Συνταγές με κυδώνια

08/10/2022 - 17:00

Οι Κυδωνιές λένε μας έρχονται απ’ τον Καύκασο και το Ιράν, στην Ελλάδα καλλιεργούνται απ το 650 π.Χ. και από εδώ εξαπλώθηκαν σ όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από την Αυστραλία. Η Τουρκία παράγει το 23% των κυδωνιών, ακολουθεί η Κίνα με 21%, το Ουζμπεκιστάν με 13%, το Μαρόκο το 7,8%, το Ιράν το 6,1% και άλλες χώρες με την Ελλάδα στο 0.6% της παγκόσμιας παραγωγής. Ιδιαίτερα δημοφιλές στη Τουρκία, όπου πέρα απ’ τα γλυκά χρησιμοποιείται και στη μαγειρική παραδοσιακά απ’ την Οθωμανική κουζίνα τότε που δεν υπήρχαν οι πατάτες. Η φίλη μας Πελαγία η Σμυρνιά ήταν αυτές τι μέρες ήταν πολυάσχολη. Πήγε στη Σμύρνη και στο Καράμπουρουν, μόλις επέστρεψε στα Χανιά όπου την περίμενε συνεργείο της τηλεόρασης RTL απ’ το Λουξεμβούργο για να μαγειρέψει μπάμιες με ψάρι, συνταγή που μας υποσχέθηκε να παρουσιάσει την επόμενη φορά. Αλλά μια άλλη καλή φίλη της στήλης από το Αϊβαλί η Νεμπαχάτ Ντινλέρ μας δίνει τη συνταγή για Επιδόρπιο κυδωνιού το δημοφιλέστερο στη Τουρκία έδεσμα που συνήθως προσφέρουν στα καλά εστιατόρια ως κέρασμα (ικράμ). Θα χρειαστείτε 4 κυδώνια, 2 φλ. ζάχαρη, 1,5 φλ. νερό και για την διακόσμηση καϊμάκι (κρέμα) και πράσινα φιστίκια. Πλένουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση, τα ξεφλουδίζουμε, καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και κρατάμε τα φλούδια και τους σπόρους τα οποία βάζουμε στο πάτο της κατσαρόλας. Πάνω τους τοποθετούμε τα κυδώνια και ρίχνουμε τη ζάχαρη, μετά προσθέτουμε νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα, μέχρι να μειωθεί το νερό και πάρει κόκκινο χρώμα. Σερβίρουμε με κρέμα και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης με ή χωρίς το σιρόπι που έβρασαν τα κυδώνια. Ακόμη η Νεμπαχατ Ντινλέρ ως Αιβαλιώτισα, όπου το όνομα της πόλης προέρχεται κατά την παράδοση απ τις κυδωνιές, μας προτείνει να δοκιμάσουμε Κυδώνια Πιλάφι με ρύζι ή πλιγούρι κάπως υπόξινη στη γεύση και βέβαια το γνωστό και παραδοσιακό και στη Μυτιλήνη κρέας κοκκινιστό «Κυδωνάτο», με ή χωρίς ολόκληρα κρεμμυδάκια στιφάδου και κάστανα.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey