Χειμωνιάτικη καλοκαιρία με λιγότερα και ακριβότερα ψάρια

21/01/2023 - 19:00

Σχεδόν τέλειωσε η αλιευτική περίοδος για την παλαμίδα και κανονικά θα έπρεπε τώρα να υπάρχει πολύ γαύρος - χαμσί στην αγορά. Όμως οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες δεν ευνοούν. Όπως λεν οι ψαράδες τόσο αρνητικό περιβάλλον στην αλιεία του γαύρου έχει να παρατηρηθεί στη Μαύρη Θάλασσα εδώ και 20 χρόνια. Τέτοια εποχή συνήθως ο αλιευτικός στόλος κατευθυνόταν προς τις ακτές της Γεωργίας πιο κρύα νερά, αλλά κι εκεί φέτος δεν υπάρχει αρκετό ψάρι. Στην Ιχθυαγορά της Τραπεζούντας όπου τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή καθημερινά έφταναν μέχρι και 2000 κάσες με χαμσι φέτος δεν ξεπερνούν τις 500. Τούτη τη βδομάδα υπήρχαν στις ιχθυαγορές δύο είδη γαύρου 25 λίρες το κιλό τα μικρά και ισχνά (νόμιμά όμως ως προς το επιτρεπόμενο μέγεθος ψάρια) που πουλιούνται από 25 ως 40 και 50 λίρες το κιλό, και τα πιο παχιά προς 80 λίρες. Λόγω ανεπάρκειας αλιευμάτων δεν διατίθενται ψάρια στα εργοστάσια ιχθυοτρόφών κλπ. Η ποσότητα η ποιότητα και βέβαια η τιμή του γαύρου συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές των λοιπών ψαριών που κυμάνθηκαν αυτές τις μέρες: Σκουμπρί 80, Σαβρίδια 90, Μπακαλιάροι και Λαβράκια 160 λίρες. Το τσινακόπ (μικρό γουφάρι) δημοφιλές στη Τουρκία, που πριν ένα μήνα πουλιόταν 60 λίρες τώρα είχε 150 , ενώ το καλκάνι 200 λίρες το κιλό.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey