«Το βιολογικό προϊόν αποτελεί την Κάντιλακ μιας γεωργίας»

01/07/2012 - 05:56
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα που κληρονομεί το υπουργείο από την προηγούμενη ηγεσία είναι πολλά.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα που κληρονομεί το υπουργείο από την προηγούμενη ηγεσία είναι πολλά. Πιστεύει, όμως, ότι με μία σειρά από μέτρα, οι αγρότες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακουφιστούν. Τον Ιανουάριο θα δοθεί ένα τμήμα της αύξησης της βασικής σύνταξης των αγροτών που έχει ήδη εξαγγελθεί, ενώ δίδεται προτεραιότητα στην παραγωγή ποιοτικών φυτικών και ζωικών προϊόντων, μεγάλο βάρος στη βιολογική γεωργία και κατ’ επέκταση στη δημιουργία ενός ποιοτικού μοντέλου γεωργίας. Η συνέντευξη δόθηκε στο συνεργάτη του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) κ. Φίλιππο Ζάχαρη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο ΦΙΛΙΠΠΟ ΖΑΧΑΡΗ
Η Ελλάδα, μια κατεξοχήν αγροτική χώρα, στηρίζει πολλά σε προϊόντα γης, όπως λάδι, οπωροκηπευτικά αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι καιρικές συνθήκες, όμως, λόγω κλιματικής αλλαγής μεταβάλλονται θεαματικά, με αποτέλεσμα τη συχνή καταστροφή της σοδειάς και κατ’ επέκταση τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Τα παράπονα για τις πενιχρές αποζημιώσεις είναι πολλά. Πώς αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα;

«Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν ορόσημο για να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την κοινωνία, και να περάσουμε σταδιακά σε ολοκληρωμένα προγράμματα στον κάθε οικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης και της γεωργίας, αυτό που αποκαλούμε ως αντίληψη της “πράσινης ανάπτυξης”. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πακέτο πρέπει να εξασφαλίσουμε και νέους τρόπους ασφάλισης της παραγωγής, διότι οι κλιματικές αλλαγές μάς οδηγούν στο να επαναπροσδιορίσουμε τους κινδύνους για τους οποίους θα πρέπει να ασφαλιστεί μια αγροτική παραγωγή. Και όχι μόνο τους κινδύνους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα ασφαλίζονται οι παραγωγοί, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να είναι και ανταποδοτικό.»

Μιλήσατε και για επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Μπορείτε να κάνετε σαφές τι εννοείτε με τον όρο «επανεξέταση»;
«Με βάση το ισχύον καθεστώς, η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δινόταν με βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας. Δηλαδή είτε παράγεις, είτε δεν παράγεις, γίνεται μία κατ’ αποκοπή χρηματοδότηση όλων των παραγωγών που δηλώνουν την κατανάλωση. Θα ήταν, λοιπόν, σκόπιμο κατ’ αρχάς να εξετάσουμε αυτό το κριτήριο εάν μας συμφέρει - αν συμφέρει τους ίδιους τους παραγωγούς - και δεύτερον, αν μπορεί να υπάρχει μια διακλιμάκωση του ποσοστού, διότι άλλη επιστροφή πρέπει να έχει η κτηνοτροφία, άλλη η φυτική παραγωγή και μάλιστα άλλη είναι η επιστροφή μεταξύ φυτικής ή δενδρώδους καλλιέργειας. Θα πρέπει, λοιπόν, τη λογική αυτή να την αντιμετωπίσουμε σε κλαδική μορφή, έτσι ώστε η προστιθέμενη αξία να είναι μεγαλύτερη από ό,τι μια οριζόντια. Για παράδειγμα, εμάς μας ενδιαφέρει ο προϋπολογισμός του 4% να είναι ενιαίος. Αλλά μπορεί οι αροτραίες καλλιέργειες να θέλουν περισσότερο συντελεστή ή οι ελαιοκομικές να θέλουν άλλο. Να γίνει πιο ισότιμο και αποτελεσματικό το σύστημα, αυτό λέμε. Δε θα αποσυρθεί, θα βελτιωθεί.»

Ανακοινώσατε επίσης και τη στήριξη των αγροτών με χαμηλά εισοδήματα με την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης. Από πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος αυτού και σε τι ποσό περίπου θα αναλογεί;
«Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα περάσουν κατ’ αρχήν από τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Απασχόλησης. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο είμαι σίγουρη ότι θα συμμετέχουν και οι αγρότες. Τώρα, το ποια κατηγορία αγροτών θα συμμετέχει, αν θα είναι με βάση το εισοδηματικό κριτήριο ή το χωροταξικό, δηλαδή αν είναι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, πάλι μια ειδική επιτροπή θα το μελετήσει και θα ψηφιστεί μέσα στα πρώτα νομοσχέδια.»

Για τους νέους αγρότες
Μιλήστε μας λίγο για τη στήριξη των νέων αγροτών. Με ποια χειροπιαστά μέτρα σκέφτεστε να τους ενισχύσετε με δεδομένες τις δυσκολίες ένταξής τους στα διάφορα προγράμματα
;
«Έχουμε δύο ζητήματα να επιλύσουμε και τα οποία θα επιλύσουμε. Το ένα είναι να καλύψουμε τα σχέδια βελτίωσης του Γ΄ Κ.Π.Σ., του οποίου τα έργα έχουν υλοποιηθεί και οι νέοι αγρότες περιμένουν να πάρουν τις επιδοτήσεις. Χρειάζεται μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Το δεύτερο είναι ότι λίγο πριν τις ευρωεκλογές (Φεβρουάριο ή Μάρτιο) έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση νέων αγροτών. Ένα πρόγραμμα το οποίο υπάρχει και είναι αρκετά ελκυστικό, αλλά στην πράξη, εάν δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης, είναι αναποτελεσματικό. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε τα δύο αυτά μέτρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι νέοι αγρότες αποτελούν “το άλφα και το ωμέγα” της αγροτικής μας μεταρρύθμισης, είναι οι νέοι άνθρωποι που θα στηριχθούμε πάνω τους και θα προσπαθήσουμε να τους εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δικαιώματα, σχέδια βελτίωσης από τον “Αλέξανδρο Μπαλτατζή” και ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.»

Η υγιεινή διατροφή και η στροφή στα ποιοτικά προϊόντα έχει δώσει πόντους στη βιολογική γεωργία. Παρά ταύτα, τα βιολογικά προϊόντα δεν επιδοτούνται ανάλογα και η έκταση της καλλιέργειάς τους στη χώρα εξακολουθεί να είναι μικρή. Πώς σκέφτεστε να βοηθήσετε τους μικροπαραγωγούς που είναι και οι αιμοδότες των βιολογικών;
«Θέλω να σας πω ότι ένα ποιοτικό προϊόν δεν είναι κατ’ ανάγκη και βιολογικό. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Γιατί το βιολογικό προϊόν εφόσον στηριχθεί επαρκώς, αποτελεί την Κάντιλακ μιας γεωργίας. Είναι το καλύτερο προϊόν που πρέπει να δοθεί, αλλά δεν μπορεί όλη η ελληνική γεωργία, ούτε η ευρωπαϊκή, να μετατραπεί σε βιολογική, καθώς έτσι θα χάσει και την έννοιά της η ίδια η βιολογική γεωργία. Έχουμε και άλλα προϊόντα, όπως τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τα οποία είναι στην ουσία βιολογικά. Τα προϊόντα αυτά, και γενικότερα τα πιστοποιημένα προϊόντα, έχουν μια βάση ότι εν πάση περιπτώσει είναι μια κατηγορία εγγυημένων προϊόντων. Θέλω να σας πω ότι τόσο τα βιολογικά προϊόντα όσο και τα ποιοτικά, πρέπει να έχουν μία μοριοδότηση πολύ μεγαλύτερη από τα συμβατικά προϊόντα. Αυτήν τη μοριοδότηση σκεφτόμαστε να την κάνουμε και στα σχέδια βελτίωσης, τα οποία δυστυχώς έχουν παγώσει και δεν τροφοδοτούν τόσο τα βιολογικά προϊόντα.»

Και μια τελευταία ερώτηση: Πώς βλέπετε το μέλλον των αγροτικών συνεταιρισμών; Μιλάτε για κάποιας μορφής ανασύστασή τους;
«Οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις έχουν καταλάβει ότι ο κύκλος αυτής της μορφής λειτουργίας και ανάπτυξής τους έχει κλείσει. Ενώσεις που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και να εμπορεύονται, είναι αυτές οι οποίες θα καθοδηγήσουν την εξυγίανση όλου του συνεταιριστικού κινήματος. Εμείς αυτό που θα κληθούμε να κάνουμε ως υπουργείο, είναι να δούμε κατόπιν δικής τους πρότασης ποιες είναι οι διευκολύνσεις που χρειάζονται από πολιτικής, κοινωνικής, φορολογικής, επενδυτικής σκοπιάς, για να μπορέσουν να συγχωνευτούν, να εξυγιανθούν, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Δεν είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που λένε ότι θα διαλύσουν τις ενώσεις για να κάνουν νέου τύπου. Η εξυγίανση αυτού του κοινωνικού μοντέλου προέρχεται και από τους ίδιους.»
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey