Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παν. Παπαρίσβας

Δηλώνει «Ποτέ την Κυριακή»!

04/05/2017 - 16:10 Ενημερώθηκε 04/05/2017 - 12:21

Αντίθετος με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας. Θεωρεί  πως η λειτουργία των καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Τονίζει πως είναι μέτρο που προωθούν οι μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ωφελημένες από την εφαρμογή του μέτρου. Παράλληλα σημειώνει πως το μέτρο θα είναι σκέτη κοροϊδία για τους καταναλωτές από την στιγμή που το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, θα συνδυαστεί με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος (μείωση συντάξεων).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση που αποφάσισε η ΕΣΕΕ με την μη λειτουργία των καταστημάτων αυτή την Κυριακή 7 Μάη (πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων).

 

Δεν συνέβαλλε...

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές, θα αυξήσει τις εργατοώρες για τους υπαλλήλους, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των εμπόρων, η μέχρι τώρα λειτουργία οκτώ Κυριακές, δεν συνέβαλλε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτά προκύπτουν από τα συνοδευτικά έγγραφα που έστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μαζί με επιστολή διαμαρτυρίας για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές μέσα στον χρόνο, αντί για οκτώ.

Συγκεκριμένα, επιπλέον 8,8% ώρες εργασίας προκύπτουν για τους απασχολουμένους στο εμπόριο από την λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές μέσα στον χρόνο, αντί για οκτώ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό έγγραφο, για απασχόληση 22 πραγματικών ημερών τον μήνα, οι επιπλέον εργατοώρες είναι 2.368 ανά έτος, έναντι 2.176 εργατοωρών ανά έτος για 8 Κυριακές και για εργασία 20 εργατοωρών (4 εβδομάδες/μήνα) είναι 2.176 εργατοώρες ανά έτος, έναντι 1.984 εργατοωρών ανά έτος με 8 Κυριακές ανοικτά τα μαγαζιά. Συνολικά δηλαδή, +192 εργατοώρες ανά έτος για τις 32 Κυριακές έναντι των 8.

Στο μεταξύ, η ΕΣΕΕ επισυνάπτει στα έγγραφα που έστειλε στον πρωθυπουργό, τα αποτελέσματα των περιοδικών ερευνών της, σύμφωνα με τις οποίες αποτυπώνεται ότι η λειτουργία των Κυριακών δεν φαίνεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη δημιουργία δηλαδή θέσεων εργασίας.

Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του μέτρου. 

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey