Αιχμές Πάλλη στη Βουλή για τη λειτουργία του σφαγείου Ερεσού

Αργεί η άρση της καραντίνας

31/01/2017 - 13:57

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε για την καραντίνα λόγω του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η άρση της καραντίνας θα αργήσει, διότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου το σχετικό αίτημα να υποστηριχθεί με τα αναγκαία στοιχεία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε για την καραντίνα λόγω του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η άρση της καραντίνας θα αργήσει, διότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου το σχετικό αίτημα να υποστηριχθεί με τα αναγκαία στοιχεία.

Παράλληλα στην συζήτηση μεταξύ του βουλευτή και του αρμόδιου υπουργού, έγινε αναφορά για κυκλώματα ελληνοποιήσεων ζώων και παράνομου εμπορίου ζώων, ενώ ο βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σφαγείο Ερεσού λέγοντας: «Ειδικότερα για το σφαγείο Ερεσού καταγγέλλεται ότι δεν δηλώνονται στον ΕΛΟΓΑΚ οι σφαγές του Σαββάτου αρκετών χρόνων».

Επίσης ο βουλευτής έκανε λόγο για εικονική υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού του αιγοπροβάτων της Λέσβου για τον μελιταίο πυρετό, παρότι οι πιστώσεις που διατίθενται, απορροφούνται κάθε χρόνο.

 

Να απαλλαγεί από τους ορότυπους

Ο κ. Αποστόλου απαντώντας στο βουλευτή, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Αγαπητέ συνάδελφε βάλατε πολλά, δίκιο έχετε για τα περισσότερα». Στην συνέχεια ο κ. Αποστόλου είπε ότι η Λέσβος, μετά την επιζωοτία καταρροϊκού πυρετού που χτύπησε τη χώρα το 2014, έχει μπει σε καραντίνα και για τον ορότυπο 4 του ιού. Ενώ ήταν ήδη σε καραντίνα για άλλους ορότυπους του ιού από το 2009, όπως είναι γνωστό.

Για να γίνει άρση της καραντίνας, σύμφωνα με τον ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή διαδικασία για κάθε ορότυπο του ιού, σημείωσε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, απαιτείται να κατατεθούν στοιχεία από τα προγράμματα παρακολούθησης και επιτήρησης της νόσου. Επίσης πρέπει να υποβληθούν τα ιστορικά επιδημιολογικά στοιχεία για τα εφαρμοζόμενα προγράμματα παρακολούθησης και επιτήρησης και τα ετήσια αποτελέσματα αυτών για την τελευταία τριετία.

«Κατά συνέπεια για την ελεύθερη διακίνηση ζώων, ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό, από τη Λέσβο προς άλλες περιοχές, θα πρέπει να τεκμηριωθεί η απαλλαγή από τους ορότυπους που εμφανίστηκαν στο παρελθόν. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Έχουμε επαφή με την αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Κομισιόν. Προχθές στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, συναντήθηκα με τον αρμόδιο Επίτροπο Υγείας, του θέσαμε το ζήτημα και αναμένουμε την απάντηση του», είπε ο κ. Αποστόλου.

Αναφερόμενος στην σφαγή των ζώων, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι παρακολουθούνται από το σύστημα «Άρτεμις». Τα σφαγεία είναι υποχρεωμένα να καταχωρούν καθημερινά τα ζώα που σφάζονται και φυσικά πρέπει να αναφέρεται η χώρα προέλευσης των σφαγίων.

 

Σφαγείο Ερεσού

Αναφερόμενος στο σφαγείο Ερεσού, ο υπουργός είπε ότι με βάση τα στοιχεία, έγιναν σφαγές και τα Σαββατοκύριακα. Ημέρες κατά τις οποίες δεν καταβάλλονται τα προβλεπόμενα υπέρ του δημοσίου τέλη, σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει ο βουλευτής στην ερώτηση του.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του κ. Πάλλη, για παράνομο εμπόριο και ελληνοποιήσεις ζώων που γίνονται από κυκλώματα που αξιοποιούν την καραντίνα που υφίσταται στο νησί, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι γίνεται έλεγχος από τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Επιμένοντας στις καταγγελίες του, ο κ. Πάλλης τόνισε: «Από ό,τι αντιλαμβάνομαι αν δεν τηρηθεί σωστά η διαδικασία από την αρμόδια υπηρεσία (σ.σ. εννοεί τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου) δεν θα αρθεί». Στην συνέχεια ο βουλευτής πρότεινε να γίνονται εξαγωγές ζώντων ζώων από το νησί μετά από έλεγχο αίματος των προς εξαγωγή ζώων, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος μεταφοράς του καταρροϊκού πυρετού στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε άλλα νησιά. Επίσης σημείωσε ότι θα μπορούσε να επιτραπεί η εξαγωγή ζώων κατά τους μήνες που δεν κυκλοφορούν κουνούπια, που είναι ξενιστές της νόσου.

Ο κ. Αποστόλου ζήτησε συνεργασία των κτηνοτρόφων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η άρση της καραντίνας. Και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παρακολούθησης και επιτήρησης της νόσου, ώστε οι κοινοτικές αρχές να εγκρίνουν το αίτημα άρσης της καραντίνας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey