Στο Αιβαλί: Επέτειος συνθήκης Λωζάννης           

09/02/2021 - 15:28

Την επέτειο της συνθήκης και της ανταλλαγής πληθυσμών που επιβλήθηκε μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, θυμήθηκαν και τίμησαν οι σύλλογοι «Ανταλλαγέντων» (εμείς τους αποκαλούμε «Πρόσφυγες») στην Πόλη, Σμύρνη, Σαμψούντα, Κουσάντασι κ.α. Στο Αϊβαλί ο σύλλογος Τουρκοκρητικών (Giritlides) παρά την πανδημία πραγματοποίησε τελετή μνήμης στο Μοσχονήσι και πέταξαν λουλούδια στη θάλασσα στην παραλία όπου αποβιβάστηκαν οι πρόγονοί τους. Στεφάνια απέστειλαν ο Μητροπολιτικός Δήμαρχος Μπαλίκεσίρ και ο Δήμαρχος Αϊβαλιού.

Εσωτερική οδοποιία - εξωραϊσμοί εισόδων πόλης

Μεγάλες ποσότητες κυβόλιθων γρανίτη προμηθεύτηκε ο Δήμος για κατασκευή και ανακατασκευή των λιθόστρωτων στο κέντρο της πόλης. Επίσης με δαπάνη του Μητροπολιτικού δήμου εξωραΐζεται ο περιβάλλον χώρος στους κόμβους της εθνικής οδού Σμύρνης - Τσανάκκαλε στις εισόδους για το Αϊβαλί.

Προετοιμασίες ενόψει θερινής περιόδου.                                                                                              

 Διαμαρτυρίες για ρύπανση ορυχείου: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έσπασαν τα αναχώματα στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στο χωριό Karaayit (ανατολικά του Αϊβαλιού πάνω απ’ την Αλτίνοβα) και νερά απ’ την λεκάνη πλύσης του μεταλλεύματος διέρρευσαν απ’ το ρυάκι στο γειτονικό φράγμα MadraBarage. Το νερό απ’ το φράγμα χρησιμοποιείται για άρδευση όμως κι ένα 11% του πόσιμου νερού του Αϊβαλιού προέρχεται από εκεί και βέβαια ελλοχεύουν κίνδυνοι ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Υπήρξε γενικός ξεσηκωμός οικολογικών οργανώσεων και διαμαρτυρίες για διακοπή λειτουργίας του ορυχείου. Τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης επέβαλε στην επιχείρηση του ορυχείου διοικητικό πρόστιμο 270 χιλιάδων TL ενώ παραπέμπεται και δικαστικά για ρύπανση του περιβάλλοντος και επανεξετάζεται η έτσι κι αλλιώς προσωρινή ως τώρα αδειοδότηση της εταιρείας. Πάντως οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.

Στη Σμύρνη                                                                                                                                                                

 Η κακοκαιρία και οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στη Σμύρνη πλημμύρισε ακόμη και το κέντρο, ενώ τόνοι λάσπης κατέκλυσαν οδικές αρτηρίες αυτοκίνητα βούλιαξαν και δυστυχώς ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Επίσης η πόλη δοκιμάστηκε τούτη τη βδομάδα  απ’ τους σεισμούς της Λέσβου, της Σάμου και του Ντένισλι, που ναι μεν δεν προκάλεσαν ζημιές και θύματα όπως ο μεγάλος σεισμός (της Σάμου) στις 30-10-20, αλλά δημιούργησαν πανικό στους κατοίκους και μεγάλη ανησυχία ιδιαίτερα στις συνοικίες Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Bayraklı και Bornova με τα προσχωσιγενή - χαλαρά εδάφη, όπου πολλά κτίρια έχουν ήδη υποστεί ζημίες απ’ τον προηγούμενο σεισμό.

Συνεχίζονται και επεκτείνονται οι διαμαρτυρίες για το Πανεπιστήμιο (Βοσπόρου).

Ο διορισμός στη θέση του Πρύτανη του εκλεκτού του προέδρου Ερντογάν, Μελίχ Μπολού, κατά παράβαση κάθε ακαδημαϊκής δεοντολογίας, δημιούργησε και εξακολουθεί να διατηρεί ένα κλίμα αντίδρασης σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς που διαρκώς διογκώνεται. Οι πρυτανικές εκλογές καταργήθηκαν απ’ το καλοκαίρι του 2016 και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων διορίζονται απ’ την Κυβέρνηση. Μέσα στη βδομάδα η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 170 άτομα σε διαδηλώσεις που έγιναν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα και σε άλλες πόλεις ακόμη και στο γειτονικό μας Αϊβαλί. Πέραν των ακαδημαϊκών ζητημάτων ένταση δημιουργήθηκε απ’ τις παράλληλες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και συμμετοχή ομάδων ΛΟΑΚΤΕ (LGTB) και τις ομοφοβικές δηλώσεις αξιωματούχων ακόμη και του προέδρου Ερντογάν, με αναφορές στο Ισλάμ! Ο διορισμένος Πρύτανης που αρνείται να παραιτηθεί, παρά την γενική κατακραυγή και τις εκκλήσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Δήμαρχου Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς προφασίζεται ότι οι συγκεντρωμένοι και η αστυνομία δεν του επέτρεψαν να βγει απ’ το γραφείο του για να συναντήσει ομάδα φοιτητών! Ιδιαίτερα σκληρός και κατηγορηματικός προς τους φοιτητές και ακαδημαϊκούς εμφανίστηκε ο πρόεδρος Ερντογάν, φοβούμενος μήπως το κίνημα φοιτητικής αμφισβήτησης μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπως εκείνες του 2013, γνωστές ως το κίνημα του Πάρκου Γκεζί.

 

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Ersoy. Κατά την συνάντηση τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πλαισίωσαν ανώτατοι κληρικοί και λαϊκοί του Πατριαρχείου αλλά και των Ρωμαίικων Κοινοτήτων της Ομογένειας. Επίκεντρο της συζήτησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, μεταξύ άλλων ήταν, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της αναστήλωσης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, των κατειλημμένων ομογενειακών ακινήτων και της αναστήλωσης των Ναών στην Τρίγλια, τα Μουδανιά και σε άλλες περιοχές της Μ. Ασίας, της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ομογένειας και των διευκολύνσεων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυσή της, καθώς και εκείνο της διενέργειας εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια, για την ανανέωση των Εφοροεπιτροπών τους. Ίδωμεν!

Αρχαιολογικά:

Πέργαμος: Το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο κατάρτισε ψηφιακό χάρτη περιήγησης στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου. Αφορά χώρο 12,6 τετρ. χλμ όπου με ένα κλικ στο σημείο που σ’ ενδιαφέρει (π.χ. Ασκληπιείο,. Θέατρο, Ακρόπολις, Βασιλική Αγ. Ιωάννη κ.α.) έχεις όλες τις σχετικές πληροφορίες.https://www.dainst.blog/transpergmikro/pergamon/pergamon-map και: <https://geoserver.dainst.org/maps

Άντανδρος: Θα συνεχιστούν και καθ’ όλο το 2021 οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας ελληνικής πόλης κοντά στο Αλτινολούκ, που οι τούρκοι συνδέουν με τον μύθο του Αινεία και το ταξίδι του στην Ρώμη μετά την πτώση της Τροίας. Και πέρσι υπήρξε  12μηνης διάρκειας έρευνα από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που οι έρευνες ήταν περιστασιακές και σε τοπικό επίπεδο.

Κιουτάχεια Τσαβνταχισάρ - Αϊζανοί: Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο που κυριαρχεί ο ναός του Δία, μέσα στη βδομάδα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα «θησαυρό» 631 ασημένιων νομισμάτων, απ’ τις ελάχιστες φορές που τόσα πολλά νομίσματα βρέθηκαν σε ανασκαφή όλα μαζί. Τα νομίσματα βρέθηκαν μέσα σ’ ένα πήλινο δοχείο (κουτρουπάκι) που βοήθησε να παραμείνουν άθικτα τόσους αιώνες. Χρονολογούνται απ’ την Ελληνιστική - Ρωμαϊκή περίοδο. Τα 212 ανήκουν στα λεγόμενα Κιστοφόρος της Περγάμου και τα 439 είναι δηνάρια κοπής Ν. Ιταλίας. Τα νομίσματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο AnadoluMedeniyetleriMόzesi της Άγκυρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey