Συκώτι Αδριανούπολης (EdirneTavaCiğeri - YaprakCiğer)

03/12/2022 - 17:00

Έντιρνε (Αδριανούπουλη), πόλη συνόρων, μέρος που ενώνει την Ανατολή με την Δύση, μέρος όπου ανταμώνουν τα τρία ποτάμια, ο Τούντζας, ο Άρδας και ο Έβρος. Επί αιώνες στο Έντιρνε συναντιόνταν διαφορετικοί πολιτισμοί έγινε μάλιστα και πρωτεύουσα των Οθωμανών επί 92 ολόκληρα χρόνια, έως το 1453. Γι αυτό είναι γεμάτη από ιστορικά μνημεία διαφόρων εποχών, όπως παλάτια, τζαμιά, θεολογικές σχολές, κλειστές αγορές, ταβέρνες, λουτρά και πολλά άλλα. Πιο φημισμένο είναι το Τζαμί Σελιμιέ που σχεδίασε ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν. Φημισμένο όμως είναι και το τηγανητό συκώτι (τζιγιέρ) της Αδριανούπολης ή γιαπράκ (φύλλο) τζιγιέρ επειδή το συκώτι είναι ψιλοκομμένο σαν το φύλλο. Όποιος πάει στο Εντιρνέ και δεν γευτεί το τηγανητό συκώτι είναι σαν να μην πήγε! Η Σεχέρ Σοζέν από το Κουτσουκκουγιού, που έχει πάρα πολλούς φίλους εδώ στο νησί μας έδωσε τις οδηγίες για να το φτιάξουμε: Πλένουμε φρέσκο μοσχαρίσιο συκώτι και το καθαρίζουμε από τσίπες, νεύρα κλπ. Το βάζουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο, μερικοί και στην κατάψυξη και μετά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές μικρές φέτες. Το ξαναπλένουμε για να φύγει το αίμα ώσπου να αλλάξει χρώμα από κόκκινο να γίνει καφετί. Τα στραγγίζουμε ή και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το αλευρώνουμε καλά. Χτυπάμε ελαφρά για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα ρίχνουμε ένα - ένα στο τηγάνι με το καυτό ηλιέλαιο για 1 - 2 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα. Αλατίζουμε μετά το τηγάνισμα και σερβίρουμε. Συνοδεύεται από τηγανιτές αποξηραμένες καυτερές πιπεριές της τοπικής ποικιλίας Καράαγατς (προάστειο της Αδριανούπολης), κρεμμύδι σε κυβάκια με ψιλοκομμένο μαϊντανό με σουμάκ, και πρόβειο γιαούρτι για να απαλύνουν κάπως οι έντονες γεύσεις. Για πιο απαιτητικούς που διαθέτουν περισσότερο χρόνο οι κομμένες λεπτές φέτες του συκωτιού τοποθετούνται σε μαρινάρα που περιέχει: Ένα ποτήρι γάλα, μισό φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, χυμό ενός λεμονιού, ένα κ.γ. μαγειρική σόδα, ένα κ,γ. κόκκινο πιπέρι και μια πρέζα αλάτι. Σκεπάζουμε τα μαριναρισμένα συκωτάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τρεις ώρες.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey