Συστήματα ασφαλείας

09/04/2014 - 15:26

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατεύσουμε την περιουσία μας και γενικά τον χώρο μας από τους διαρρήκτες που καιροφυλακτούν.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατεύσουμε την περιουσία μας και γενικά τον χώρο μας από τους διαρρήκτες που καιροφυλακτούν. Αρκεί να λείψει κανείς λίγο χρόνο από το σπίτι του και να πέσει θύμα διάρρηξης. Η αθρόα είσοδος στη χώρα μας αλλοδαπών, η έλλειψη εργασίας και η άσχημη οικονομική κατάσταση οδηγούν πολλούς στην εύκολη λύση της κλοπής.

Οι διαρρήκτες λοιπόν γίνονται ολοένα πιο επιθετικοί και πιο επινοητικοί και είναι απολύτως αναγκαίο να αντιμετωπισθούν, να χρησιμοποιηθεί ένα σωστό σύστημα εργασίας, το οποίο, εκτός του ότι πρέπει να πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, πρέπει να μελετηθεί και να εγκατασταθεί σωστά από σωστούς και ειδικευμένους τεχνικούς και όχι από τον πρώτο τυχόντα.

Τι θα πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς για να κάνει τη σωστή επιλογή ενός συστήματος ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατεύσει τον χώρο του; Αρκεί να ακούσει ο γείτονάς του και να κάνει το ίδιο και εκείνος; Η απάντηση είναι όχι. Κάθε χώρος έχει τη δική του ιδιομορφία και θα πρέπει το σύστημα ασφαλείας να προσαρμοστεί στον συγκεκριμένο χώρο. Ας δούμε τι είναι λοιπόν σύστημα ασφαλείας και τις επιμέρους μονάδες που το αποτελούν.

Σύστημα ασφαλείας είναι το σύνολο εκείνο των συσκευών που ανιχνεύει την είσοδο ανεπιθύμητων ατόμων στον προστατευόμενο χώρο και δίνει συναγερμό είτε τοπικό με σειρήνες είτε ειδοποιεί την αστυνομία ή ειδικά κέντρα λήψεως σημάτων συναγερμού. Ένα σύστημα συναγερμού αποτελείται από:

Κεντρική μονάδα ελέγχου: Είναι η καρδιά του συστήματος ασφαλείας. Δέχεται τις εντολές από τους διάφορους ανιχνευτές, τις επεξεργάζεται και δίνει εντολή στα όργανα σήμανσης ή ειδοποίησης. Η κεντρική μονάδα ελέγχου πρέπει να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

Να προστατεύει όλες τις καλωδιώσεις της εγκατάστασης από κάψιμο ή βραχυκύκλωμα και να δίνει συναγερμό είτε η κεντρική μονάδα είναι σε λειτουργία είτε όχι.Να αυτοπροστατεύεται και να δίνει συναγερμό, όταν κάποιος προσπαθεί να επέμβει στο εσωτερικό της.

Να μπορεί να λειτουργεί αρκετές ώρες από τη στιγμή που θα διακοπεί η τάση της ΔΕΗ με τις ενσωματωμένες μπαταρίες, τις οποίες και θα επαναφορτίζει αυτόματα, μόλις η τάση επανέλθει.Να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ανεξάρτητα διάφορους χώρους μέσω ζωνών, ώστε ο ιδιοκτήτης να έχει τη δυνατότητα να θέτει εκτός λειτουργίας κάποιες από αυτές, ανάλογα με τις ανάγκες του (λειτουργία ημέρας ή νύχτας).Να έχει ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση για την είσοδο ή την έξοδο από τον προστατευόμενο χώρο, χωρίς να ενεργοποιείται ο συναγερμός.

Να μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης, μέσω κάποιου ποδοδιακόπτη ή χειρομπουτόν, ακόμη και αν το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, και να υπάρχει δυνατότητα επιλογής του τύπου του συναγερμού (ηχητικός ή σιωπηρός).Να έχει τη δυνατότητα να ελέγχεται μέσω κλειδαριάς ή πληκτρολογίου.

Ο έλεγχος μέσω τηλεχειριστηρίου δε συνίσταται για λόγους ασφαλείας. Ο πλέον ασφαλής τρόπος είναι με τη χρήση ηλεκτρονικής κλειδαριάς.Να διαθέτει μνήμες για την ένδειξη των ζωνών που έδωσαν συναγερμό.Να διαθέτει εξόδους για την τροφοδοσία των ανιχνευτών και των σειρήνων και να έχει ή να μπορεί να συνδεθεί με τηλεφωνητή ή κωδικοποιητή για την ενημέρωση των υπευθύνων σε περίπτωση συναγερμού.Να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των ζωνών, την κατάσταση της μπαταρίας, την παρουσία ή μη της τάσεως των 220V, την κατάσταση λειτουργίας (όπλιση - αφόπλιση) κ.λπ.

Ανιχνευτές: Είναι οι συσκευές εκείνες που ανιχνεύουν την είσοδο ή την παρουσία ατόμων μέσα στον προστατευόμενο χώρο και δίνουν την πληροφορία στην κεντρική μονάδα.

Διακρίνονται σε εκείνους που χρησιμοποιούνται για την περιμετρική προστασία του χώρου (μαγνητικές επαφές, κρουστικές και δονητικές επαφές, ανιχνευτές θραύσεως υαλοπινάκων) και σε εκείνους που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ατόμων μέσα ή έξω από τον προστατευόμενο χώρο ( δέσμες υπέρυθρων ακτινών, ανιχνευτές υπέρυθρων ακτίνων, ανιχνευτές μικροκυμάτων διπλής τεχνολογίας).

- Μαγνητικές επαφές: Τοποθετούνται σε πόρτες και παράθυρα και δίνουν συναγερμό, όταν η πόρτα ή το παράθυρο ανοίξει ελάχιστα εκατοστά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μαγνητικών επαφών ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου (εξωτερικές ή χωνευτές, πλαστικές ή μεταλλικές, επαφές για γκαραζόπορτες).

- Κρουστικές ή δονητικές επαφές: Χρησιμοποιούνται για προστασία υαλοπινάκων ή τοίχων και δίνουν συναγερμό σε περίπτωση κρούσης ή δόνησης.

- Ανιχνευτές θραύσεως υαλοπινάκων: Ανιχνεύουν τη συχνότητα θραύσεως των τζαμιών και δίνουν συναγερμό, όταν σπάσει κάποιο στον χώρο που είναι τοποθετημένοι. Τελευταία οι ανιχνευτές αυτοί έχουν τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό με τη χρήση των μικροϋπολογιστών που ανιχνεύουν μόνο το σπάσιμο των τζαμιών, απορρίπτοντας κάθε άλλο ήχο.

- Σειρήνες: Είναι μεγάλης ισχύος και χρησιμοποιούνται αφενός για να ασκήσουν ψυχολογική βία στον διαρρήκτη και αφετέρου για να ειδοποιήσουν τους περίοικους για τη διάρρηξη. Διακρίνονται σε απλές, σε αυτοτροφοδοτούμενες και σε αυτοπροστατευόμενες και αυτοτροφοδοτούμενες. Οι απλές χρησιμοποιούνται κυρίως στο εσωτερικό του προστατευόμενου χώρου, ενώ οι άλλες στον εξωτερικό χώρο. Οι αυτοτροφοδοτούμενες είναι σειρήνες μέσα σε κουτί (πλαστικό ή μεταλλικό) με ενσωματωμένη μπαταρία και δίνουν συναγερμό ακόμη και όταν καούν τα καλώδιά τους ή ανοίξει το καπάκι προστασίας και πολλές φορές όταν αποκολληθούν από τον τοίχο.

Οι αυτοτροφοδοτούμενες και αυτοπροστατευόμενες επιπλέον διαθέτουν και δεύτερο καπάκι εσωτερικά από το πρώτο, ώστε, αν κάποιος αφαιρέσει το πρώτο, να είναι αδύνατον να τις εξουδετερώσει, όπως συμβαίνει με τις απλές αυτοτροφοδοτούμενες. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν και κάποιες που δίνουν συναγερμό και όταν προσπαθήσουν να τις σπάσουν ή να τις εξουδετερώσουν, ρίχνοντας αφρό στο εσωτερικό τους. Αυτές είναι και οι πλέον ασφαλείς σειρήνες. Πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι μία σειρήνα μέσα σε κουτί δεν είναι αναγκαστικά και αυτοπροστατευόμενη και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη.

- Τηλεφωνικοί επιλογείς: Είναι συσκευές που, όταν εκδηλωθεί συναγερμός, παίρνουν όποια τηλέφωνα είναι προγραμματισμένα στη μνήμη τους και ειδοποιούν τις αστυνομικές αρχές ή τους ιδιοκτήτες για την απόπειρα διάρρηξης, μεταδίδοντας το μήνυμα που είναι ηχογραφημένο στη μνήμη τους.

- Κωδικοποιητές: Είναι συνδεδεμένοι με κάποιο σταθμό λήψης σημάτων συναγερμού, στον οποίο και μεταδίδουν μέσω τηλεφωνικής γραμμής, εκτός από το σήμα συναγερμού, και άλλες πληροφορίες όπως: όπλιση, αφόπλιση, διακοπή τροφοδοσίας, πτώση της τάσης της μπαταρίας κ.λπ.

Ο πλέον ασφαλής τρόπος μετάδοσης αυτών των πληροφοριών είναι η απευθείας σύνδεση του προστατευόμενου χώρου με τις αστυνομικές αρχές μέσω εξωκείμενης γραμμής, η οποία δίνει συναγερμό ακόμη και όταν αυτή παραβιασθεί, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που, όταν κοπεί η τηλεφωνική γραμμή, αυτοί αχρηστεύονται.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές και εν συντομία οι συσκευές που αποτελούν ένα σύστημα συναγερμού. Πέρα όμως από τη σωστή επιλογή των συσκευών, εκείνο που επίσης πρέπει να προσέξει κανείς είναι η σωστή επιλογή των ατόμων που θα κάνουν την εγκατάσταση. Ένα άριστο σύστημα συναγερμού μη σωστά εγκατεστημένο δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Γι' αυτό αποφεύγετε τους ευκαιριακούς και αναζητήστε ανθρώπους με πείρα, τεχνική αρτιότητα, αξιοπιστία. Κάντε μια έρευνα αγοράς και εντοπίστε εκείνους που θα σας δώσουν την αίσθηση ότι πληρούν τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένας σωστός επαγγελματίας του χώρου.

- Δέσμες υπέρυθρων ακτίνων: Υπάρχουν δύο κατηγορίες, για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αποτελούνται από τον πομπό που εκπέμπει μια αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία και τον δέκτη που τη λαμβάνει. Όταν διακοπεί η δέσμη αυτή, έχουμε συναγερμό.

- Παθητικοί ανιχνευτές υπέρυθρων ακτίνων: Είναι κατάλληλοι για την ανίχνευση ατόμων μέσα στον προστατευόμενο χώρο. Ανιχνεύουν τη μεταβολή της θερμοκρασίας στον χώρο. Όταν εισέρθει κάποιο άτομο μέσα στο περιβάλλον του ανιχνευτή, η υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει το σώμα του ανιχνεύεται από τον ανιχνευτή και, επειδή η θερμοκρασία του χώρου είναι διαφορετική από αυτήν που δέχεται από το ανθρώπινο σώμα, δίνει συναγερμό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανιχνευτών υπερύθρων ακτίνων: οροφής, τοίχου, κουρτίνας διαδρόμου).

- Ανιχνευτές μικροκυμάτων: Ανιχνεύουν κίνηση ατόμων μέσα στον χώρο. Η κίνηση κάποιου ατόμου μέσα στον παγιδευμένο χώρο μεταβάλλει τη συχνότητα που λαμβάνει ο ανιχνευτής, με αποτέλεσμα να έχουμε συναγερμό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση αυτών των ανιχνευτών, ώστε να αποφύγουμε προβλήματα ψευδοσυναγερμών.

- Ανιχνευτές διπλής τεχνολογίας: Είναι συνδυασμός των δύο παραπάνω τύπων ανιχνευτών σε έναν. Ο συνδυασμός αυτός μειώνει τις πιθανότητες ψευδοσυναγερμών, γιατί για να δοθεί συναγερμός πρέπει να γίνει ανίχνευση του ατόμου μέσα στον χώρο ταυτόχρονα και από τους δύο ανιχνευτές (κίνηση και μεταβολή θερμοκρασίας).

Συσκευές έκτακτης ανάγκης

Πέρα από τους ανιχνευτές χρησιμοποιούνται για να δώσουν συναγερμό τα ποδόπληκτρα ή τα χειρόπληκτρα, σε περίπτωση απειλής ή ληστείας. Τοποθετούνται κυρίως σε σημεία μη ορατά και συνήθως δίνουν σιωπηρό συναγερμό.

Ανιχνευτές προστασίας χρηματοκιβωτίων

Για την προστασία των χρηματοκιβωτίων χρησιμοποιούνται συσκευές που ανιχνεύουν τα χτυπήματα, τη δόνηση και την προσπάθεια παραβίασης των χρηματοκιβωτίων με οξυγόνο. Οι ανιχνευτές αυτοί είναι καλό να συνδυάζουν και τους τρεις προαναφερθέντες τρόπους ανίχνευσης.

Συσκευές σήμανσης συναγερμού

Ο συναγερμός εκδηλώνεται τοπικά με σειρήνες ή σε απόσταση μέσω τηλεφωνητών ή κωδικοποιητών. Επίσης, με ευθεία σύνδεση με τις αστυνομικές αρχές μέσω εξωκείμενης γραμμής.

Οι τιμές των συστημάτων συναγερμού ποικίλουν. Εξαρτώνται από την αξία των συσκευών και από τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία ή ο εγκαταστάτης που θα επιλέξετε. Ένα σύστημα συναγερμού, που προσφέρει μία αξιόλογη ασφάλεια, εγκατεστημένο από έναν σωστό εγκαταστάτη για έναν μικρό χώρο ξεκινά από 120.000 με 130.000 και ανεβαίνει ανάλογα με τον χώρο που έχουμε και τον τρόπο που θέλουμε να τον ασφαλίσουμε.

Έχοντας λοιπόν μια γενική εικόνα ενός συστήματος συναγερμού και με την ενημέρωση που θα σας γίνει από τον εγκαταστάτη που θα επιλέξετε, μπορείτε να βρείτε την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση για την περίπτωσή σας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey