Αντιδράσεις από τους αμπελουργούς και οινοποιούς της Λήμνου

Όχι στην εκρίζωση των αμπελώνων

02/08/2012 - 14:03

Αντιδράσεις προκαλεί στη Λήμνο, καθώς και στ’ άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η απόφαση συνέχισης του προγράμματος εκρίζωσης των αμπελώνων.

Αντιδράσεις προκαλεί στη Λήμνο, καθώς και στ’ άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η απόφαση συνέχισης του προγράμματος εκρίζωσης των αμπελώνων. Οι αμπελοπαραγωγοί του νησιού, αλλά και οι οινοποιοί, μιλούν για αφανισμό της αμπελουργίας αν συνεχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, ενώ στο θέμα παρενέβη και η Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που έγινε γνωστή για την αναγκαστική εκρίζωση κι έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους αμπελοπαραγωγούς της Λήμνου, οι αμπελουργοί που δε θα εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν ότι είναι «δικαιολογημένη η οργή των αγροτών και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Κρασιά από τρίτες χώρες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, μιλώντας στο «Ε» τονίζει: «Δεν είναι θετικό να οδηγούμαστε σε εκριζώσεις των αμπελώνων με πρόσχημα την αποζημίωση, γιατί αυτές οι πολιτικές είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και της βιομηχανοποίησης. Με τον τρόπο αυτό μπαίνουν στη χώρα μας κρασιά από τρίτες χώρες, αμφιβόλου ποιότητας, με πολύ χαμηλές τιμές και εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε.»
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεται, χρειάζεται να είναι ως προς την ενίσχυση του αμπελώνα, καθώς «στη Λήμνο έχουμε ξεχωριστές ποικιλίες, τα κρασιά μας είναι πολυβραβευμένα και τέτοιες πρακτικές δε θα πρέπει να εφαρμόζονται, γιατί θα οδηγήσουν στον αφανισμό το λημνιακό αμπελώνα».
Σ’ ό,τι αφορά στα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της κρίσης στην αγορά κρασιού, ο κ. Μαρινάκης σημειώνει: «Η αγορά του κρασιού έχει υποστεί μείωση κατά 30% στο εμφιαλωμένο, αλλά έχει αύξηση το κρασί χύμα, κατά 15%. Όμως ο στόχος μας είναι να πουλάμε εμφιαλωμένο ποιοτικό κρασί.»

«Έγκλημα για τη Λήμνο»
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο ιδιοκτήτης του Κτήματος Χατζηγεωργίου, οινοποιός Πέτρος Χατζηγεωργίου. «Είμαι κατά αυτής της απόφασης και ειδικά για τη Λήμνο, που το κρασί είναι ονομασίας προέλευσης, θεωρώ ότι είναι έγκλημα. Αντί να αναβαθμίζουμε τις ποικιλίες και ν’ αναδείξουμε τα ποιοτικά κρασιά μας, δεν πρέπει να συνηγορούμε σε αποφάσεις που αφανίζουν τον αμπελώνα.»
Όμως και οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν ότι «ο αμπελοοινικός τομέας οφείλει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στη χώρα μας, όχι μόνο για λόγους υπαρκτών συγκριτικών ποιοτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και συμβολής στο ελληνικό τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό μας», ενώ τάσσονται υπέρ της υλοποίησης μιας μακρόπνοης αμπελουργικής πολιτικής, με πυλώνες «την ποιότητα, τη βιολογική παραγωγή, την προτεραιότητα στις ελληνικές ποικιλίες, την πλήρη νομιμότητα καλλιεργειών και προϊόντος, την προώθηση των κρασιών μας με όχημα την ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό, το ελληνικό τοπίο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey