Ξεκινούν στις 2 Μαΐου και τελειώνουν τη Δευτέρα 15 Μαΐου

Ενδιάμεσες εκπτώσεις για δύο εβδομάδες

27/04/2017 - 11:27 Ενημερώθηκε 27/04/2017 - 11:29

Την Τρίτη 2 Μαΐου, ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και στο πλαίσιο τους, βάσει νόμου, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων κατά την πρώτη Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν διάρκεια 15 ημερών και όχι 10, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι. Επίσης σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπεται η μεταβολή της περιόδου διενέργειας των ενδιάμεσων εκπτώσεων με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η ως άνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, ισχύουν τα πρώτα 15νθήμερα Μαΐου και Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών μπορούν γενικώς να εκδοθούν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όπως προαναφέρθηκε, πλην όμως, ειδικά για φέτος -πρώτη φορά εφαρμογής του νέου νόμου-, η απόφαση έπρεπε να εκδοθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου. Στη Λέσβο ισχύουν οι ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με τον νόμο, καθώς σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, δεν έχει εκδοθεί τροποποιητική απόφαση.

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από τις 11.00 έως τις 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Οι ημέρες των εκπτωτικών περιόδων είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ’ ακολουθία, ως ημέρα έναρξης δεν θα είναι η 1η Μαΐου, η οποία καθορίστηκε ως αργία με απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά η Τρίτη 2 Μαΐου. Αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, του ΙΝΕΜΥ, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν έχουν συμβάλει στην τόνωση του τζίρου των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, για πρώτη φορά φέτος, έχουμε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο στηρίχθηκε επάνω στην πρόταση της Συνομοσπονδίας να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες, το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα, δύο ή τρείς εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειες τους. Προς το παρόν λοιπόν, τηρούμε στάση αναμονής και περιμένουμε να δούμε εάν, μετά τον “ανασχηματισμό” του, ο θεσμός “θα πάρει τα πάνω του”».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey