Σούπα και Καζάν ντιπί μας προτείνει σήμερα η Πελαγία

29/01/2022 - 19:00 Ενημερώθηκε 29/01/2022 - 19:01

Γιαλαντζί πατσάς: Γιαλαντζί (ψεύτικο) επειδή δεν είναι τόσο λιπαρό, συνεπώς πιο κατάλληλο γι αυτούς που προσέχουν την υγεία τους, σε σχέση με τον πραγματικό πατσά. Το συνηθίζουν στο Κιρκιντζέ (Σιρίντσε) το χωριό της Εφέσου που έχει συνδεθεί με την Ελληνίδα λογοτέχνη Διδώ Σωτηρίου. Είναι «πληθικό» φαγίγι αυτό το φτιάχνουν και στους γάμους. Καβουρδιζουμε ένα ποτήρι αλεύρι με 2-3 κ.σ. καλής ποιότητας βούτυρο. Το αφήνουμε να κρυώσει,αλλιώς στην τελική φάση, το χρώμα της σούπας θα γίνει κίτρινο ενώ πρέπει να είναι άσπρo. Παράλληλα βράζουμε μισό κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζουμε και σουρώνουμε τον ζωμό (περίπου 2 με 2,5 λτ.). Σιγά - σιγά προσθέτουμε τον ζωμό στο σοταρισμένο αλεύρι. Άμα δημιουργηθούν μπαλάκια περνάμε το μείγμα απ το μπλέντερ. Μετά βάζουμε το κοτόπουλο που έχουμε μαδήσει. Μόλις πάρει μια βράση και αρχίσει να πήζεισβήνουμε τη φωτιά. Ύστερα προσθέτουμε 3 σκελίδες τριμμένο σκόρδο + αυγολέμονο ή σκέτο λεμόνι.  

Καζάν ντιμπί : Μια εύκολη εκδοχή του πασίγνωστου τούρκικου γλυκούπου σημαίνει «πάτος του καζανιού» (dip = «πάτος»).Το καζάνι αντέχει στη δυνατή φωτιά και η ζάχαρη που έριχναν στον πάτο του γινόταν μια σκούρα κρούστα σαν καραμέλα. Υλικά: 200 γραμ αλεύρι 1.5 λτ γάλα, 3-4 δάκρυα μαστίχα, 2 κούπες ζάχαρη.Φτιάχνουμε κρέμα σε χαμηλή φωτιά, χαμηλή για να μην μυρίσει αλεύρίλα μετά.Ύστερα απλώνουμε στον πάτοαντικολλητικού ταψιού ζάχαρή άχνη, πάνω στην άχνη βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα (ίσα ίσα να απλώσει) και το βάζουμε στη φωτιά (γκαζάκι) μόλις πάρει καφετί χρώμαπροσθέτουμε και την υπόλοιπη κρέμα και σβήνουμε. Το διατηρούμε στο ψυγείο 8 ώρες και σερβίρουμε ανάποδα για να φανεί η καμένη επιφάνεια από πάνω.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey