Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων στην Φώκια

23/07/2022 - 14:00

Στο Δημοτικό πολιτιστικό κέντρο της Παλιάς Φώκιας, που φέρει το όνομα του δωρητή, Reha Midilli, που είχε σχέση με την Μυτιλήνη, συναντήθηκαν χθες αντιπροσωπείες της «Συνύπαρξης» απ την Λέσβο και της αντίστοιχης τουρκικής οργάνωσης (Ege Barış Derneği) που συνεργάζονται χρόνια τώρα για ζητήματα ειρήνης και πολιτισμού. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Φώκιας έγιναν αναφορές και ομιλίες σε τρία θέματα που συνδέουν τις Φώκιες με την Λέσβο - την Ελλάδα.

- Τα κοινά νομίσματα που κατά την αρχαιότητα 530 π.Χ. είχαν εκδώσει οι δύο αυτές πόλεις - Κράτη (Μυτιλήνη και Φώκια) από κοινού.

- Προσφυγικές ροές Ελλήνων προς την Τουρκία στη διάρκεια του B’ Παγκόσμιου Πολέμου, είτε για αποφυγή της πείνας, είτε στο δρόμο τους ως πολεμιστών προς τη Μ. Ανατολή.

- Αναφορά στα ταξίδια του ατμόπλοιου «Κουρτουλούς» με επισιτιστική βοήθεια (από διεθνείς οργανισμούς και Έλληνες της Αμερικής και της Πόλης) απ την Τουρκία στην λιμοκτονούσα (1941 -42) υπό Γερμανική κατοχή Ελλάδα. Την εκδήλωση και την παρουσία των Ελλήνων χαιρέτισε με μήνυμα του και ο Μητροπολιτικός Δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σογιέρ , ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος της τουρκικής «Συνύπαρξης». Παράλληλα με τις εκδηλώσεις οι Έλληνες και οι Τούρκοι ακτιβιστές συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μελλοντικές δράσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey