«Ναι στα νησιωτικά προϊόντα»

01/07/2012 - 05:56
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η πρόταση του Ευρωβουλευτή Γιάννη Γκλαβάκη για την κατοχύρωση των ορεινών και νησιωτικών προϊόντων που παράγονται και διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η πρόταση του Ευρωβουλευτή Γιάννη Γκλαβάκη για την κατοχύρωση των ορεινών και νησιωτικών προϊόντων που παράγονται και διακινούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι προτάσεις του ευρωβουλευτή ενσωματώθηκαν στην έκθεση για τα πρότυπα και τις προϋποθέσεις διάθεσης στην αγορά και τα συστήματα ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, η οποία αποτελεί την έκφραση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των κοινοτικών προϊόντων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους έναντι των αντίστοιχων τρίτων χωρών, τα οποία παράγονται με χαμηλότερο κόστος.


Οι προτάσεις του κ. Γκλαβάκη αφορούσαν:
- Την υιοθέτηση κανόνων για τη χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» προϊόν. Η χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του προϊόντος.
- Τη βελτίωση των υφιστάμενων σημάτων ποιότητας και την αποτροπή της δημιουργίας νέων συμπληρωματικών που θα εναποτίθενται παράλληλα με τα υπάρχοντα εθνικά και περιφερειακά, διότι θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.
- Τη διεθνή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων, ώστε να αποφευχθεί από τις τρίτες χώρες ο συστηματικός σφετερισμός ορισμένων ονομασιών, όπως έχει παρατηρηθεί με το τυρί φέτα.
Θυμίζουμε ότι την κατοχύρωση των νησιωτικών προϊόντων είχε αποδεχθεί η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από πρόταση του κ. Γκλαβάκη κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Τώρα μένει η πρόταση αυτή να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Γκλαβάκης σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Ε», στόχος της πρότασής τους «είναι να ενισχυθούν οι παραγωγοί των νησιωτικών προϊόντων αλλά και να προστατευτούν οι καταναλωτές που προτιμούν αυτά τα προϊόντα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις αυξημένες τιμές στις οποίες προσφέρονται».

Υπέρ των παραγωγών
Από την υιοθέτηση αυτού του μέτρου ωφελημένοι θα βγουν οι παραγωγοί και οι τυποποιητές αγροτικών προϊόντων στις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αγροτική παραγωγή σε αυτές τις περιοχές καλύπτει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Ευρώπης, ωστόσο τα προϊόντα αυτά είναι ονομαστά και περιζήτητα. Η προστασία τους είναι απαραίτητη προκειμένου να σταματήσει η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και για να απολαύσουν μεγαλύτερο εισόδημα οι παραγωγοί τους.

Και για τα βιολογικά προϊόντα
Ακόμη, στην τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο κ. Γκλαβάκης κατέθεσε προτάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των κανόνων εμπορίας και αξιοπιστίας των συστημάτων πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε..
Συγκεκριμένα πρότεινε:
- Την εναρμόνιση της νομοθεσίας σχετικά με τα ανώτατα όρια ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, προκειμένου να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλα τα βιολογικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε..
- Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των εισαγόμενων από τρίτες χώρες νωπών και μεταποιημένων βιολογικών προϊόντων. ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείται το κοινοτικό λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα.
Ο κ. Γκλαβάκης μετά το τέλος των ψηφοφοριών τόνισε ότι οι καταναλωτές έχουν αποπροσανατολιστεί από την πληθώρα σημάτων και πιστοποιήσεων που φέρουν τα τρόφιμα στις ετικέτες τους. Το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε τα ήδη υφιστάμενα σήματα και να υιοθετήσουμε καινούργια για την προώθηση των προϊόντων των μειονεκτικών περιοχών, όπως των νησιωτικών και των ορεινών.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι η ποιότητα των προϊόντων μας, η οποία εξασφαλίζεται από την αυστηρή κοινοτική νομοθεσία. Εκτός όμως από την υγειονομική πτυχή της ποιότητας, υπάρχουν και άλλες, όπως η μέθοδος παραγωγής και τα σήματα ποιότητας τα οποία μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δικά μας προϊόντα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.




 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey