Νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες ζητά ο ΣΑΣΟΕΕ

130.000 αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους

20/07/2017 - 15:47

Νέα επιστολή για το ζήτημα των δασικών χαρτών έστειλε ο ΣΑΣΟΕΕ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι 130.000 αγρότες σε όλη την χώρα, κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών λήγει στις 27 Ιουλίου 2017.

Παράλληλα, όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές, πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα, κινδυνεύουν να μην μπορούν να τις καλλιεργήσουν και να θεωρηθούν δασικές.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα διοικητικά πρόστιμα που απορρέουν από τη δασική νομοθεσία και αφορούν στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για οποιοδήποτε σκοπό - χρήση, επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους πολίτες, ασχέτως από το γεγονός ότι οι τυχόν αντιρρήσεις δεν έχουν εξεταστεί, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες ακόμη δεν έχουν διορθωθεί και δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένος και οριστικός δασικός χάρτης.

 

Υψηλό και το τίμημα

Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) ζητάει την παράταση του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων από την πλευρά των αγροτών, που λήγει στις 27 Ιουλίου, όσον αφορά στα αγροτεμάχια που φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις με βάση τους δασικούς χάρτες.

Μέσα στο διάστημα των επόμενων 10 ημερών, τα εμπλεκόμενα ΚΥΔ καλούνται να ενημερώσουν 120.000 παραγωγούς ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ παρουσιάζουν επικαλύψεις με τους δασικούς χάρτες και να τους κατευθύνουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών, κάτι που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο.

Ακόμα και αν ενημερωθούν οι παραγωγοί, η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο, ενώ παράλληλα τα κατά τόπους Δασαρχεία ζητούν διαφορετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς.

Παράλληλα στην επιστολή τονίζεται πως το τίμημα της διαδικασίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε μια εποχή που οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, λόγω της οικονομικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών.

Ο ΣΑΣΟΕΕ ζητάει να δοθεί παράταση ως το τέλος του έτους για την κατάθεση των αντιρρήσεων. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey