Τοποθέτηση επιγραφών για μετανάστες στον Έβρο       

14/02/2021 - 12:00

Τούτη τη βδομάδα οι τουρκικές αρχές ανάρτησαν κατά μήκος της όχθης του ποταμού Έβρου απ’ την πλευρά τους, επιγραφές -οδηγίες προς μετανάστες σε 6 γλώσσες. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος μετανάστευσης της επαρχίας Musa Aşılıoğl, «Η Τουρκία είναι περήφανη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταναστών» και ότι "Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει η ανθρωπιά στον Έβρο»! Οι πινακίδες εκτός απ’ τα προπαγανδιστικά μηνύματα ενημερώνουν που βρίσκεται ο πλησιέστερος κατοικημένος τόπος και τον αριθμό τηλεφώνου «157» επικοινωνίας και παροχής βοήθειας σε αλλοδαπούς. Μακάρι να εξυπηρετηθούν ανθρωπιστικοί σκοποί και να μην έχουμε «ιστορίες» στην μεθόριο όπως τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πλημμύρισαν από σκουμπριά οι ψαραγορές                                                                                 

Συνεχίζεται ως τις 28 Φεβρουαρίου η απαγόρευση αλιείας γαύρου (χαψί) στη Μαύρη Θάλασσα, που τροφοδοτεί με φτηνό  ψάρι όλη την Τουρκία. Έτσι ανέβηκαν οι τιμές γενικά των αλιευμάτων. Όμως, τούτη τη βδομάδα οι πάγκοι στις ψαραγορές (Στην Πόλη, Ανδιανούπολη, Τσανάκκαλέ κ.α.) γέμισαν με σκουμπρί που βρίσκεται τώρα σε αφθονία στη θάλασσα του Μαρμαρά. Από 30 λίρες, λόγω της υπερπροσφοράς σε ψάρια, η τιμή για το σκουμπρί πήγε στις 20 λίρες (2,5 ευρώ) το κιλό και ίσως πέσει κι άλλο. Το σκουμπρί (uskumru) είναι δημοφιλές ψάρι, ιδιαίτερα αυτή την εποχή στην Τουρκία και τρώγεται τηγανητό ή ψητό.

Ανοικτά τα ανθοπωλεία λόγω Αγ. Βαλεντίνου

Παρά το καθιερωμένο πια 56 ωρών Lockdown κάθε σ/κ, δόθηκε ειδική άδεια να ανοίξουν τα ανθοπωλεία και οι πάγκοι πώλησης λουλουδιών χθες το βράδυ και για σήμερα και την Κυριακή απ’ τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγεμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι …ερωτευμένοι! Προσφορές κάνουν και τα κοσμηματοπωλεία ειδικά για την ημέρα αφού η τιμή του χρυσού προς το παρόν κινείται σε χαμηλά επίπεδα 417 λίρες το γρ. έναντι ακόμη και 490 που είχε φθάσει στο Μπαϊράμι του καλοκαιριού. Πάντως με τα κλειστά καταστήματα και την βαρυχειμωνιά που έχει ενσκήψει η φετινή γιορτή τα’ αγίου Βαλεντίνου Sevgililer Günü για τους τούρκους, δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μεζέδες - Meze: Όπως και σε εμάς και γενικά στις κουζίνες της Μ. Ανατολής και στην Τουρκία μεζέδες είναι τα ορεκτικά, ζεστά και κρύα πιάτα που στολίζουν το τραπέζι και συνοδεύουν το ρακί, ώσπου να σερβιριστεί το κυρίως γεύμα. Η φίλη μας η Πελαγία η Σμυρνιά διάλεξε και προτείνει: Τσερκέζικο κοτόπουλο Çerkeztavuğu. Βράζουμε 1/2 κοτόπουλο (γίνεται και με περισσέματα) 4-5 φέτες ψωμί (ψίχουλα όχι κόρα) 200 γραμ. καρύδια, 1 κ. σ. καπνιστό κύμινο, 3-4 σκελίδες τριμμένο σκόρδο. Τα περνάμε όλα απ’ το μούλτι και βρέχουμε με χλιαρό ζωμό (περίπου 1, 5 ποτήρι) για να δέσουν τα υλικά. Μόλις πήξει στολίζουμε την επιφάνεια με καρύδια και πάπρικα και σερβίρουμε.

Paçangaböreği, σαν παστουρμαδόπιτα: Παίρνουμε 2 φύλλα τύπου κουρού, εκτός κι αν ανοίξετε δικό σας - σπιτικό. Ανάμεσά τους τοποθετείτε 2-3 φέτες παστουρμά και τριμμένο τυρί ή λεπτές φέτες τυρί που λιώνει. Ρολάρουμε τα μπουρέκια, βρέχοντας τις άκρες τους με λίγο νερό και τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λάδι) για 10 λεπτά την κάθε πλευρά, σε σιγανή φωτιά, χρησιμοποιώντας και 2-3 κομματάκια βούτυρο.

Σαλάτα Acılıezme: Το πιάτο αυτό υπάρχει παντού, σε λαϊκά και ακριβά εστιατόρια στην Τουρκία. Πικάντικος μεζές με καυτερή γεύση συνήθως έλκει την καταγωγή του απ’ τους Άραβες γι’ αυτό και λέγεται Antep ή Antakya σαλάτα, πόλεις της Ν.Α. Τουρκίας. Θα χρειαστείτε: 3 ντομάτες, 3 πιπεριές (καυτερές ή γλυκές ανάλογα τα γούστα σας), 3 σκελίδες σκόρδο, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.γ. πελτέ πιπεριάς, χυμό ενός λεμονιού, ελαιόλαδο,  2 κ.σ. σιρόπι από ρόδι, 1 κ.γ. ξερό δυόσμο, 1 κ.γ. μπούκοβο, 1/2 κ.γ. αλάτι. Αφαιρείτε  τους σπόρους απ’ τις τομάτες και τις πιπεριές και τις κόβετε σε πολύ μικρά κυβάκια, προσθέστε μετά τα αρωματικά και μπαχαρικά και τελευταία το λάδι με το σιρόπι ροδιού κι ανακατέψετε καλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey