Χωρίς αντίκρισμα το πακέτο Χατζηγάκη

01/07/2012 - 05:56
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για στήριξη της κτηνοτροφίας δε βλέπει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χατζηγάκης.
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για στήριξη της κτηνοτροφίας δε βλέπει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χατζηγάκης. Ο ΣΕΚ, μεταξύ άλλων, θυμίζει πως από το 2010 διπλασιάζεται το ποιοτικό παρακράτημα στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, δηλαδή τα χρήματα που θα καταλήγουν ως άμεση ενίσχυση στην τσέπη του κτηνοτρόφου θα είναι λιγότερα.
Οι δε ρυθμίσεις των χρεών προς την Αγροτική Τράπεζα που ανακοίνωσε ο υπουργός, αποτελούν πάγιες διαδικασίες της Τράπεζας προς τους οφειλέτες της και όχι κάποια γενναία απόφαση ρύθμισης για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων, μιας και όλες οι εξαγγελίες είναι έντοκες και δεν αφορούν τις υπόλοιπες Τράπεζες, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι είναι χρεωμένοι.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας διεκδικεί:
- Τα δάνεια, ληγμένα και άληκτα των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων προς όλες τις τράπεζες να παγώσουν για τρία χρόνια ακόμα, με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η αποπληρωμή τους να γίνει σε 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Η ρύθμιση να αφορά χρέη έως 500.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι οι εκμεταλλεύσεις που θα υπαχθούν σε αυτή θα λειτουργούν τα δύο τελευταία χρόνια.
- Το κράτος να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τα 300 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια στους κτηνοτρόφους το 2007 και η αποπληρωμή τους αρχίζει στο τέλος του 2009. Άτοκα δάνεια είχαν πάρει αρκετοί κτηνοτρόφοι της δυτικής Λέσβου.
- Να δοθεί οικονομική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 50% της αποζημίωσης που δόθηκε στη φυτική παραγωγή, γιατί μαζί με τη φυτική ζημιώθηκε και η ζωική παραγωγή (υπάρχει άλλωστε η δέσμευση του κ. Χατζηγάκη).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey