Στην επικαιρότητα και πάλι η διάλυση του αεροπλανοφόρου στο Αλίαγα

24/07/2022 - 18:00

Το Βραζιλιάνικο αεροπλανοφόρο (Naesao Paulo) πρόκειται για το Γαλλικό FOCH απ το οποίο γινόντουσαν οι πυρηνικές δοκιμές στα νησιά Μπικίνι, αναμένεται να καταπλεύσει στα διαλυτήρια πλοίων του αντικρινού μας Αλίαγα για να γίνει σκραπ, παλιοσίδερα κ.α.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν η διάλυσή του δεν γίνει με αυξημένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ολόκληρη η Τουρκία μπορεί να δηλητηριαστεί. Ήδη επιστημονικοί φορείς, όπως ο ιατρικός σύλλογος Τουρκίας, ο δικηγορικός Σμύρνης, τα κόμματα και πολύς κόσμος έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και ζητούν να αποτραπεί η διάλυση του πλοίου στην Τουρκία. Ισχυρίζονται πως στο αεροπλανοφόρο υπάρχουν 900 τόνοι αμιάντου και τεράστιες άλλες ποσότητες βαρειών μετάλλων, ιδίως μόλυβδου, βαρειών λιπαντικών, τοξικών αερίων, ραδιενεργών υλικών, φορέων, νερού έρματος κ.λπ. και ελλοχεύουν κίνδυνοι ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Το αρμόδιο υπουργείο ανακοινώνει ότι υπάρχει αμίαντος, αλλά μόνον 9 τόνοι και πως θα ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Στη Σμύρνη και στο Αλίαγα όμως ξεκίνησαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι επικαλούνται την έκθεση της Greenpeace για το τι συνέβη με την διάλυση του δίδυμου με το “Foch” πλοίου «Clemenceau», που περιείχε 1000 τόνους αμιάντου και το πήγαιναν από διαλυτήριο σε διαλυτήριο, σόλο τον κόσμο, ώσπου τελικά διαλύθηκε με ασφάλεια στο ναυπηγείο Hartlepool του Ηνωμένου Βασιλείου το 2007. Κοντά είμαστε και εμείς, ίσως πιο κοντά κι απ τη Σμύρνη που έχουν ξεσηκωθεί, μήπως τουλάχιστον να ζητούσαμε ενημέρωση και διαβεβαιώσεις;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey