Συνταγές με φακές της Πελαγίας

20/11/2021 - 20:00 Ενημερώθηκε 19/11/2021 - 15:08

Καθώς διανύουμε πια την νηστεία του 40ήμερου προ των Χριστουγέννων η φίλη μας, η Πελαγία απ’ τη Σμύρνη, μας προτείνει νηστίσιμες συνταγές με φακές. Η φακή, οφείλει το όνομά της στην ομοιότητα του καρπού με τον φακό του ματιού μας, είναι απ’ τις παλαιότερες (ήδη από την Νεολιθική εποχή) τροφές και ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία, χώρα που βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως στη παραγωγή της. Πέρα απ’ την πασίγνωστη σούπα στην Τουρκία, την Kirmizi Μercimek Corbasi , με κόκκινες φακές, που την βρίσκεις σχεδόν παντού,δοκιμάστε και :  

Φακές κεφτέδες με πλιγούριΒράζουμε 1 ποτήρι φακές σε 4 ποτήρια νερό. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε άλλο 1,5 ποτήρι βρασμένο νερό και 1.5 ποτήρι ψιλοκομμένο πλιγούρι. Σβήνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε και περιμένουμε να φουσκώσει το πλιγούρι με τον ατμό. Ύστερα σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 2 κ.σ. πελτέ τομάτας και 1/4 ποτήρι νερό. Ανοίγουμε την κατσαρόλα όπου έχει ήδη φουσκώσει το πλιγούρι ρίχνουμε και το σοταρισμένο κρεμμύδι κι ανακατεύομε. Μόλις κρυώνει, βάζουμε αλάτι, 1 κουταλάκι κύμινο, 1 κουταλάκι μπουκοβο, 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, μερικά φρέσκα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε, φορμάρουμε και είτε το σερβίρουμε σαν πιλάφι ή το πλάθουμε κεφτεδάκια και το προσφέρουμε μέσα σε φύλλο μαρουλιού με έξτρα χυμό λεμονιού. 

Πίτα με φακές (Μercimeklibörek): Βράζουμε 1 ποτήρι φακές, τι σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Μετά σοτάρουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και μπουκοβο και το ανακατεύουμε με τις φακές. Παίρνουμε 6 φύλλαή ανοίγουμε δικό μας, λαδώνουμε το ταψί, και βάζουμε λίγο άλειμμα (από λάδι και σόδα) ανάμεσα τα φύλλα. 3 φύλλα από κάτω, μετά βάζουμε την γέμιση, 3 φύλλα από πάνω. Σε κάθε στρώση φύλλου, βάζουμε άλειμμά. Μπορούμε να τυλίξουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε σε φύλλα και να φτιάξουμε μπουρέκια. Λαδώνουμε καλά και την επιφάνεια της πίττας και χαράζουμε όπως θέλουμε, πασπαλίζοντας με μπόλικο άσπρο και μαύρο σουσάμι. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 170 C. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey