Νέος διαγωνισμός για το ΟΣΔΕ

01/07/2012 - 05:56
Νέο διαγωνισμό προτίθεται να προκηρύξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Δηλαδή για τη λήψη και την καταχώρηση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών όλης της χώρας, που δικαιούνται επιδοτήσεις.
Νέο διαγωνισμό προτίθεται να προκηρύξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Δηλαδή για τη λήψη και την καταχώρηση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών όλης της χώρας, που δικαιούνται επιδοτήσεις. Στα νησιά του νομού μας οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ανέρχονται στις 22.000 περίπου και από το 2006 μέχρι σήμερα τις διαχειρίζονται οι Ενώσεις Συνεταιρισμών Λέσβου και Λήμνου, σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ενώσεις συνεταιρισμών διαχειρίζονται το ΟΣΔΕ εδώ και πολλά χρόνια, με απευθείας ανάθεση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γεγονός που έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα από μελετητικά γραφεία και από τους φορείς των γεωτεχνικών.

Η απόφαση για προκήρυξη νέου διαγωνισμού σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποδέχθηκε πλήρως την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί την άνοιξη. Η απόφαση αυτή είχε εκδοθεί από την τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή λίγες μέρες πριν την απομάκρυνσή της από την ηγεσία του Υπουργείου.
Κατά της απόφασης ακύρωσης του διαγωνισμού έχουν στραφεί οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες που είχαν καταθέσει προσφορές. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η κοινοπραξία που είχε συνάψει η Εθνική Τράπεζα με μελετητικά γραφεία γεωτεχνικών. Ωφελημένη από την οριστικοποίηση της ακύρωσης του αρχικού διαγωνισμού βγαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας, διότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η προσφορά τους στον αρχικό διαγωνισμό επρόκειτο να απορριφθεί πριν καν μπει.
Το οικονομικό όφελος από τη διαχείριση του ΟΣΔΕ είναι πολύ μεγάλο για τις ενώσεις συνεταιρισμών. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλές που θα είχαν οδηγηθεί σε κλείσιμο αν δεν ίσχυε αυτή η απευθείας ανάθεση. Πολύ μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για όποια κοινοπραξία από δω και πέρα πάρει στα χέρια τη διαχείριση του Συστήματος. Όταν λέμε οφέλη, αναφερόμαστε στα έμμεσα οφέλη που θα αποκομίσει ο ανάδοχος του έργου, εκτός από την αμοιβή για την εργασία που θα προσφέρει.
Για παράδειγμα, αν η Εθνική Τράπεζα είναι ανάδοχος του έργου, θα αποκτήσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νέους πελάτες σε όλη τη χώρα και μερικές δεκάδες χιλιάδες νέους πελάτες στη Λέσβο και τη Λήμνο.
Σε αυτή την περίπτωση, μεγάλη ζημιά θα έχει η Αγροτική Τράπεζα, μέσα από την οποία περνούν οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγών όλης της χώρας.
Σύμφωνα με την ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα τού ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 12 το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η διακήρυξη του νέου διαγωνισμού θα δοθεί στη δημοσιότητα έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey