Συνταγές με παλαμίδες της Πελαγίας

22/10/2022 - 14:00

Ήδη από τα χρόνια των Βυζαντινών όπου υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες, αλλά και παλαιότερα, οι παλαμίδες αποτελούσαν σημαντικό μέρος της διατροφής των κατοίκων της Μ. Ασίας και της Πόλης ιδιαίτερα, που τις κατανάλωναν τηγανητές ή τίς πάστωναν (κυρίως τις μεγάλές τις λακέρδες) για να τις διατηρήσουν και εκτός εποχής. Σε αφθονία τώρα το ψάρι και σε μας καθώς κατεβαίνουν τέτοια εποχή από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Η φίλη μας η Πελαγία μας δίνει ιδέες για να τις μαγειρέψουμε: 

ΠΑΛΑΜΙΔΕΣ ΠΛΑΚΙ(Palamuypilaki): Σοτάρουμε σχεδόν 1 κιλό κρεμμύδια μετά βάζουμε περίπου 1 - 1.5 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες σκόρδο και μαϊντανό. Τεμαχίζουμε την παλαμίδα, την απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και πάνω ρίχνουμε το σοταρισμένομείγμα. Ψήνουμε στο φούρνο 15’ στους 180. Μπορούμε εκτός από κρεμμύδια και ντομάτες να βάλουμε στον πάτο του ταψιού ελαφρώς επεξεργασμένα κι άλλα λαχανικά όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, πράσα ή πατάτες.  

ΠΑΛΑΜΙΔΕΣ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ (palamutkokoreç) Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια, 2 πιπεριές Φλωρίνης, 2 ντομάτες και κατεβάζουμε το τηγάνι απ τη φωτιά. Μετά προσθέτουμε κύμινο και μπουκοβο. Ψήνουμε μια μεγάλη παλαμίδα, την ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά, την μαδάμε και την ανακατεύουμε με τα σοταρισμένα υλικά. Βάζουμε το μείγμα πάνω σε ψωμί και σερβίρουμε. Το ονομάζουν «κοκορέτσι» επειδή λένε η γεύση του θυμίζει το γνωστό μας κοκορέτσι.  

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΠΑΛΑΜΙΔΕΣ (Palamutköfte): Βράζουμε μια μεγάλη παλαμίδα και την ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά. Σοτάρουμε 3 κρεμμύδια, 2 πατάτες τριμμένες, ένα φλιτζανάκι κουκουνάρι και ένα φλιτζανάκι σταφίδες Κορινθίας, αλατοπίπερο, μπαχάρι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό και σβήνουμε αμέσως. Μαδάμε το ψάρι και προσθέτουμε 2 αβγά ( ολόκληρα ή μόνον τα ασπράδια), 2 κ.σ. αλεύρι ανακατεύουμε και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τους τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey