Χριστούγεννα στην Ίμβρο

26/12/2020 - 09:54

Σπίτι για σπίτι δεν άφησε που να μην επισκεφθεί τούτες τις μέρες, ο αεικίνητος συμπατριώτης μας Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος Συκής, τα φετινά Χριστούγεννα, προσφέροντας δέματα με εφόδια στους ηλικιωμένους ρωμιούς και γλυκά που έφτιαξαν στο μαγειρείο της Μητρόπολης οι ενορίτισσες. Λίγοι βέβαια οι έλληνες αλλά τα κάλαντα, από τα παιδιά του ελληνικού Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ακούστηκαν και πάλι στο νησί. Πέντε καινούργιες ελληνικές οικογένειες εγκαταστάθηκαν - παλινόστησαν φέτος στην Ίμβρο και μία στην Τένεδο. Στην Τένεδο, όπου λόγω Covid, καθώς θεωρείται ασφαλής τόπος, οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν φθάνοντας από 2 εκατ. λίρες έως 2 εκατ. δολάρια ανάλογα! Μάλιστα στην Τένεδο αν όλα πάνε καλά, γιατί υπάρχει και το πρόβλημα περιορισμών κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, τα Φώτα θα γίνει χειροτονία ιερέα για τις ανάγκες της ελληνικής κοινότητας και μετά την λειτουργία θα ρίξουν στη θάλασσα τον Σταυρό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης


O Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.)συντόνισαν την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Κωνσταντινουπολίτικων, Ιμβριακών και Τενεδιακών Σωματείων από όλες τις ηπείρους, για να συνεορτάσουν τα Χριστούγεννα και να στείλουν μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης σε όλο τον κόσμο, που δοκιμάζεται από την πανδημία. Ακούστηκαν κάλαντα από παιδιά και νέους, με πρώτους τους νέους της Ίμβρου, χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Σωματείων, παραδοσιακά τραγούδια κ.α. Και βεβαία το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, πρέπει να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία επιβάλλουν οι υπεύθυνες αρχές. Και να έχουμε πίστη και ελπίδα, ότι η θλίψη και το κακό, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν έχουν τον τελευταίο λόγο στην ιστορία.»

Ανάδειξη αρχαιοτήτων σε Σμύρνη και Καραμπούκ (Αδριανάπολις)

Οι γείτονές μας αρέσκονται ιδιαίτερα σε μεγαλοστομίες και ρέπουν στον μιμητισμό. Στη Σμύρνη, λοιπόν, καθώς προχωρά η αρχαιολογική έρευνα και οι ανασκαφές και άρχισε να αποκαλύπτεται το αρχαίο ελληνικό θέατρο της πόλης στην συνοικία Καντιφέ Καλέ, στο κέντρο, μιλούν για «Νέα Έφεσο», προσδοκώντας βέβαια στα οφέλη που θα φέρει ο τουρισμός, όπως συμβαίνει στην Έφεσο. Ανάλογη είναι και η γνώμη των κατοίκων στο Karabuk (αρχαία Αδριανούπολη) βόρεια της Άγκυρας, στο μέσο περίπου της απόστασης για την Πόλη. Εκεί εντυπωσιασμένοι από τα μωσαϊκά δάπεδα που έρχονται στο φως σε ερείπια μνημείων κυρίως Βυζαντινής περιόδου μιλούν για «Νέο Ζεύγμα». Τα μωσαϊκά από την αρχαία πόλη Ζεύγμα, στην Ν.Α. Τουρκία, που εκτίθενται στο μουσείο του Γκαζιαντέπ, πράγματι θεωρούνται μοναδικά και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες. Στη Σμύρνη προχθές ο Δήμαρχος Tunç Soyer, επισκέφθηκε τα σκάμματα των ανασκαφών και δήλωσε σχετικά: «Στόχος του Μητροπολιτικού Δήμου είναι να γιορτάσει την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας (29/10/2023) με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο, όπου πιστεύεται ότι όπως στην αρχαιότητα, 21.000 άνθρωποι θα συνεορτάσουν τη δημοκρατία στο χώρο αυτόν». Πάντως οι ανασκαφές που συνεχίζονται και την χειμερινή περίοδο έχουν φθάσει στις κερκίδες του δυτικού ημικυκλίου του θεάτρου, αποκαλύφθηκαν επίσης επτά χώροι στα παρασκήνια ενώ πραγματοποιούνται ανασκαφές στην πλατφόρμα της σκηνής. Έχουν ακόμη πολύ δρόμο…!

 

Δημοτικό Συνεταιριστικό κατάστημα - Πωλητήριο στο Αϊβαλί

Στη σκεπαστή λαχαναγορά στο κέντρο του Αϊβαλί, άνοιξε προχθές κατάστημα έκθεσης και πώλησης τοπικών βιολογικών προϊόντων της περιοχής, όπως λάδι, ελιές, σαπούνι, τραχανάς, χυλοπίτες, τυρί, μαρμελάδα, αποξηραμένα όσπρια και φρούτα τσάι από τοπικά βότανα. Όλα αυτά παράγονται από τον Συνεταιρισμό Παραγωγής και Μάρκετινγκ του Αϊβαλί, την ίδρυση του οποίου ενθάρρυνε και υποστήριξε ο Δήμος και σ’ αυτό το πλαίσιο τους παραχώρησε δωρεάν δημοτικό χώρο ως κατάστημα διάθεσής της παραγωγής του. Εκτός από τα αγαθά παραγόμενα στο Αϊβαλί, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν κι άλλα τυποποιημένα προϊόντα από αντίστοιχους συνεταιρισμούς άλλων περιοχών. Ο Δήμαρχος Μεσούτ Εργκίν παρέστη στα εγκαίνια του καταστήματος και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Η πανδημία μας έδωσε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της παραγωγής μας και η αλληλεγγύη μεταξύ μας.»

 

Τετραήμερο Πρωτοχρονιάς με καθολικό lock down

Ισχύει από τις 21:00 την Πέμπτη 31 Δεκ. ’20, έως τις 05:00 τη Δευτέρα, 4 Ιαν. ’21. Τα περιοριστικά αυτά μέτρα δεν πτόησαν τα μεγάλα ξενοδοχεία να προγραμματίσουν ρεβεγιόν για τους πελάτες τους (εσώκλειστους), διαφημίζοντας παροχές πακέτου 4 διανυκτερεύσεων, όσο δηλαδή διαρκεί το lock down και με τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπουν οι κανονισμοί: μειωμένη κάλυψη, αποστάσεις κλπ. Ήλθε όμως προχθές εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύει τη διαφήμιση διοργάνωσης δείπνου ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία, απαγορεύεται η μουσική (ζωντανή και μη) μετά τις 10 το βράδυ, όπως και το σερβίρισμα φαγητών. Εντέλλονται οι διοικητές Επαρχιών (Καϊμακάμηδες) να εποπτεύσουν αυστηρά τα μέτρα και να επιβάλλουν πρόστιμα. Έτσι μάλλον καθίσταται ανέφικτος ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς τουλάχιστον όπως γινόταν παλιά στα ξενοδοχεία. Και, οι ξενοδόχοι στο Μπόντρουμ, στον Τσεσμέ και σε άλλα παραθεριστικά κέντρα, που έλπιζαν σε κάποια κίνηση το 4μερο απογοητεύτηκαν.

Κορονoϊός-Αϊβαλί

Πόρτα-πόρτα γυρίζουν οι Μπεκτσίδες (συνοικιακοί αστυνομικοί) τα σπίτια να ελέγχουν αν παραμένουν μέσα και τηρούν την καραντίνα όσοι ιχνηλατήθηκαν ως ενεργά η πιθανά κρούσματα. Αν δεν σε βρούνε, θυροκολλούνε ειδοποίηση και επιβάλλουν πρόστιμο!

Φροντίδα για τα αδέσποτα: Υπάλληλοι της δημοτικής Αστυνομίας έχουν επιφορτισθεί και με το τάισμα των αδέσποτων ζώων τις ημέρες της καραντίνας που δεν κυκλοφορούν άνθρωποι στους δρόμους. Συνολικά 164 Μπεκτσίδες και άλλοι 129 δημοτικοί αστυνομικοί απασχολούνται αυτή την περίοδο στο Αϊβαλί για την τήρηση των μέτρων και των υποχρεώσεων που επιβάλλει η πανδημία!

Κορονοϊός - Αδραμύτι

Με δημόσια δήλωση του Δημάρχου Selman Hasan Arslan, κατασίγασαν οι φήμες και αποκαταστάθηκε η αλήθεια περί σκανδάλου που τις τελευταίες ημέρες απασχολούσε την κοινή γνώμη της πόλης, σχετικά με χρηματισμό αυτών που πλένουν τα σώματα των αποβιωσάντων από κορονοϊό στο νεκροτομείο. Κατά τα μουσουλμανικά έθιμα οι νεκροί πρέπει να πλένονται πριν ενταφιασθούν, γι’ αυτό και στα νεκροτομεία υπάρχουν σχετικές υποδομές πλύσης. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι διπλασιάζονται οι εγκαταστάσεις πλύσεις στα νεκροτομεία και διέψευσε τις μακάβριες φήμες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey