών χωρίς να βάλει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας.
Το ζήτημα των μη επιλέξιμων εκτάσεων θα τεθεί από την ΕΑΣ Λέσβου στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παράλληλα με τις άλλες υποχρεώσεις της, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των αγροτών και των συνεταιρισμών όλης της χώρας. Ήδη έχει συναντηθεί με φορείς των αγροτών από τη Φθιώτιδα και το Ηράκλειο της Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει συνάντηση με τους εκπροσώπους των άλλων νομών της Κρήτης.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey