Πόρτες και παράθυρα σπιτιού Αισθητική και ασφάλεια …στα άκρα

06/04/2015 - 19:26

Αν η πρόσοψη του σπιτιού είναι το πρόσωπο, τότε οι πόρτες και τα παράθυρα είναι τα μάτια. Πολύ σημαντικά σημεία του σπιτιού,  που έχουν αισθητική αλλά και λειτουργική σημασία. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ένα αυτονόητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, που περνάει απαρατήρητο.

Αν η πρόσοψη του σπιτιού είναι το πρόσωπο, τότε οι πόρτες και τα παράθυρα είναι τα μάτια. Πολύ σημαντικά σημεία του σπιτιού,  που έχουν αισθητική αλλά και λειτουργική σημασία. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ένα αυτονόητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, που περνάει απαρατήρητο.

Κατά την κατασκευή μιας κατοικίας έχει σημασία η επιλογή της θέσης των παραθύρων, αλλά και της πόρτας. Γενικά, είναι καλύτερα να υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα στο νότο και μικρά προς το βορρά, αν αυτό είναι εφικτό.

Τα καθαρά τεχνικά στοιχεία ενός κουφώματος, έρχονται στο προσκήνιο μόνον όταν χτίζουμε ή ανακαινίζουμε το σπίτι μας. Τότε ψάχνουμε να βρούμε τι ευκολίες και ανέσεις θα πρέπει να μας προσφέρει κάθε παράθυρο και πόρτα.

Υλικά και εξοπλισμός

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των υλικών  και του εξοπλισμού είναι η θέση του σπιτιού, οι καιρικές συνθήκες της περιοχής, το πού θα τοποθετηθεί και πού θα «βλέπει» κάθε άνοιγμα, καθώς και το πώς εξυπηρετεί καλύτερα να ανοίγουν τα φύλλα του. Ως προς την εξωτερική προστασία, μπορείτε να επιλέξετε παντζούρια, ρολά ή σήτες, ειδικού μηχανισμούς και μονωτικά υλικά για περισσότερη ενίσχυση. Αν έχετε χρησιμοποιήσει μονωτικά υλικά στην κατασκευή των τοίχων σας, το σωστό είναι να τα επεκτείνετε και στα κουφώματα.

Πόρτες  

Πρωταρχικός ρόλος τους είναι να εξυπηρετούν την είσοδο και την έξοδο και να παρέχουν ασφάλεια. Παράλληλα, όμως, συμμετέχουν στη διαμόρφωση και της αισθητικής της κατοικίας. Ανάλογα με τη θέση τους χωρίζονται σε εσωτερικές και εξώπορτες.  Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν, κλασικές και πιο διαδεδομένες είναι οι πόρτες με τους μεντεσέδες. Για να ανοίξουν ή να κλείσουν, περιστρέφονται γύρω από τον κατακόρυφο άξονα που σχηματίζει η σύνδεσή τους με το πλαίσιο. Πολύ συνηθισμένες είναι επίσης οι συρόμενες, οι οποίες είτε εφάπτονται στον τοίχο είτε μπαίνουν μέσα σε αυτόν. Τέλος, υπάρχουν και οι πτυσσόμενες που ανοίγουν και κλείνουν διπλώνοντας σαν ακορντεόν. Αν σας ενδιαφέρει η εξοικονόμηση χώρου, προτιμήστε συρόμενες ή πτυσσόμενες πόρτες.

Το ξύλο είναι το πιο διαδεδομένο υλικό τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές πόρτες. Οι ξύλινες πόρτες μπορεί να είναι ολόκληρες από μασίφ ξύλο ή να έχουν ξύλινο σκελετό με γέμισμα από διάφορα στοιχεία. Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής διακρίνονται στις ταμπλαδωτές, όπου στοιχεία από ξύλο ή γυαλί μπαίνουν ένθετα στον σκελετό, στις καρφωτές, οι οποίες έχουν ξύλινα φύλλα ή σανίδες καρφωμένες στον σκελετό και στις πρεσαριστές, με φύλλα από ξύλο ή κοντραπλακέ, που πρεσάρονται στον σκελετό καλύπτοντάς τον και από τις δύο πλευρές.

Οι εξώπορτες κατασκευάζονται πολύ συχνά και από μέταλλο, κυρίως σίδηρο ή αλουμίνιο, ενώ τελευταία κυκλοφορούν και εξωτερικές πόρτες από PVC. Τα συνθετικά υλικά χρησιμοποιούνται κυρίως για εσωτερικές πόρτες και συνήθως στις πτυσσόμενες.

Εξωτερικές πόρτες – παράθυρα

Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες προσφέρουν φως, εξαερισμό και θέα, ενώ συμβάλλουν στη διαμόρφωση της εξωτερικής όψης του σπιτιού. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ή κατασκευή τους και η προσαρμογή τους, ώστε να εξασφαλιστεί η στεγανότητα, η ηχομόνωση και η θερμομόνωση. Φροντίστε, τέλος, να μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα σε περίπτωση φθοράς.

Το υψηλό κόστος και οι αυξημένες απαιτήσεις του σε συντήρηση περιόρισαν τη χρήση του ξύλου για αρκετά χρόνια. Τελευταία, όμως, με τη βοήθεια της τεχνολογικής εξέλιξης έχει επανέλθει. Σήμερα θα βρείτε στην αγορά κουφώματα από ξύλο με ειδική επεξεργασία για μεγαλύτερη αντοχή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν επιλέξετε ξύλινα κουφώματα, καλό θα είναι κάθε πέντε χρόνια να τα συντηρείτε. Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ, ανθεκτικό, οικονομικό και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Κουφώματα από αλουμίνιο θα βρείτε σε όλους τους τύπους. Τα κουφώματα από συνθετικά υλικά είναι ελαφρά, ανθεκτικά και δεν απαιτούν συντήρηση. Προσφέρουν ικανοποιητική ηχομόνωση, θερμομόνωση και προστασία από τη φωτιά, έχουν όμως πολύ υψηλότερο κόστος από το αλουμίνιο. Μία από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των κουφωμάτων είναι ο συνδυασμός υλικών.

Αν θέλετε μπορείτε να έχετε εσωτερικά ξύλο και εξωτερικά αλουμίνιο ή PVC. Η επιλογή αυτή εξυπηρετεί κυρίως αισθητικούς λόγους. Αν την προτιμήσετε, προσέξτε ιδιαίτερα τον τρόπο σύνδεσης των υλικών ώστε να μην περνάει υγρασία ανάμεσά τους και λάβετε υπ’ όψιν τον διαφορετικό βαθμό συστολής και διαστολής τους.

TIPS

  1. 1.     Θερμομόνωση και ηχομόνωση

Τα τζάμια με ενισχυμένο πάχος εξασφαλίζουν καλύτερη ηχομόνωση, ενώ η θερμομόνωση επιτυγχάνεται με διπλά τζάμια όπου το διάκενο ανάμεσά τους γεμίζεται με αδρανές αέριο, συνήθως ήλιο ή αργό.

2. Καλύτερος εξαερισμός

Για την κουζίνα και το μπάνιο προτιμήστε παράθυρα με ανάκλιση. Θα μπορείτε έτσι να έχετε συνεχή εξαερισμό του χώρου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τοποθετήστε εξαεριστήρες με ισχύ και φροντίστε να αερίζετε τακτικά τα δωμάτια αυτά.

3Συρόμενα ανοίγματα .

Αν το σπίτι σας είναι εκτεθειμένο σε ρεύματα και ανέμους, προτιμήστε συρόμενα κουφώματα για να μπορείτε να ρυθμίζετε εύκολα κάθε φορά το άνοιγμά τους. Τα κουφώματα που έχουν ανάκλιση εξυπηρετούν επίσης σε αυτή την περίπτωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey