Στην Ίμβρο, τέλος του μήνα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

10/10/2020 - 12:14 Ενημερώθηκε 10/10/2020 - 00:20

Την Κυριακή το πρωί, στις 25 Οκτωβρίου θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και χειροτονία διακόνου στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Ίμβρου, ενώ το απόγευμα ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στον Μ. Εσπερινό που θα τελεσθεί στον Μονύδριο του Αγίου Δημητρίου στα Λιβρόχιο. Την επομένη 26 Οκτωβρίου, τ’ Αϊ Δημητρίου, θα επισκεφτεί στο χωριό Αγρίδια το ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου.

Εποχιακές συνταγές με ρόδια

Απ’ την αρχαιότητα το ρόδι θεωρούνταν ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, συμβολίζει τη γονιμότητα και την αφθονία. Στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χρησιμοποιείται με χίλιους δύο τρόπους στην κουζίνα και στη ζαχαροπλαστική, ενώ ο χυμός του, πουλιέται πάμφθηνα μέσα στο δρόμο, όπου οι μικροπωλητές το στύβουν, μπροστά στον πελάτη πάντα! Τούτη την περίοδο που τα ρόδια είναι σε αφθονία, η φίλη Πελαγία η Σμυρνιά έχει να σας προτείνει:

Ξύδι ροδιού (nar sirkesi)

Καθαρίζουμε 4 κιλά ρόδια, τα σπάμε απαλά με ξύλινο κουτάλι και γεμίζουμε 5λιτρο γυάλινο μπουκάλι. Προσθέτουμε 3-4 ρεβίθια, 2 σφηνάκια ξύδι, 1 κ.σ. μέλι και νερό μέχρι το στόμιο της φιάλης. Κρατάμε το βάζο σκεπασμένο με ένα τούλι για να αναπνέει, στο σκοτάδι για 20 μέρες, οπότε τα κουκούτσια του ροδιού καθιζάνουν. Σουρώνουμε το μείγμα, αλλά κρατάμε στην άκρη την πέτσα (turşu anası, δηλαδή μάνα του τουρσιού) που είχε σχηματισθεί στην επιφάνεια της φιάλης. Ξαναβάζουμε το υγρό μαζί με την πέτσα στη φιάλη και αφού περάσουν άλλες 20 μέρες διατηρώντας το στο σκοτάδι το ξύδι είναι έτοιμο. Ταιριάζει σε όλων των ειδών τις σαλάτες ιδιαίτερα στο λάχανο.

Σιρόπι ροδιού (nar ekşisi)

Η αναλογία είναι 1/12 δηλαδή από 12 κιλά ρόδια, 1 κιλό σιρόπι. Βράζουμε το χυμό του ροδιού σε χαμηλή φωτιά για 4-5 ώρες, ώσπου να εξατμισθεί αρκετά και να πήξει. Αν το θέλουμε πιο πηχτό, 5’ πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε μία χούφτα στάχτη (από ξύλο ελιάς) Διατηρούμε το σιρόπι σε γυάλινα μπουκάλια σε δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου.

Σαλάτα ταμπουλέ ροδιού (Narlı kısır)

Βρέχουμε 200 γρ. ψιλοκομμένο πλιγούρι με ζεστό νερό. Όταν φουσκώσει (πιεί το νερό του) προσθέτουμε μισό ματσάκι μαϊντανό, 2-3 φρέσκα κρεμμύδια, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα, 2 ντομάτες σε κύβους, 1 ρόδι καθαρισμένο, μια χούφτα καρύδια ψιλοκομμένα και σιρόπι ροδιού (αν δεν έχουμε: λεμόνι), λάδι και αλατοπίπερο.

Λουκούμι ροδιού (Nar lokumu)

Ετοιμάζουμε σιρόπι με 4 ποτήρια ζάχαρη, 11/2 ποτήρι νερό και λίγο λεμόνι. Όταν πάρει βράση το σιρόπι προσθέτουμε 1 ποτήρι νισεστέ, 2 ποτήρια χυμό ροδιού, 1 ποτήρι νερό, 10 γρ. τάρταρ (κρεμόριο), 50-100 γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή καρύδια, ψιλοκομμένα είτε ολόκληρα. Μόλις δέσει το μείγμα με το σιρόπι, το απλώνουμε σε ένα ταψί. Όταν θα κρυώσει το κόβουμε σε κύβους, συνήθως 2x2 και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο, ή ζάχαρη άχνη και διατηρούμε τα λουκούμια σε γυάλινα τάπερ στο ψυγείο αν είναι καλοκαίρι, ή εκτός αν είναι χειμώνας.

Και… η σαλάτα ροδιού της Πελαγίας που αρέσει ιδιαίτερα σε έλληνες και τούρκους: 2 ματσάκια ρόκα, 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια, 1 κούπα καθαρισμένα ρόδια, 1 κούπα τσακιστές ελιές χωρίς κουκούτσι, σιρόπι ροδιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Ο ζεστός μήνας Οκτώβριος και απέναντι

Το θερμόμετρο έσπασε τον φετινό Οκτώβριο κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην απέναντι μας ακτή από το 1929,όπου άρχισε να μετριέται κατά τόπους η θερμοκρασία. Στο Τσανάκκαλε, ως τώρα μετρήθηκε μέγιστη τιμή θερμοκρασίας 31,7 στις 8 Οκτωβρίου 1984, ενώ προχθές καταγράφηκε νέο ρεκόρ μετά από 36 χρόνια με 31,8 βαθμούς. Ανάλογα στο Μπαλίκεσίρ προχθές καταγράφηκε θερμοκρασία 36,5 βαθμοί, έναντι της υψηλότερης που είχε σημειωθεί 33,3 στις 3 Οκτωβρίου 1952! Επισημαίνεται ότι η μέση θερμοκρασία Οκτωβρίου στο Τσανανάκκαλε ήταν 20,7 και στο Μπαλίκεσίρ 19,9 βαθμοί. Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες και η ανομβρία που τις συνοδεύει σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εδώ και απέναντι μειωμένη ελαιοπαραγωγή, προμηνύουν μεγάλες δυσκολίες στο αγροτικό εισόδημα αλλά και στην επάρκεια διαθέσιμου πόσιμου νερού αφού οι γεωτρήσεις στερεύουν ενώ και στα φράγματα (όπως αυτό στο βουνό Μάντρα, που υδρεύεται το Αϊβαλί) η στάθμη έχει κατεβεί επικίνδυνα.

Κατάρρευση τουρισμού, σε απόγνωση επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

Σε μας είπαν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μόλις που φθάνουν στο 23% των περσινών, στην Τουρκία τα υπολογίζουν στο 30%, όσα περίπου εκτιμά για όλον τον κόσμο και ο παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO). Προχθές εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξιδιωτικών πρακτορείων σε μία ιδιότυπη διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη με ντεκόρ τις άδειες βαλίτσες και το σλόγκαν «άδειες βαλίτσες - άδεια πορτοφόλια» ζητούσαν από το κράτος την οικονομική στήριξή τους. Μεγάλη ανεργία εκδηλώνεται στα παραλιακά ιδίως θέρετρα, Αττάλεια, Μαρμαρίς Αλικαρνασσό, Φετιγιέ, Τσεσμέ κλπ. Χαρακτηριστικά στο Κουσάντασι την άλλοτε πρωτεύουσα του τουρισμού κρουαζιέρας της Τουρκίας, έκλεισε πριν την ώρα της η αγορά με το μεγάλο παζάρι (με καταστήματα για τουρίστες χρυσοχοεία, γούνες δερμάτινα κλπ). Μάταια περίμεναν οι έμποροι όλο το καλοκαίρι να αράξουν τα κρουαζιερόπλοια. Τώρα, παρόλο που υπάρχουν φήμες ότι κάτι ίσως κινηθεί τέλος του μήνα εώς τον Νοέμβριο, οι καταστηματάρχες ο ένας μετά τον άλλον κατεβάζουν τα ρολά, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.

Οι γυναίκες του Αϊβαλί πλέκουν κι εξάγουν πουλόβερ στην Ολλανδία

Μία πρωτοβουλία του Δήμου Αϊβαλί που ξεκίνησε μήνες πριν, άρχισε να αποδίδει καρπούς. Πρόκειται για τα «mahalle evi açtığını duydum» κάτι σαν «Σπίτια στη γειτονιά» που σκοπό έχουν να απασχολούνται οι άνεργες γυναίκες-νοικοκυρές σε εργασίες χειροτεχνίας-οικοτεχνίας για να συμπληρώνουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Στους χώρους αυτούς που άνοιξαν με φροντίδα του Δήμου οι γυναίκες περνούν παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο τους αφού τις μαθαίνουν πλέξιμο ή άλλες τεχνικές χειροτεχνίας, ώστε να παράγουν να διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους και να κερδίζουν χρήματα. Αυτό που δήλωσε με περηφάνια ο Δήμαρχος Μεσούτ Εργκίν, είναι ότι ο Δήμος όχι μόνο βοήθησε να παράγονται χειροτεχνήματα αλλά εξασφάλισε και τη διάθεσή τους -εξαγωγή στην Ολλανδία- ώστε να αμείβεται ο κόπος των γυναικών και να έρχεται στο σπίτι ένα επιπλέον εισόδημα. Μπράβο τους.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey